Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wskaźnik temperatury silnika w Audi A4 B8 2.0 TDI, nie pokazuje 90*C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 25.11.2023 o 16:41, sebaa napisał(a):

Cały z chłodniczką. Wleciał Valeo tak jak był w oryginale.

Dziękuje, zrobie to samo u siebie.

Wokół komina co 280-350 km zależy od temperatury zewnętrznej. Na trasie bez problemu 450-500

To u mnie to bylo sztywne 280-300km nie wazne czy miasto czy trasa. Teraz zauwazylem nagly spadek kilometrazowy wypalania 220km i nagly wzrost roznicy cisnienia. Na jalowych obrotach przed wypaleniem mam 12/14 hpa, natomiast na 2500 bez obciazenia, 35hpa. 

Gdzie jeszcze chwile temu to były wartosc po wypaleniu odpowiednio: 6hpa i 16hpa. 

Sprawdzałeś węże od intercoolera? Dużo tam jest oleju?

Z racji, że to CJCB 136km, jest posadowiony na niższym zawieszeniu. Nie mialem jeszczcze dostepu do podnosnika, kanału zeby to sprawdzic. A na zewnatrz snieg. Odepne sam waz od dolu turbo i zobacze co bedzie.

Może warto je wyczyścić i sprawdzić po jakimś czasie czy to faktycznie turbo lub odma puszcza. Co do szybszego wypalania DPF, to albo przez niedogrzany silnik nabija szybciej wartość obliczona, albo właśnie przepala olej i nabija zmierzoną. Sprawdzałeś te wartości?

Odma puszcza to na pewno, ale nie wydaje mi się żeby aż tyle oleju wyrzuciła. Myślę ze mogło by to zrobić turbo jeżeli puściły uszczelnienia.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam. mam pytanie  posiadam A4 b8 lift 2013 r kod silnika CJCB 2.0 TDI i po przejechaniu koło 15 km auto osiąga koło 70 stopni przy temperaturze zewnętrznej -3 stopnie 

dziś wystawiłem auto z garażu podłączyłem vcds temperatura była 16 stopni wyłączyłem ogrzewanie samochodu i po 17 minutach temperatura była 50 stopni. a górny wąż kory idzie do chłodnicy był ciepły. 

uszkodzony może być termostat ? 

IMG_20240120_165332.jpg

Opublikowano

Witajcie, ja zmagałem się z tym problemem 2lata. Wymieniałem zawór zwrotny oraz oba termostaty bez rezultatów. Wczoraj wymieniłem EGR wraz z chłodniczką w komplecie bo wyskakiwał mi błąd o braku ciśnieniu w nim i ku memu zdziwieniu od dziś auto dogrzewa się super szybko i bez problemu trzyma temperaturę.

20240121_114024.jpg

20240121_114010.jpg

Edytowane przez EMIL.999

Opublikowano

BO wyjechales z cieplego garazu lub zaraz po wymianie elementu , auto bylo grzane zeby odpowietrzyc yklad lub cokolwiek innego. To nie jest elektrownia jadrowa i nikt nie uwierzy ze motor zlapal 90 stopni w 3km przy 2 stopniach na plusie na dworze. 

Opublikowano
7 godzin temu, soul87 napisał(a):

BO wyjechales z cieplego garazu lub zaraz po wymianie elementu , auto bylo grzane zeby odpowietrzyc yklad lub cokolwiek innego. To nie jest elektrownia jadrowa i nikt nie uwierzy ze motor zlapal 90 stopni w 3km przy 2 stopniach na plusie na dworze. 

Tak auto jest garażowane lecz z tym ciepłem bym nie przesadzal bo jest tam około 10 stopni. Co faktu nie zmienia, że nigdy na odstępie ostatnich 2 lat tak szybko nie mogłem osiągnąć temperatury. Dziś dla porównania po pracy gdzie auto stoi cały dzień na dworze potrzebowałem 5.8km aby złapał 90° przy temp 4,5° na dworze.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 20.01.2024 o 19:02, Roman9091 napisał(a):

witam. mam pytanie  posiadam A4 b8 lift 2013 r kod silnika CJCB 2.0 TDI i po przejechaniu koło 15 km auto osiąga koło 70 stopni przy temperaturze zewnętrznej -3 stopnie 

dziś wystawiłem auto z garażu podłączyłem vcds temperatura była 16 stopni wyłączyłem ogrzewanie samochodu i po 17 minutach temperatura była 50 stopni. a górny wąż kory idzie do chłodnicy był ciepły. 

uszkodzony może być termostat ? 

IMG_20240120_165332.jpg

Chłodnica powinna być ciepła dopiero jak otworzy się termostat w bloku silnika. Na pewno masz uszkodzony któryś z termostatów. U mnie w q5 2009r CAHB są 3 termostaty. Główny w bloku, dwa takie same na dwóch różnych wężach oraz zawór zwrotny.

• 1 rok później...
Opublikowano

odgrzeje temat, czy nie osiaganie przez silnik temperatury 90 stopni, może wpływać na częstotliwość wypalania filtra dpf?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Mam ten sam problem silnik CAGB tej zimy wskazówka ledwo dochodziła do 60 stopni. Tydzień temu wymienione zostały oba termostaty. Lekka poprawa jest teraz temperatura oscyluje przeważnie w okolicach 70 stopni, chyba, że jest prosta droga mało wciśnięty gaz to zaczyna spadać. Wczoraj po odpaleniu auta zaczął wypalać się DPF i temperatura dobiła do 90 stopni i w drodze do domu ok 30km utrzymywała się z lekkimi wahaniami przy jeździe z górki.

Co jeszcze sprawdzić? Czy EGR może mieć wpływ na niedogrzewanie auta?

W zeszłym roku czyściłem go bo wyskoczył błąd, nie był jakoś zasyfiony, ale elektronika była zalana olejem. Wyczyściłem wysuszyłem i błąd zniknął. Teraz widzę, że znowu gdzieś tam pod EGR jest tłusto od oleju.