vombat Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Witam szanownych kolegów, Dziś włączyłem klimatyzację i niestety najpierw cichy pisk, potem głośny pisk a na koniec silnik zgasł. Po uruchomieniu motoru wszystko gra dopóki nie włączę klimatyzacji (wtedy silnik gaśnie). Z tego co się orientuję to pewnie powodem będzie zatarta sprężarka? A może jest opcja że to nie sprężarka tylko sprzęgiełko? Interesują mnie jeszcze poniższe kwestie: 1) Robić teraz czy czekać do wiosny? 2) Jak czekać do wiosny to czy mogą powstać dodatkowe uszkodzenia i związane z tym koszty? 3) Czy można sprawdzić czy sprężarka jest zatarta bez jej demontażu? 4) Czy oprócz wymiany sprężarki i osuszacza trzeba jeszcze jakiś element wymieniać? 5) Jaki jest przedział cenowy płukania instalacji ( chcę wiedzieć żeby nie przepłacić)? 6) Czy są różne metody płukania (zapłacę mało ale wyczyszczone będzie kiepsko)? 7) Czy warto za montaż sprężarki i osuszacza brać się samemu (czy wymiana jest bardzo skomplikowana i czasochłonna)? 8) Jeżeli ktoś miał przypadek zatarcia i reanimował instalacje to jaki był całkowity koszt? 9) Silnik mojego auta to 1.8 125KM - czy podchodzą sprężarki od innych silników? 10) Jeżeli w tym silniku były stosowane różne sprężarki, różnych producentów to którą najlepiej wybrać? Pytań trochę jest ale mam nadzieję że znajdzie się dobra dusza, która pomoże. PS. Szczęśliwego Nowego Roku
darko Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Ceny mogą być teraz niższe Jeśli chcesz czekać do wiosny zdejmij pasek klinowy klimy Pod osłoną zbiorniczka wspomagania masz przewód od sprężarki spróbuj podpiąć na krótko pod plus Do wymiany dysz rozprężna(dławik) znajdująca się przy podszybiu w rurce bliżej błotnika Wymiana osuszacza i dławika prosta ze sprężarką też nie powinno być problemów Co do cen i rodzajów sprężarek wypowie się może ktoś bardziej kompetentny. Również Najlepszego.
vombat Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2013 Czy posiada, ktoś rysunek złożeniowy bądź przekrój sprężarki ZEXEL? Potrzebuję sprawdzić czy przy zablokowaniu łożyska koła pasowego sprężarka była by zablokowana zarówno przy klimatyzacji włączonej jak i przy wyłączonej (sprzęgiełko zwarte/rozwarte). Na allegro znalazłem tańsze metody płukania układu klimatyzacji w postaci: CYLINDER DO PŁUKANIA UKŁADÓW KLIMATYZACJI MT4054 (2877402734) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. PŁYN DO PŁUKANIA UKŁADÓW KLIMATYZACJI 600ML (2887981888) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Myślicie że warto spróbować takiego rozwiązania? Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi