Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana RNS-D na RNS-E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę wymienić RNS-D na RNS-E, jak się okazało trzeba do tego dokupić inne wtyczki stąd moje pytanie co dokładnie mi będzie potrzebne. Na allegro wyszukałem kilka różnych propozycji. Czy wystarczy dokupić tą przejściówkę: ISO ADAPTER Plug & Play VW MFD2 RNS2 RNS300 (2873667629) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. czy może potrzebna będzie taka Przejściówka ISO1 na ISO2 ISO2 Audi RNS-E Quadlock (2857818913) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Z pewnością potrzeb będzie jeszcze adapter do anteny, który z nich:

Adapter antenowy FM RNS-E RNSE Audi przejściówka (2857818906) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Adapter antenowy Audi A3 A4 A6 Navi plus - RNS-E (2868189352) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

I ostatnie pytanie co z podłączeniem anteny GPS, którą już mam? Nie widzę na allegro takich przejściówek

Dla porównania tylne ścianki RNS-D:

IMAG0163.jpg

oraz RNS-E

IMAG0162.jpg

Opublikowano

Ja przechodziłem z RNS-D na RNS-E

Potrzebujesz adaptera na ISO2 Przejściówka ISO1 na ISO2 ISO2 Audi RNS-E Quadlock (2857818913) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Adapter antenowy z Fakrą Adapter antenowy Audi A3 A4 A6 Navi plus - RNS-E (2868189352) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Dodatkowo musisz pociągnąć CAN-y. Albo z licznika albo z modułu TMC który jest schowany w czarnej skrzynce w lewym boczku bagażnika i który de facto powinieneś wywalić i połączyć oba końce anten ze sobą.

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem że kostki (2 szt) które były wpięte w duże gniazdo RNS-D (ISO) wpinam w przejściówkę i później w duże gniazdo RNS-E. Z tej przejściówki zostają 2 gniazdka nie użyte do niczego. Następnie przejściówka antenowa łączy gniazdo anteny z podwójnym gniazdem w RNS-E plus jeden z tych przewodów z okrągłą końcówką które były wpięte w RNS-D. Wtyczka która byłą wpięta w RNS-D w czarne gniazdo z lewej zostaje nie użyta podobnie jak gniazdo w RNS-E znajdujące się z lewej nad napisem "CLASS 1 LASER PRODUKT" Czy tak?

Zostaje jeszcze temat gniazda niebieskiego w RNS-E oraz modułu w bagażniku o który podpytam później jak go już obadam gdzie dokładnie jest i co tam jest powpinane.

Opublikowano
Rozumiem że kostki (2 szt) które były wpięte w duże gniazdo RNS-D (ISO) wpinam w przejściówkę i później w duże gniazdo RNS-E. Z tej przejściówki zostają 2 gniazdka nie użyte do niczego. Następnie przejściówka antenowa łączy gniazdo anteny z podwójnym gniazdem w RNS-E plus jeden z tych przewodów z okrągłą końcówką które były wpięte w RNS-D. Wtyczka która byłą wpięta w RNS-D w czarne gniazdo z lewej zostaje nie użyta podobnie jak gniazdo w RNS-E znajdujące się z lewej nad napisem "CLASS 1 LASER PRODUKT" Czy tak?

Jest dokładnie tak jak piszesz. Z RNS-D zostanie Ci jedna wtyczka (prostokątna 26PIN) niewykorzystana - tzn możesz z niej wykorzystać sygnał CAN , ja tak zrobiłem.

Opublikowano
  • Autor

A możesz podpowiedzieć który to pin i gdzie go powinienem wpiąć oraz co z tym niebieskim gniazdem w RNS-E?

Przejściówki mam już zamówione, jak dotrą to mogę to już zakładać czy od razu tego CAN'a muszę podpiąć i wypiąć moduł w bagażniku?

• 3 lata później...
Opublikowano

Odgrzebuję kotleta bo w sumie mało jest info na temat przejścia RNS-D na RNS-E.

Dziś zmieniłem radio D na E i po wpięciu adaptera została mi kostka widoczna na zdjęciu, jak mniemam linia CAN, czy mógłbyś kolego turzol podpowiedzieć, pod które oznaczenia RNS-D należy się wpiąć? Podobno RNS-D jest sterowane linią K a nie CAN czyli ja rozumiem to tak, że i tak będę musiał ciągnąć kabelki do licznika? Czy wystarczy wpinka w gniazdo 26pin ze starej kostki?

d76515c4f2.jpg

Czyli wg rozpiski pinów, powinienem połączyć

PIN 9 RNS-E /canhigh/ (kostka D) z pinem 13 RNS-D /canh (kostka 26pin)

PIN10 RNS-E /canlow/ (kostka D) z pinem 26 RNS-D/ canl (kostka 26 pin)

Tak ?

Pewnie ten trzeci przewód to jakiś stały plus etc. No muszę zejść żeby to polutować.

Pytanie z innej beczki, zmieniarkę 6 cd mogę normalnie podłączyć pod RNS-E?

Edytowane przez House

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie ktoś podpowie jeszcze jakieś info w tym temacie ? Czy trzeba ciągnąć z bagażnika coś czy wystarczy z tych starych wtyczek ? Jeśli z ISO1 to ktoś podpowie które piny gdzie przepiąć ?

Opublikowano

Ja wywaliłem z bagażnika tuner i zmostkowałem cany z wiązki- w pełni odwracalny zabieg, musisz kupić przejściówkę i wpiąć cany i połączyć ze sobą anteny. Musisz sam sobie z tym poradzić, bo nikt z głowy nie pamięta co gdzie przepiąć a na forum jest sporo schematów więc nie problem to znaleźć.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Dobra Pany. Jakie piny z D do E trzeba przepiąć by dzialal cAN?

Opublikowano

Witam, podobnie jak koledzy przesiadam sie na rns-e obecnie Rns-D DX + zmieniarka + tuner TV analogowy z wyjsciem na chinch do niego tuner DVB-T. Wiec po kolei zbieram wszystkie potrzebne wtyki , kable itp poki co mam :

Redukcja Anteny fm i diversity

http://allegro.pl/redukcja-adaptor-antenowy-audi-rns-e-z-diversity-i6512881257.html

Wtyczki plug&play do polaczenia rns-e

http://allegro.pl/adapter-plug-play-rns-e-audi-2001-2006-3-4-6-i6510338404.html

Redukcja anteny GPS

http://autosystemy.eu/redukcja-p-2230.html

Wyczytałem ze Rns-e ma w sobie tuner TMC czyli obecny wyrzucam i z niego prowadze kabeli do RNS-E tylko dokładnie o ktore piny chodzi?

Chce podłaczyc moduł Bluetooth dodatkowo mam juz kupiony z Koncówka E jaki kabel potrzebuje ?

Co z obecnym tunerem tv i podłaczonym do niego tunerem DVB-T ?

Kupiłem kamere z blenda od audi a6 c6 tylko jak to podłaczyc>?

Kolego

"Kacza"

wtyka przy tunerze TMC od Navi Plus RNS D powinna miec 6 kabelkow.

2 to masa i zasilanie, 4 to magistrala CAN.

Wtyka TMC - Zegary

2 to CAN L - podłączone do pinu 19 w niebieskiej wtyczce zegarów
3 to CAN H - podłączone do pinu 20 w niebieskiej wtyczce zegarów

8 CAN L podłaczone do pinu 26 w RNS
9 CAN H podłączone do pinu 13 w RNS.

mozna zmostkowac by kabli nie przeciagac.

Wystarczy piny 2,3 wyjąc lub polaczyc z 8,9 z tunera TMC od RNS -d i wrzucic do kostki przy RNS-E kostka D Pin 9 Can H, Pin 10 Can L

Edytowane przez bartek_454

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak gwoli pełnej jasności jeszcze zapytam, bo też w najbliższy weekend z taką podmianą będę walczył - w osadzeniu te dwa urządzenia (RNS-D i RNS-E) pasują plug&play, tak? Nie chodzi mi rzecz jasna o wtyczki itp. opisane wyżej, tylko o ramkę montażową - nie potrzeba żadnej dodatkowo już?

Opublikowano

Jeśli jest z A4 B6/B7 to wymiary ramki są takie same

Opublikowano

Pasuje p&p

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

wtyka przy tunerze TMC od Navi Plus RNS D powinna miec 6 kabelkow.

2 to masa i zasilanie, 4 to magistrala CAN.

Wtyka TMC - Zegary

2 to CAN L - podłączone do pinu 19 w niebieskiej wtyczce zegarów

3 to CAN H - podłączone do pinu 20 w niebieskiej wtyczce zegarów

8 CAN L podłaczone do pinu 26 w RNS

9 CAN H podłączone do pinu 13 w RNS.

mozna zmostkowac by kabli nie przeciagac.

Wystarczy piny 2,3 wyjąc lub polaczyc z 8,9 z tunera TMC od RNS -d i wrzucic do kostki przy RNS-E kostka D Pin 9 Can H, Pin 10 Can L

Dzięki, cenna wiadomość!

Czyli TMC odpinam. Przy jego wtyczce:

pin 2 łączę z 8

pin 3 łączę z 9

w tej szarej wtyczce po RNS-D wypinam piny 13 (CANH) i 26 (CANL) i przepinam je na kostkę D. Pin 9 (CANH) i pin 10 (CAN L).

Oprócz tego muszę jakoś połączyć z sobą kable antenowe przy module TMC.

Zastosować przejściówki ISO - ISO2 przy nawigacji.

Zastosować przejściówkę do anteny z ISO na fakra (nie wiem jeszcze o co chodzi z tym diversity).

I zastosować przejściówkę do złącza GPS.

Muszę również podmienić zmieniarkę, bo ta z RNS-D nie będzie działać.

Nie wiem jeszcze gdzie wpiąć moduł BT. W to szare złącze?

Gdzie umieścić sam moduł? Przypiąć gdzieś za radiem?

Czy jakieś kodowanie jest potrzebne?

Opublikowano

Co do połączenia kabla antenowego przy TMC to musisz coś dobrać, u mnie TMC jest przy kierownicy wiec nie będę miał problemu z kablem antenowym .

Jeśli chodzi o kabel bluetooth to musisz dokupić wiązkę, sam moduł będę montował za schowkiem pasażera jeżeli dobrze pokombinujesz jest tam odpowiednie miejsce, prawidłowo powinien być pod fotelem pasażera. w obudowie.

Przejściówki wszystkie dobierzesz na aukcjach .

tak wygląda zestaw u mnie:

825c57a045cb95b4med.jpg
b2e969b359372960med.jpg
2100ea311e6fc40amed.jpg

Tutaj podsyłam Ci link do kabla bluetooth kompletny :  http://vnsmedia.shoper.pl/pl/p/Wiazka-Bluetooth-PlugPlay-Audi-RNS-E/107

Rozpiska pinow do modulu bluetooth RNS-E:

BT RNS-E
pin 1 zasilanie bt(+) pin 15 kostka D
pin 2 zasilanie bt (masa) - pin 12 kostka D
pin 8 sygnał tel + pin 12 kostka C
pin 9 sygnał tel - pin 6 kostka C
pin 11 + mikrofonu
pin 12 - mikrofonu
pin 15 k-line pin 5 kostka B
pin 16 wyciszenie TEL MUTE pin 11 kostka D
pin 17 CAN HIGH pin 9 kostka D
pin 18 CAN LOW pin 10 kostka D

-U Siebie nie wiem jeszcze jak podpiąć kamerę, obecnie przy RNS-D mam tuner analogowy z przejściem na DVB-T, wiem ze będę musiał podmienić tuner analogowy bo ten z RNS-D nie pasuje do RNS-E i wymienić kabel (tuner - RNS-E)

Co do kodowania to podejrzewam ze bedzie potrzebne kodowanie Bluetooth , ale nie wiem dokladnie co i jak moze ktos pomoże??

Edytowane przez bartek_454

Opublikowano

Tutaj masz kodowanie

Kodowanie: 77

00?xxxx: FUNKCJE
0 – podstawowe (dla RNS-E Basic/Radia)
1 – komfort (dla RNS-E High/RNS-E Low)

00x?xxx: KIEROWNICA
0 – bez multifunkcji lub starszy typ kierownicy (przyciski bez rolek)
1 – multifunkcja (przyciski z rolkami)

00xx?xx: URZADZENIA WSPÓLPRACUJACE
1 – diagnostyka przez CAN
2 – kierownica wielofunkcyjna, diagnostyka przez CAN
3 – RNS-E, diagnostyka przez CAN
4 – kierownica wielofunkcyjna, RNS-E, diagnostyka przez CAN
5 – diagnostyka przez K-line
6 – kierownica wielofunkcyjna, dianogstyka przez K-line
7 – RNS-E, diagnostyka przez K-line
8 – kierownica wielofunkcyjna, RNS-E, diagnostyka przez K-line

00xxx?x: JEZYK (OBSLUGA GLOSOWA)
0 – Obsluga glosowa wylaczona lub sterowana przy pomocy zewnetrznego sprzetu (np. RNS-E)
1 – niemiecki
2 – angielski (UK)
3 – francuski
4 – wloski
5 – hiszpanski
7 – angielski (US)
9 – obsluga glosowa wylaczona

00xxxx?: JEZYK (WYSWIETLACZ)
0 – bez informacji na wyswieltaczu
1 – niemiecki
2 – angielski (UK)
3 – francuski
4 – wloski
5 – hiszpanski
7 – angielski (US)

Kanaly adaptacyjne:

kanal 0 (przywrócenie ustawien fabrycznych)
0: stan domyslny
1: reset

kanal 128 (domyslna glosnosc – wyjscie)
0 = 0dB
1 = +1dB
3 = +3dB
6 = +6dB
128 = -1dB
130 = -3dB
133 = -6dB

kanal 129 (czas zasilania uchwytu na telefon po wylaczeniu zaplonu):
Zakres od 0…6 (30 sekund … 30 minut)
Inkrementacja: 1 = 5 minut (0 = 30 sekund)

kanal 130 (ustawienia czasu opóznien dot. kompensacji opóznien sprzetu audio oraz akustyki)
Zakres od 0 … 12 ms

kanal 131 (czulosc mikrofonu)
Zakres od 0 do +6dB

kanal 133 (Wlaczenie modulu)
0 – BT wylaczony
1 – BT wlaczony

kanal 134 (funkcje zestawu glosnomówiacego)
0 – zestaw glosnomówiacy aktywny gdy polaczenie BT jest aktywne ale bez telefonu w uchwycie
1 – zestaw glosnomówiacy aktywny tylko gdy telefon jest wlozony do uchwytu

kanal 135 (PIN)
**** (tu wklepujemy tu swój 4-cyfrowy kod zabezpieczajacy)

kanal 136 (czas opóznienia od wyciszenia do aktywacji obslugi glosowej)
Domyslnie: 5 (=0,5 sekundy)

kanal 137 (czas widocznosci BT dla innych urzadzen BT – po tym czasie jedynie wczesniej sparowane urzadzenia beda laczyc sie z BT)
Zakres od 0/1 … 30 minut
Domyslnie: 0 (zawsze widoczny)

Opublikowano

Jestem w trakcie podłączania.

Chciałem tylko powiedzieć, że antena gps pasuje bez przejściówki.

Opublikowano

to spoko, ale dobrze siedzi? bo z tego co pamiętam RNS -D miało taka czarna część która trzymała kabel GPS.

Mam jeszcze pytanie odnośnie tv w tym radyjku bo czytam w necie żeby oglądać podczas jazdy  trzeba jakieś adaptery itd, jak wygląda to w realiach bo mam takie rozwiązanie:

RNS-D>tuner tv analogowy audi 4D0 919 146 Bwejście aux i do tego tuner DVB-t osobny. (wystarczy obejście sygnału GALA i tv śmiga podczas jazdy)

a planuje:

RNS-E>tuner tv analogowy audi 4D0 919 146 Dwejście aux i do tego tuner DVB-t osobny. (i jakie rozwiązanie żeby oglądać podczas jazdy????)((moze wogole analogowy jest niepotrzebny???)))

i podłączenie do tego kamery cofania mam cala blende z kamera z audi a4 c6 czy istnieje możliwość wpięcia jakoś

Opublikowano
9 godzin temu, bartek_454 napisał:

to spoko, ale dobrze siedzi? bo z tego co pamiętam RNS -D miało taka czarna część która trzymała kabel GPS.

Tak, pewniej niż wtyk od anteny FM.
To czarne zabezpieczenie  w RNS-D to taka formalność raczej.

Dodatkowo w Tunerze TMC (co ja się namęczyłem żeby go wyjąć!!! - ale da się bez ściągania tapicerki). kabel od GPS można wypiąć i połączyć z sobą. Tam są końcówki męska i żeńska, które do siebie pasują.

Więc przechodząc z RNS-D na RNS-E nie potrzeba żadnych adapterów do GPS.

Potrzebne są tylko dwa adaptery:
- ISO
- antena FM, koniecznie z diversity (jest droższy, ale nie problemów z odbiorem).

CAN podłączony, dokładnie tak jak podsumowałem w poście wcześniej. Działa FIS, podświetlenie, logika zapłonu.

Żeby było jeszcze śmieszniej to zmieniarka od RNS-D ma końcówkę 111 i nie działa z RNS-E.

Zostało mi jeszcze podłączenie modułu bluetooth. Mam moduł telefonu, mikrofon itd. Czy ktoś byłby tak miły i pokierował mnie gdzie mogę o tym poczytać?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzeję temat.

Mam pytanie a co w wypadku przejścia z rns-e na rns-d ? co będzie dokładnie potrzebne ?

Będzie działać nawigacja w kolorowym fisie ? multifunkcja w kierze ?

Dzięki za pomoc!