Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Usunięcie DPF w A4 B8 2.0TDI - plusy i minusy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tyle ze jak jest stosowany ten płyn to i tak jest dodatkowo filtr czastek stałych...

Nie przypominam sobie takiej konkluzji w Auto Swiecie a czytałem ten artykuł..

Opublikowano
Tyle ze jak jest stosowany ten płyn to i tak jest dodatkowo filtr czastek stałych...

Nie przypominam sobie takiej konkluzji w Auto Swiecie a czytałem ten artykuł..

System z AdBlue to system bez DPF-a. Tam chodzi o reakcje chemiczna neutralizujaca czasteczki w katalizatorze SCR

---------- Post dopisany at 21:11 ---------- Poprzedni post napisany at 21:06 ----------

Ja usunalem DPF-a zastepujac go rurka ale bez podnoszenia mocy i zamulal na poczatku, ale sie poprawilo jak zaslepilem EGR i musze powiedziec ze duzej ujmy w nagrzewaniu auta nie zauwazylem. Tylko spalanie na plus. Jazda z PL stalym tempem 120km/h przez 800km pokazala wynik 5,8l/100km.

Dynamika teraz jest taka ze na nizszych obrotach zyskal, ale na wyzszych nadal zamula i nie osiaga tego V-max co z DPF-em, dlatego trzeba jeszcze dostroic.

Opublikowano

Piszesz kolego nieprawdę.

Przykład Volkswagen Passat Blue Motion.

Jest wyposazony zarowno w układ SCR z katalizatorem oksydacyjnym jak i filtr zatrzymujacy czastki sadzy.

Innymi słowy katalizator SCR wraz z układem wtryskującym preparat AdBlue stanowi uzupełnienie filtra czastek stałych.

Opublikowano

powiem jak sprawa wyglada w IRL

normy sa bo podatek drogowy ja juz place od emisji spalin ale na przegladzie mierza tylko zadymienie i niech tak zostanie :-)

Opublikowano
Piszesz kolego nieprawdę.

Przykład Volkswagen Passat Blue Motion.

Jest wyposazony zarowno w układ SCR z katalizatorem oksydacyjnym jak i filtr zatrzymujacy czastki sadzy.

Innymi słowy katalizator SCR wraz z układem wtryskującym preparat AdBlue stanowi uzupełnienie filtra czastek stałych.

Pisze to czego mnie uczyli na szkoleniu dla kierowcow ciezarowek, ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i nie znam wszystkich rozwiazan technicznych tego typu.

Opublikowano

RS a ile przed usunięciem DPF ci spalał przy takiej prędkości przelotowej 120

Opublikowano

okolo 7 Litrow

Opublikowano

no to różnica jest wyraźnie widoczna, czyli warto :) pozbywać się

Opublikowano

Koledzy DPF usunięty. Sterownik Siemens.

Powiem tak - auto dostało "skrzydeł", wkręca się około 500 obr/min niżej. Robiłem logi dynamiczne przed i po usunięciu DPF.

Auto nigdy nie robi już tzw. "muła" to znaczy nigdy, nagle bez powodu nie ma mocy (bo się regeneruje).

Słychać szybszą reakcję turbiny.

Auto zużywa wyraźnie mniej paliwa a mam ciężką nogę.

Bez DPF-a jeżdżę już około 8 miesięcy w sumie zrobiłem 12 000 km i widzę same pozytywy.

Wcześniej myślałem o jakimś chipie ale teraz mi to już wystarczy raz że auto wyraźnie inaczej się wkręca, dwa wiem ze te sterowniki i silniki 170KM nie chcą za bardzo poddawać się "wzmacnianiu". Miałem chipa z DPF i wiem że to mija się z celem.

Więcej mocy = więcej dymu = częste regeneracje. Nie ma nic za darmo.

Opublikowano
  • Autor

Ja juz tez nie moge sie doczekac az usune te badziewie :decayed:

Opublikowano

wywal dpf mechanicznie i programowo, ale kasy nie oszczedzaj bo u garażowca zrobisz i będziesz miał problemy z programem

Opublikowano
  • Autor

Panowie moze to i glupie pytanie ale DPF po usunieciu nadaje sie tylko do wywalenia czy mozna go jeszcze gdziekolwiek sprzedac?:D

Opublikowano

wystaw na allegro :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

chlopaki, mam pytanie, czy w momencie wypalania dpf-a swieci sie Wam jakas kontrolka? po czym poznac ze wypala sie wlasnie filtr? u mnie troche inaczej zaczyna chodzic auto. tak jakby " na ssaniu " lepiej sie zbiera . powiem szczerze ze nigdy mi sie zadna kontrolka nie zapalila a mam auto od 3 lat :)

Opublikowano

u mnie czuć przez moment przymulenie, podskakuje chwilowe spalanie i robi się za autem więcej dymu :) żadnych kontrolek innych nie zauważyłem :)

Opublikowano
  • Autor

a czy przy wypalaniu chodzi wam nierowno silnik?

Opublikowano

mi troche trzesie :)

Opublikowano
  • Autor

No własnie mi tez i jeszcze kopci na bialo wtedy xD Ale dzisiaj jade na wywalenie tego badziewia :D:banan::banan::banan::banan:

Opublikowano

ja w czwartek, napisz jakie wrazenia :)

Opublikowano
  • Autor

Eh mam program tylko zrobiony a DPF jeszcze siedzi i dopiero na dniach bedzie wywalony.