Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stuki z kompresora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zaraz po kupnie slychac bylo dziwne stuki w okolicy rolek i paskow

postanowilemwymienić rozrząd po wymienie wszystko bylo okej próbnie odpalilem autko bez zaloznonego paska pk

nastepnie po zalozeniu paska pk slychac po odpaleniu stuki nieregularne

zdjelem pasek pk sprawdzalem alternator wspomaganie i kompresor klimy i zauważyłem ze jak poruszam kołem kompresora do przodu do tylu to slychac taki stukot

czy to jest przyczyna tych stuków

jakies sprzegiełko tam jest

Czy masz trudności ze znalezieniem odpowiedniego prefix-u!? bo w temacie napisałeś jaki masz choć temat również źle napisany, ale już wszystko poprawione - regulamin się kłania/chudineze

Opublikowano

Jest tam sprzęgiełko, potrzebny do odkręcenia jest specjalny klucz, musiał byś się zapytać speców co naprawiają sprężarki czy da radę wymienić to na aucie czy trzeba ją wyciągać na zewnątrz.

Opublikowano

nio

---------- Post dopisany at 22:20 ---------- Poprzedni post napisany at 22:20 ----------

a mowisz ze taki bylby objaw

Opublikowano

zdecydowanie tak wymieniałem znajomemu (to znaczy ja wymontowałem sprężarkę a spece od klimy wymienili ten napęd) po złożeniu cisza i spokuj

Opublikowano

Siemasz http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/b6-1-9-tdi-naprawa-wymiana-zrywnego-sprzegla-kompresora-klimatyzacji-181920/ ---> Poczytaj to może sam wymienisz :decayed: a kasa zamiast dla "speców" będzie na coś innego :wink:. Mogę podpowiedzieć jeszcze, że ten 2 typ sprężarki ma troszkę inne rozwiązanie tego sprzęgła ale także można je wymienić samemu trzeba je tylko zanitować o tak http://obrazki.elektroda.net/36_1271173324.jpg

Opublikowano

najgosze jest ot ze ten trzpien ktory trzeba odkrecic zebys scignac kolo pasowe ze sprzeglem trzym bardzo mocno ma ktos na to sposób jakis

tam bodajże jest chyba 7 kluczyk

Opublikowano

kluczem sztorcowym 7mmtrzymasz za oske kompresora a odkrecasz kołem(dekielkiem)jest do tego specjalny klucz z trzema trzpieniami. jutro jak bede w pracy to zrobie foto i wrzucę...ogólnie takie narzędzia mozna kupic w serwisach ASO bez problemu.

Opublikowano

a ta ośke kompresora trzymasz za 7 mka czy gdzies z tyłu

a ile taki klucz kosztuje

czy to bedzie coś takiego Klucz do demontażu sprzęgła klimatyzacji A/C F-ry (2917341221) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Opublikowano

narzedzie fajnie wyglada. ciekawe jakiej srednicy maja te 3 ruchome trzpienie. po za tym na takiej krutkiej raczce bedzie mozna sie tylko osrac a nie odkrecic zapieczony na osce dakielek. bez 50cm przedłuzki nie masz co nawet do tego podchodzic.

---------- Post dopisany 15-01-2013 at 20:29 ---------- Poprzedni post napisany 13-01-2013 at 21:04 ----------

20130114233.jpg

<br /><br />

20130114232.jpg

<br /><br />

20130114234.jpg

<br /><br />

20130114236.jpg

<br /><br />

---------- Post dopisany at 20:43 ---------- Poprzedni post napisany at 20:29 ----------

numery narzędzi Mercedes-Benz:

rurka - 112 589 07 40 01 09/09

koncówka z mniejszym rozstawem trzpieni (20mm bodajże) - 112 589 07 40 02 09/09

końcówka z wiekszym rozstawem trzpieni (22mm) - 112 589 07 40 03 09/09

(klucz do grupy VAG pasuje idealnie)