Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rdzawy nalot na kole pasowym rozrządu i mocne swierszczenie. Rozwiązane !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie , mam rdzawy nalot na kole pasowym i dziwne dzwieki wydobywające sie z rozrządu a po nagrzaniu silnika bardziej słyszalne . Mechanik patrzyl i mowi ze napinacz ok bo pasek napięty i ze to własnie koło , ale czytałem na forum ze to napinacz , wiec sam juz nie wiem ?

Prosze o radę

Opublikowano
  • Autor

1251b2ed1f17eaef.jpg

<br /><br />

---------- Post dopisany at 22:52 ---------- Poprzedni post napisany at 22:51 ----------

to nie moje koło ale mam dosłownie identycznie

Dzwiek to swierszczenie z przodu silnika . Nie wiem juz nic bo duzo ludzi pisze ze napinacz , ale pasek jest napięty dobrze !

---------- Post dopisany at 22:54 ---------- Poprzedni post napisany at 22:52 ----------

Moze to być koło pasowe ? Bo mechanik tak twierdzi !! Ale znowu drugi twierdzi ze napinacz i teraz juz sam nie wiem cholera a jutro jestem umówieony z tym co sądzi ze to koło i chce robic mi jutro .

Opublikowano

A nie piszczy Ci pasek nas alternatorze?

Opublikowano
  • Autor

jak silnik jest cieplejszy to jest gorzej . Ale własnie tam nic nie piszczy tylko rzęzi taki dziwny dziek ale nie pasek .

Opublikowano
http://s14.postimage.org/hu1y8wtj1/1251b2ed1f17eaef.jpg

<br /><br />

---------- Post dopisany at 22:52 ---------- Poprzedni post napisany at 22:51 ----------

to nie moje koło ale mam dosłownie identycznie

Dzwiek to swierszczenie z przodu silnika . Nie wiem juz nic bo duzo ludzi pisze ze napinacz , ale pasek jest napięty dobrze !

---------- Post dopisany at 22:54 ---------- Poprzedni post napisany at 22:52 ----------

Moze to być koło pasowe ? Bo mechanik tak twierdzi !! Ale znowu drugi twierdzi ze napinacz i teraz juz sam nie wiem cholera a jutro jestem umówieony z tym co sądzi ze to koło i chce robic mi jutro .

Widziałem to w każdej B6 w której miałem, wiec wydaje mi się że ten nalot to norma.

Opublikowano
  • Autor

No to co tak rzęzi ? Bo serio głosno swierszczy na zewnątrz . Ja chyba stawial bym na napinacz lub sprzegło alternatora ( po czytaniu na forum ) Bo jak sie moze koło pasowe zniszczyc , mechanik twierdzi ze guma w kole pasowym zaczyna sie wycierac i dlatego ten dzwiek , ale cos nie mówił pewnie !! I dlatego boje sie ze chu...a zrobi a kase wezmie .

---------- Post dopisany at 23:13 ---------- Poprzedni post napisany at 23:11 ----------

pasek dobrze napiety bo sprawdzał i mowil ze napinacz ok . A moze byc tak ze napinacz klęka ale dalej napina dobrze pasek ?

---------- Post dopisany at 23:25 ---------- Poprzedni post napisany at 23:13 ----------

Wiecie koles chce 250 zl za naprawe ale nie jestem pewien ze on jest pewny tego co mowi . U tego pierwszego mechanika co byłem to na 100 procent powiedzial ze napinacz , bez oglądania paska i rozrządu !!

Jutro podjade jeszcze do paru innych mechaników i zobaczymy co powiedzą !

Opublikowano

Sprawdź napinacz paska wielorowkowego bo zdarza mu się często padać.

Opublikowano

Z tym kółkiem rozrządu to prawda. Guma podlega degradacji a do tego jest wystawiona na drgania, więc siłą rzeczy prędzej czy później zużyje się i przestanie spełniać swoje zadanie tłumienia drgań. Polecam przeczytać :: Zobacz temat - Koło wałka rozrządu.

Opublikowano
  • Autor

No to kolego zrobiles mi sieczkę w glowie :)

---------- Post dopisany at 11:41 ---------- Poprzedni post napisany at 00:11 ----------

No nic panowie nie wymysle , pojezdzilem po mechaniorach ale zaden jednoznacznie nie powie . Jade o 17 do tego kolesia co gadal o kole pasowym na rozrządzie . Zobaczymy co bedzie to bedzie , jak zrobi napisze !

Opublikowano

U mnie to kolo pasowe sie rozlecialo i tak napitalalo na postoju ze myslalem ze silnik chce wyjsc z pod maski... Odpal ten pierscien wokol tej gumy w srodku tego kola pasowego. Nie latwiej sciagnac pasek od alternatora i zobaczyc czy dalej swiszczy? (nie doczytalem sie zebys tak zrobil.)

Sciag pasek wielorowkowy, zapal i zobacz czy bedzie lepiej :)

A ten nalot rdzy to norma...

Opublikowano
  • Autor

Ok zrobie tak , wieczorem napisze co i jak

---------- Post dopisany at 21:29 ---------- Poprzedni post napisany at 09:40 ----------

skasowal 200 wymienił kolo i dalej to samo !!!!

No szlak mnie trafił , ale powiedział ze z rozrządem wszystko ok ze na 100 procent nie rozrząd !!!

ALe słychac to swierszczenie tak jakby na tym co jest niżej tam jest chyba kompresor od spręzarki tak ? Tzn ponizej rozrządu

---------- Post dopisany at 21:30 ---------- Poprzedni post napisany at 21:29 ----------

bo gadał ze luz jest na sprzegiełku czy cos takiego

Opublikowano

To ściągnij pasek od klimy i bedzie wiadomo czy to sprężarka, chociaż obstawiałbym jak już było mówione napinacz...

Opublikowano
  • Autor

ale napinacz na pasku rozrządu ?

---------- Post dopisany at 21:36 ---------- Poprzedni post napisany at 21:36 ----------

jak facet twierdzi ze rozrząd ok

Opublikowano

napinacz paska wielorowkowego, to dosyć częsta przypadłość...

Opublikowano
  • Autor

tzn nie rozrząd tak ?

---------- Post dopisany at 21:40 ---------- Poprzedni post napisany at 21:39 ----------

kur....a juz z tego wszystkiego pieprzy mi sie w głowie

Opublikowano
  • Autor

a kolego jak to sprawdzic ze top ten napinacz

---------- Post dopisany at 21:43 ---------- Poprzedni post napisany at 21:43 ----------

no nie

---------- Post dopisany at 21:44 ---------- Poprzedni post napisany at 21:43 ----------

bo ten napinacz to chyba sam mogłbym wymienic jak bym kupił , al

Opublikowano

http://a4-klub.pl/audi-a4-b5-131/b5-ahu-wymiana-napinacza-paska-wielorowkowego-fotostory-124164/

Tu masz jak wymienić, a żeby sprawdzić to musisz ściągnąć pasek właśnie z tego napinacza i odpalić silnik ale tylko na chwilkę.