Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana tłumików końcowych w Audi A4 B5 1.8T quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Czy ktoś z was wymieniał same końcowe tłumiki? Jak obeszliście problem rury wchodzącej do tłumika pod kątem? Jakieś kolanko? Czy może od nowa pociągnęliście rury od środkowego tłumika?

Opublikowano

utnij zaraz za koncem kocówki i dospawaj nowe/ badz przykrec

Opublikowano

Ja tak mam :wink: Jak odkopie foto to zaraz zapodam. Po odcięciu końcowych trzeba zastosować kolana. Ja kolana dałem chyba o średnicy 55mm przez co naszły mi na ori rury po czym wlot do nowych tłumików miałem 60mm.

image.thumb.png.720c8a3368814b314e56016325956bdc.png

Na fotce widać po prawej dwa stare ciężkie baniaki, pod autem wygięte kolana i po lewej nowe zgrabne przeloty :wink:

Opublikowano
Ja tak mam :wink: Jak odkopie foto to zaraz zapodam. Po odcięciu końcowych trzeba zastosować kolana. Ja kolana dałem chyba o średnicy 55mm przez co naszły mi na ori rury po czym wlot do nowych tłumików miałem 60mm.

---------- Post dopisany at 09:31 ---------- Poprzedni post napisany at 09:24 ----------

Miniaturka na forum (kliknij a zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze):

http://images34.fotosik.pl/531/f1211badeb99cea8m.jpg

Na fotce widać po prawej dwa stare ciężkie baniaki, pod autem wygięte kolana i po lewej nowe zgrabne przeloty :wink:

O taką odpowiedź mi chodziło, dzięki :) Ile czasu poświęciłeś na montaż nowych tłumików i jaki jest efekt po zmianie samych końcówek? O jaki kąt są wygięte te kolanka?

Opublikowano

Kąt kolanek nie pamiętam ale nie jest to 90st :whistling: co zresztą widać na foto. Czas roboty tak żeby to wszystko ładnie dopasować to ok. 1h. Przy czym albo trzeba dorobić nowe wieszaki albo odciąć z baniaków i przyspawać do nowych puszek :wink: Co do dźwięku to jest troszkę głośniej ale w normie... dość przyjemnie mruczy.

Opublikowano

Myślałem, że zejdzie znacznie dłużej. Próbowałeś sprzedać stare tłumiki? czy raczej tylko złom?

Opublikowano

mysle nad zmiana wlasnie tylnych puszek, mam wydech caly przelotowy 65mm, az po ostatnie puszki, niestety w srodku pierdzi, na zewnatrz podobno jest ok, czytalem watek o zmianie wydechu od s4,

tu widze kolega tomekhxc wyspawal chyba same puszki z kwasa, one sa puste w srodku? jak brzmienie? jak halas w srodku? jakis filmik moze masz? jakie macie rozwiazania inne poza wydechem od s4 (nie mowie o magnaflowach i innych rzeczach po kilka tysiecy)

Opublikowano
... Próbowałeś sprzedać stare tłumiki? czy raczej tylko złom?

Puchy były pokorodowane więc sprzedałem same końcówki za 50+kw :decayed:

Opublikowano

Masz może jakiś filmik z dźwiękiem tego wydechu? Jakiej firmy tłumiki zastosowałeś?

Opublikowano

Masz może jakiś filmik z dźwiękiem tego wydechu? Jakiej firmy tłumiki zastosowałeś?

Nagranie na postoju jest takie o i średnio oddaje to co w realu a filmiki z przejazdów są nie wskazane bo było chyba za szybko :decayed:

Opublikowano
mysle nad zmiana wlasnie tylnych puszek, mam wydech caly przelotowy 65mm, az po ostatnie puszki, niestety w srodku pierdzi, na zewnatrz podobno jest ok, czytalem watek o zmianie wydechu od s4,

tu widze kolega tomekhxc wyspawal chyba same puszki z kwasa, one sa puste w srodku? jak brzmienie? jak halas w srodku? jakis filmik moze masz? jakie macie rozwiazania inne poza wydechem od s4 (nie mowie o magnaflowach i innych rzeczach po kilka tysiecy)

ja mam caly wydech z kwasowki nie tylko kominy:wink:

Opublikowano

ja mam caly wydech z kwasowki, za wyjatkiem tylnych puszek, puszki zostawilem oryginalne, ale przymierzam sie do zmiany, stad pytanie jakie puszki macie jak zrobione przez kogo i jak to brzmi?

Opublikowano
ja mam caly wydech z kwasowki, za wyjatkiem tylnych puszek, puszki zostawilem oryginalne, ale przymierzam sie do zmiany, stad pytanie jakie puszki macie jak zrobione przez kogo i jak to brzmi?

Ja mam wydech seria tylko końcowe zmienione :wink: Na wiosnę wkładam DP w owijce zamiast kata :kox: Tomek mówił że przy całym wydechu z kwasa z jednym przelotowym na środku jest dość głośno. Moim zdaniem najlepiej pod spodem zrobić rozejście i dać 2 przeloty obok siebie tak jak jest w zestawie Magnaflow 16601 :naughty:

Opublikowano

chcialbym poki co zmienic ostatnie puszki, by wydech byl bardziej basowy... stad szukam odpowiedniej koncepcji, poczatkowa byla koncowe od s4, ale tu widze panowie macie z kwasa...

Opublikowano

Nagranie na postoju jest takie o i średnio oddaje to co w realu a filmiki z przejazdów są nie wskazane bo było chyba za szybko :decayed:

Przyjmijmy, że nagrywałeś to na niemieckiej autobanie.

Może być na PW, jezeli nie chcesz, zeby film trafil do szerokiego grona publicznosci.

Opublikowano

Ja mam wydech seria tylko końcowe zmienione :wink: Na wiosnę wkładam DP w owijce zamiast kata :kox: Tomek mówił że przy całym wydechu z kwasa z jednym przelotowym na środku jest dość głośno. Moim zdaniem najlepiej pod spodem zrobić rozejście i dać 2 przeloty obok siebie tak jak jest w zestawie Magnaflow 16601 :naughty:

dokladnie jeden przelotowy to za malo przydaly by sie jeszcze dwa na rozgalezieniu:kwasny: ale jest to jeszcze do zrobienia :decayed: