Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zamarznięty bagażnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam od 4 lat jestm posiadaczem audi a4 b5 w sedanie i co roku w zime ten sam problem.gdy auto troche sie oblodzi i lód dostanie sie do rynienki i tam pozamarza to nie moge otworzyć bagażnika,i mam pytanko czy może zna ktoś na to jakiś patent czy tylko odmrażacz w sprayu pomożę?? :D

Opublikowano

Prawdopodobnie klapa przymarzla do uszczelki,czy smarujesz je przed zima

Opublikowano

U mnie sporadycznie problem pojawiał się kiedy uszczelka była trochę mokra/wilgotna wtedy drzwi przymarzały do niej. Nie tak, żebym ich nie mógł otworzyć w ogóle, ale trochę się trzeba było posiłować. Teraz od czasu do czasu smaruję uszczelki jakimś premaratem z silikonem z K2 bodajże i już z reguły nie mam tego problemu. Spróbuj więc posmarować uszczelki i wtedy zobaczysz czy pomoże.

Opublikowano

Myślę że nie o to chodziło :wink:

Zimą w sedanie ogrzewanie tylnej szyby powoduje że wszystko pięknie spływa na dół po czym zamarza i klapa bagażnika zrasta się z tylną szybą :decayed:

Niestety, taka przypadłość sedana :decayed:

Z własnego doświadczenia po ostatnich marznących deszczach zalecam też okresowe kucie lodu w wyżłobieniach po bokach w których chowają się zawiasy :decayed: Wczoraj walczyłem z tym dobre pół godziny :facepalm:

Opublikowano

Mam avanta, więc możliwe, że tak jest:thumbup1:

Opublikowano
  • Autor

uszczelke smarowałem i to co roku ale na lód nie ma bata chyba na odwilż trza czekać bo szkoda lakieru na dłubanie w tych rowkach

Opublikowano

niestety pozostaje tylko odmrażacz

Opublikowano

Ja kupywalem kiedys silikon w spreyu i pomagał.

Opublikowano
uszczelke smarowałem i to co roku ale na lód nie ma bata chyba na odwilż trza czekać bo szkoda lakieru na dłubanie w tych rowkach

Nie no nie chodzi o to żeby tam kuć niewiadomo czym do gołego lakieru ale żeby w miarę możliwości pilnować aby tam za bardzo nie zarastało lodem, ja najpierw nie mogłem otworzyć bagażnika a potem nie mogłem go zamknąć bo zawiasy nie miały gdzie się schować :wink: Musiałem skrobaczką trochę tego lodu "wyskrobać" :wink: Teraz staram się pilnować żeby tam w rogach choćby paluchami wybrać nadmiar tego śniego/lodu

Ja kupywalem kiedys silikon w spreyu i pomagał.

Dalej nie chodzi o uszczelkę :wink:

Opublikowano

jeśli chodziło by o uszczelkę to zaproponowałbym przesmarowanie uszczelki wazeliną techniczną, ale biorąc pod uwagę że lód narasta przy rynience o chyba tylko pomoże ręczne pozbywanie się śniegu z rynienki przed dłuższym postojem

Opublikowano

można też zakładać pokrowiec na samochód:)

Opublikowano
można też zakładać pokrowiec na samochód:)

W trakcie jazdy nie zdaje egzaminu :decayed:

Opublikowano

W trakcie jazdy bagażnik nie powinien zamarzać:)

Opublikowano

No pewnie, wystarczy jechać tak szybko żeby omijać marznący deszcz :polew:

Opublikowano

Ja tam ostatnio myłem woją na myjce i nie było problemu z otwieraniem drzwi czy bagażnika.

Opublikowano
Ja tam ostatnio myłem woją na myjce i nie było problemu z otwieraniem drzwi czy bagażnika.

Wsiądź do sedana, jedź na myjkę jeszcze raz i polewaj bagażnik przez 16 godzin :decayed::decayed::decayed: Będziesz wiedział o czym mowa :naughty:

Tak samo jak sypie ostro śnieg, my ogrzewamy szybę i wszystko spływa na klapę która ogrzewana nie jest... Zamarza tak samo na postoju jak i w trakcie jazdy :wink:

Opublikowano

Witam.

Od 3 tygodni mam autko i właśnie zamarzająca klapa mnie załamała. Zacząłem się dokładniej przyglądać i myślę że wina jest właśnie w tych zagłębieniach gdzie chowają się zawiasy. Uszczelki potraktowałem silikonem w sprayu aż się świecą jak nie powiem co a w tych zagłębieniach zbiera się śnieg i woda i marznie. Oby do wiosny wtedy problem zniknie.

Opublikowano
  • Autor

widze ze nie ma mocnych na tą przypadłość :D podgrzewane rynienki mogli zrobić:D:D:D

Opublikowano

imag0919h.jpg

imag0920e.jpg

imag0921q.jpg

imag0922b.jpg

Opublikowano

o losie faktycznie ciekawie w tych sedanach . :facepalm: proponuje solą posypać :polew:

Oprócz ciepłego garażu to tu chyba nie ma patentu .