Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o analizę logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o zerknięcie na logi z mojego silnika - Audi A4 B6 2001r. 1.9TDI AXW Samochód przy wciśnięciu gazu w podłogę zostawia za sobą chmurę czarnego dymu.

Statyczne:

Grupy: 001 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 003 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 004 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 007 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 008 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 010 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 011 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 013 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 018 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 023 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Statyczne BS:

Dynamiczne:

Grupy: 001 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 008 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 010 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale temperatura na zewnątrz -13st. ale silnik podczas robienia logów był rozgrzany.

Logi robiłem pierwszy raz dlatego jeśli coś zrobiłem nie tak to podpowiedzcie co, postaram się poprawić

Opublikowano

Kolego zrób porządnie pełne logi, bo z tych logów to można wywnioskować jedynie że turbo przeładowuje oraz egr jest zamknięty/niesprawny.

Opublikowano
  • Autor
Kolego zrób porządnie pełne logi, bo z tych logów to można wywnioskować jedynie że turbo przeładowuje oraz egr jest zamknięty/niesprawny.

Możesz podpowiedzieć co zrobiłem nie tak? Jak wspominałem robiłem to pierwszy raz dlatego proszę o wyrozumiałość.

Z turbo coś może być ponieważ jakiś czas temu samochód złapał not-laufa i był tam jakiś błąd o przeładowaniu turbo, ale był to jednorazowy przypadek, po zgaszeniu i odpaleniu silnika wszystko wróciło do normy. Ogólnie samochód jeździ dobrze, przyspiesza tylko ta czarna chmurka...

Opublikowano

FAQ diagnostyka vag poczytaj sobie dowiesz się wszystkiego

Opublikowano
  • Autor

Poczytałem FAQ, i rozumiem że chodzi o to że nie dociągnąłem do 4500rmp?

Na filmiku instruktażowym też każda z grup była mierzona oddzielnie, czy jest to jakaś różnica aby mierzyć 3 grupy jednocześnie lub każdą osobno?

001,003,011 wystarczą czy coś jeszcze?

Czekam na odpowiedź i idę robić poprawkę :)

Opublikowano

Logi powinieneś robić w zakresie mniej więcej 1500-4500rpm i najlepiej każdą z grup osobno, gdyż w tedy pomiar jest dokładniejszy.

Opublikowano

Trzeba zrobić każdą grupę osobno chodzi tu o częstotliwość próbkowania (ilość próbek na sekundę w danej grupie) wtedy dokładnie widać co się dzieje podczas analizy. Najlepiej zrobić ; normalnie 0, 1, 3, 4, 7, 8, 11, 13, 18, 23, bs 3, 11 dynamicznie 1, 3, 8, 10, 11

Opublikowano
  • Autor
Opublikowano

Nie zrobi logów dynamicznych do wartości 4200 obrotów bo wcześniej wpadnie mu w tryb awaryjny. - Krisek - turbo musisz wymontować z silnika i wyczyścić mu zmienną geometrię - bez tego ni ma bata - masz non stop przeładowanie na max'a. Turbo w 011 wali CI w wartościach rzeczywistych 2983,5 mbara a powinno 2326 mbar - więc turbo pompuje o 660 mbar za dużo i dlatego jest tryb awaryjny. Dzieje się tak dlatego, że elektrozwór N75 nie jest w stanie zbić tego przeładowania bo zmienna geometria turbo jest zasyfiona nagarem i rysami i nie daje rady zbić ciśnienia - sterownik silnika nic z tym nie jest w stanie zrobić i dlatego trzeba czyścić i jeszcze raz czyścić.

Opublikowano

hehe a jakos zrobił

Dziura w dolocie i uszkodzony czujnik temperatury paliwa.

Opublikowano

Dziura w dolocie przy takich wskazaniach MAF'a ? : VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Turbo na pewno postaram się wyczyścić. A co z tym EGR wspomianym przez @SprawdzAutoPl?

Wczoraj nie zrobiłem trybu BS bo coś mi tam vag-com wyrzucał brak aktywacji. Dzisiaj pokombinowałem i się udało.

Statyczne BS:

Edytowałem pierwszy post w tym temacie i uporządkowałem tam wszystkie logi z pozostałych postów.

Opublikowano
Dziura w dolocie przy takich wskazaniach MAF'a ? : VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

zobacz sobie 003 i 011 robione w tym samym czasie