Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Podepnę się pod ten wątek z moimi dylematami :eusathink:

Sprawa wygląda tak, użytkuję teraz Sonego DSC H10 i generalnie nie ma tragedii, ale mogło by być lepiej 90% zdjęć jest robione w trybie Auto, aparat służy mi wyłącznie amatorsko(turystyka) i tak zostanie.

Korci mnie a bardziej żonę żeby kupić coś lepszego (lustrzanka) ja akurat jestem sceptycznie nastawiony do tego pomysłu że względu na gabaryty oraz opinie z sieci że jeśli zdjęcia będą robione w trybie auto, to szkoda kasy.

Przeczytałem test Sonego RX 100 i to by było chyba dobre rozwiązanie dla mnie.

Więc proszę o opinie i rady co do mojego pomysłu z tym RX 100, czy różnica w jakości zdjęć będzie duża w porównaniu do DSC h10 ?

Opublikowano

W trybie auto RX100 nie zawsze zrobi ładne zdjęcie. Jak są dobre warunki to ok ale czasami prześwietla bądź zdjęcia wychodzą niewyraźne. Najlepiej robić w trybie manualnym i wtedy wszystko wychodzi super. Jak się ma pojęcie o fotografii to zrobienie ładnego zdjęcia zajmuje kilka sekund.

Opublikowano

Tego się obawiam że różnica w trybie auto nie będzie powalająca. Niestety fotografia to nie moja dziedzina, dlatego szukam aparatu który nie będzie wymagał ciągłego ustawiania, tym bardziej że zdjęcia są pstrykane przez całą rodzinę.

Opublikowano

alpin, musisz tylko wiedziec jedno... jak sie nie chce obslugiwac aparatu na ustawieniach recznych to NIE MOZNA wymagac super jakosci od trybu auto. W zadnym aparacie, nawet lustrzance.