Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Komornik OC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany pytanie z innej beczki , dostałem pismo od komornika ze kładzie łapy na moją kasę

a chodzi o to że ponoć nie zapłaciłem OC prawie 5 lat temu za auto , mam tylko umowę sprzedaży auta .

Sprzedaż zgłosiłem w wydziale tu mam potwierdzenie ale nie mam że zgłosiłem w ubezpieczalni , za pierona nie mogę znaleźć .

Wie ktoś jak z tego można wybrnąć ?

Opublikowano

skoro sprawa trafiła do komornika to wcześniej był wydany w sprawie wyrok. Wyrok jest prawomocny, jest zaopatrzony w klauzulę wykonalności, gdyż sąd nadaje klauzulę tylko na wyrok prawomocny ( poza szczególnymi wypadkami). Tak więc masz poważny problem. Jeśli nie wiedziałeś o wyroku można próbować wstrzymać egzekucję i wnosić o wznowienie postępowania. Ale to już wyższa szkoła jazdy.

Opublikowano

jeżeli komornik ma wyrok to Ty tez powienienes go miec

dostałes go czy nie ?

Opublikowano
  • Autor

Nie dostałem nic nie było mnie w kraju 3 lat .

A dziś niespodzianka polecony od komornika

Opublikowano

Byłeś w Polsce zameldowany?, według prawa pismo wysłane z sądu i nieodebrane mimo podwójnego awizowania uważa się za doręczone. Sprawa w sądzie mogła się odbyć bez twojego udziału i wydany wyrok jest prawidłowy.

Na piśmie od komornika powinna być oznaczona podstawa wszczęcia egzekucji ( wyrok, data, jaki sąd wydał), jeśli nie ma zadzwoń do komornika i on Ci poda, udaj się następnie do sądu i poproś o wgląd do akt sprawy.

Opublikowano
  • Autor

Pisze tak ;

komornik sadowy przy sadzie rejonowym dla warszawy zawiadamia ze przeciwko

Arkadiuszowi .......

jako dłużnik na wniosek wierzyciela

presco investments

zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na podstawie tytułu wykonawczego

nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

z dnia 24-01-2012 sygn. akt VI Nc-e 193847/11 zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 01 10 2012

kasa ile mam zapłacić i nic więcej nie ma

byłem zameldowany w PL

Opublikowano

Wyrok wydany w postępowaniu upominawczym, zasadą w tym postępowaniu ( czy słuszną pozostawię do oceny unserów) jest sytuacja że wierzyciel (presco) składa do sądu wniosek o wydanie nakazu zapłaty załączając dowody zazwyczaj w formie dokumentów. Sąd po przeanalizowaniu dokumentów, uznając, iż żądanie jest zasadne wydaje nakaz zapłaty. ( ma takie same znaczenie prawne jak wyrok). Nakaz ten został wysłany do Ciebie, w nim było zawarte pouczenie, ze jeśli nie zgadzasz się z wydanym nakazem masz prawo wnieść sprzeciw terminie 14 dni, wówczas została by wszczęta normalna sprawa sądowa. Sprzeciwu nie wniosłeś, polecony nie odebrany z poczty a podwójnie awizowany został zgodnie z kodeksem postępowania cywilnego potraktowany jak doręczony i nakaz zapłaty ( wyrok) się uprawomocnił.

Ludzie często myślą że jak nie odbiorą pisma z sądu to sytuacji prawna będzie dla nich korzystna, a to jest nieprawda. ( nie pisze tutaj o Tobie)

za jaki okres policzyli Ci te zaległe ubezpieczenie?

skoro Cię komornik poinformował o wszczęciu egzekucji to zapewne podjął już jakieś czynności ( typu zajęcie konta w banku, wysłanie zajęcia do urzędu skarbowego).

Według mnie nie ma dla ciebie korzystnego rozwiązania i będziesz musiał spłacić zaległość, chyba że chodzi o sporą kwotę, jesteś pewny że zgłosiłeś sprzedaż w ubezpieczalni to można próbować wstrzymać egzekucje i szukać podstaw do wznowienia postępowania, ale to bardzo trudna droga, może być kosztowna i nie ejst pewne czy przyniesie pozytywny efekt :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

Chce mi zająć 1300 zł wysłał do urzędu skarbowego .

Piszę na dole że mogę wnieść skargę na zajęcie komornicze ( koszy 100 ) ale czy to coś da ?

Jutro wybiorę się do radcy prawnego zobaczę co powie .

Opublikowano

skarga na zajęcie komornicze nic nie da bo jest to instrument którym skarży się niezgodnie z prawem działanie komornika ( komornik działa zgodnie z prawem, nie popełnił żadnego błędu, nie złamał żadnego przepisu i wniesienie skargi to wyrzucenie kasy w błoto.

Jak masz jakiegoś znajomego, który jest radcą to możesz iść i zapytać, jak masz za to płacić to podobnie jak wyżej, radca weźmie kasę za poradę która nic nie wniesie. Jak coś to umawiaj się z nim że mu zapłacisz za poradę 2 razy więcej ale jak wygrasz sprawę, ale na to on raczej nie przystanie:wink:

Jak chce Ci zająć 1300 zł to podejrzewam że należność główna z tego to mniej niż połowa reszta to koszty sądowe, komornicze, pełnomocnika i inne opłaty jak za wydanie klauzuli wykonalności:kwasny:

Opublikowano

Maagik prawdę pisze...odkręcić to ciężka sprawa.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Maagik za zainteresowanie

a mogę odwołać się na to ;

zgodnie z art.795§2 kpc z chwilą doręczenia zawiadomienia o wszczęciu egzekucji rozpoczyna się bieg terminu do wniesienia przez dłużnika zażalenia na postanowienie o nadaniu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności . Zażalenie wnosi się do sadu okręgowego za pośrednictwem sądu I instancji , która nadała klauzulę wykonalności (art.394-398 kpc.)w terminie tygodniowym

Opublikowano

zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności w twoim przypadku nic nie da gdyż fakt nadania klauzuli wykonalności odbył się zgodnie z prawem.

W twoim przypadku jedyne wyjście to wniosek o wznowienie postępowania, ale na art. 401 kpc, ze względu na pozbawienie możliwości działania, ale to są duże koszty, trzeba znać się dobrze na sprawie i szansa na wygrana nie jest duża, chociaż są orzeczenia Sądu Najwyższego korzystne Jak bronić się przed prawomocnym nakazem zapłaty | rp.pl , jednak moim zdaniem nie tędy droga.

Proponuje raczej wniosek o przywrócenie terminu, do wniesienia sprzeciwu, może twój dług jest przedawniony, długo by opisywać wiec podsyłam pomoc:wink:

Tutaj masz pomoc: § Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony?? - w zasadzie to przeczytaj od 98 strony i druga cześć wątku § Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

Jak byś miał pytania to wal śmiało, ale ja będę na forum dopiero jutro wieczorem.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Byłem u prawnika , trzeba zapłacić . Nie mam potwierdzenia że było zapłacone, można się sądzić ale koszty mogą się tylko powiększyć i to sporo .

Chyba ze się ma 100% dowodu na wpłatę , to warto.

Opublikowano

Z doświadczenia wiem, ze jak firma ubezpieczeniowa wstępuje na drogę sądową to na 99% wpłaty nie otrzymała. W twoim przypadku jedyna obrona to zarzut przedawnienia, ( przedawnienia sąd nie bada z urzędu,), być może by chwyciło, ale teraz na to już za późno.

Opublikowano
  • Autor

Przedawnienie jest od daty wyroku , a wyrok był w 2012 .

A nie od daty kiedy auto było ubezpieczone

Opublikowano

Ja pisałem o przedawnieniu zapłaty z tytułu umowy ubezpieczenia OC. Świadczenie z umowy ubezpieczenia przedawnia się z upływem 3 lat. Termin liczymy od dnia wymagalności świadczenia. Tak jak pisałem wcześniej sąd bada czy świadczenie jest przedawnione jedynie na zgłoszony przez dłużnika zarzut przedawnienia. Jeżeli od dnia wymagalności roszenia ( tj. daty kiedy miałeś zapłacić składkę z OC) do dnia złożenia pozwu przez ubezpieczyciela ( dzień złożenia pozwu przerywa bieg przedawnienia) jeżeli upłynęło 3 lata, zarzut przedawnienia złożony w ciągu 14 dni od odebrania nakazu zapłaty był by skuteczny i sąd oddalił by powództwo.

Ty nie odebrałeś nakazu zapłaty i wyrok się uprawomocnił. Ewentualna propozycja wyjścia z sytuacji to:

- złożenie wniosku do sądu o przywrócenie terminu do wniesienia zarzutów od nakazu zapłaty, wraz z złożeniem sprzeciwu do nakazu zapłaty w którym podnosi się zarzut przedawnienia. Tyle że takie wnioski sądy uwzględniają bardzo rzadko, muszą wystąpić szczególne okoliczności, dlatego w pierwszych postach pytałem o zameldowanie, bo gdybyś był faktycznie zameldowany za granicą to szansa była by spora, tak to tylko musisz argumentować, że nie miałeś możliwości odebrać ponieważ........, jeśli sąd sie przychyli to wówczas jest rozprawa, i na rozprawie sąd uznając, iż doszło do przedawnienia oddala powództwo - sprawa wygrana.

- problem kolejny to fakt, iż komornik ma wyrok z klauzulą i tylko to go interesuje, więc on nadal może egzekwować dług, chociaż często się zdarza, ze komornik dobrowolnie wstrzymuje się z egzekucją po piśmie dłużnika, obrazującym jaki jest stan faktyczny sprawy.

- w sytuacji gdy nawet komornik ściągnie dług, ty w przypadku wygrania sprawy możesz domagać się zwrotu od ubezpieczyciela zapłaconej kwoty z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia. Tyle tylko, że z kwoty 1300 zł do ubezpieczyciela trafi dużo mniej i tylko możesz ewentualnie się domagać kwoty o jaką ubezpieczyciel się wzbogacił. Dlatego przy wyższych sumach można myśleć o wyżej wskazanej drodze.

Może w Twojej sprawie wystąpić wiele zagadnień prawnych, wiec sam sobie nie dasz rady, trzeba by zatrudnić prawnika, tak wiec ze względu na wysokość roszczenia moja rada to odpuścić sobie.

Jeżeli chodzi o roszczenie zasądzone wyrokiem sądu to takie roszczenia przedawniają się z upływem 10 lat, tyle tylko, że należy pamiętać, iż każda czynność komornika przerywa bieg przedawnienia i biegnie ono od nowa, więc może być sytuacja że takie świadczenie nie przedawni się nigdy:wink:

Trochę się rozpisałem, ale może komuś się przyda taka wiedza, chociaż oby nie:decayed:

Opublikowano

Dodam swoje 3 grosze branżowe - Raczej musisz zapłacić, nie opłaca sie fatygować za 1300zł z czego 15% to zysk komornika, a wierzytelność przysługuje 100% zajeciu. Co do przedawnienia można przedawnić w okresie roku jeżeli egzekucja jest nie skuteczna a wierzyciel nie wnosi o kontynuowanie :wink:. Co do skargi, to skarga wcale nie zawiesza czynności komorniczych. Jak coś to zapraszam na priv w celu porad branżowych, jaki to komornik z Warszawy może znam :whistling:

Opublikowano
  • Autor

Maagik jesteś dobry , moje uznanie

to co Ty napisałeś powiedział mi radca prawny . Tak że odpuszczam , mam nadzieje tylko że weźmie 1300 i pójdzie w siną dal .

Maagik tak z ciekawości czym Ty się zajmujesz :)

Opublikowano

pracuje w wymiarze sprawiedliwości i jeszcze się ucze :wink:

@ Kuna

nie chce wchodzić tutaj w polemikę prawną z osobą z branży ale:

- przy kwocie podanej przez kolegę snajper75 opłata dla komornika to nie 15% ale stała coś ok. 297 zł

- co masz na myśli pisząc " wierzytelność przysługuje 100% zajeciu "

- a to zdanie "można przedawnić w okresie roku jeżeli egzekucja jest nie skuteczna a wierzyciel nie wnosi o kontynuowanie" jest kompletną bzdurą:decayed:

Opublikowano
  • Autor

ubezpieczyciel , dla niego 1000 c czego 574 zł oc a resztę odsetki

dla komornika 300