Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o analizę logów- samochód po regeneracji pompy wtryskowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Samochód sprawuje się źle, dziwnie schodzi z obrotów, na wolnych obrotach jakby się dławił. Pompa została oddana do regeneracji ze względu na fakt iż pojawiły się na niej wycieki, podczas przyspieszania wszystko jest w porządku.

Brak błędów

Próba statyczna:

Grupy normalne-

Log (0 - 000)

Log (6 - 001)

Log (1 - 003)

Log (2 - 004)

Log (3 - 007)

Log (5 - 013)

Log (4 - 018)

Log (7 - 023)

grupa 014 nie wyświetlają się żadne wartości

Grupy Basic Settings-

Log (0 - 000)

Log (1 - 003)

Log (2 - 004)

grupa 011 wyświetla mi się error( a tak nawiasem mówiąc czemu?)

Próba dynamiczna:

Log (0 - 000)

Log (2 - 001)

Log (4 - 003)

Log (3 - 004)

Log (1 - 008)

Log (5 - 010)

Log (6 - 011)

Logi zrobione za pomocą VCDS lite, EGR zaślepiony, katalizator wywalony.

DZIĘKI Z GÓRY!

Edit: a propos grupy 011 w BS już doczytałem czemu jej nie wyświetla.

Opublikowano

Ktoś kto regenerował pompę wcale nie pokusił się nawet o to by ustawić na niej poprawnie dawkę paliwa (nastawnik ruszony i nie ustawiony - poluzuj jego śruby i klepnij go lekko w stronę rozrządu tak by w grupie statycznej 001 przy temperaturze 80*C dawka zmieniła się na 3,2 mg/skok) a kąt wtrysku w grupie statycznej 000 MB skacze jak stara k.... od 38 aż po 51 jednostek a w dynamicznym logu 004 jest już OK więc nie wiem czy podejrzewać elektrozawór N108 czy źle wyregulowany napinacz paska rozrządu.

Opublikowano
  • Autor
Ktoś kto regenerował pompę wcale nie pokusił się nawet o to by ustawić na niej poprawnie dawkę paliwa (nastawnik ruszony i nie ustawiony - poluzuj jego śruby i klepnij go lekko w stronę rozrządu tak by w grupie statycznej 001 przy temperaturze 80*C dawka zmieniła się na 3,2 mg/skok) a kąt wtrysku w grupie statycznej 000 MB skacze jak stara k.... od 38 aż po 51 jednostek a w dynamicznym logu 004 jest już OK więc nie wiem czy podejrzewać elektrozawór N108 czy źle wyregulowany napinacz paska rozrządu.

Rozrząd był wymieniany bo koniec jego żywotności(przejechane 80kkm) był powodem wizyty u mechanika i robienia jeszcze innych rzeczy takich właśnie jak cieknąca pompa, wymiana filtrów, pasków klinowych(alternator i klima) oraz ich napinaczy. Piszesz o napinaczu paska rozrządu, czy do tego trzeba mieć specjalne narzędzia i/lub wiedzę wykraczającą poza łopatologiczny opis "jak to zrobić w domu czytając posty"? :)

Opublikowano

Niech najpierw ustawi dawke....

Opublikowano

kat moze skakac przez duza dawke i wahania obr

Opublikowano
  • Autor

Po wizycie u pompiarza ustawiono mi dawkę na 4.0mg na skok, ja idąc za radą kolegi Sztomel ustawiłem na 3.2 Teraz silnik na wolnych obrotach nie faluje i zwiększyła się prawidłowa reakcja na gaz. Sprawdzono ponownie napinacz paska rozrządu i początek kąta wtrysku i według zapewnień wszystko jest w porządku.

Tak to teraz wygląda:

Próba Statyczna Grupy normalne:

Log (7 - 000)

Log (4 - 001)

Log (3 - 003)

Log (0 - 004)

Log (2 - 007)

Log (6 - 013)

Log (5 - 018)

Log (1 - 023)

Basic Settings:

Log (1 - 000)

Log (0 - 003)

Log (2 - 004)

Próby dynamicznej nie powtarzałem, bo uznałem, że nie ma sensu bo podczas próby dynamicznej wszystko było w miarę ok( jakby co to mogę dokleić jeszcze do tematu gdy będzie to wymagane)

Osobiście przeszkadza mi jeszcze jak silnik schodzi z obrotów na luzie(nie schodzi płynnie do "wolnych" 961 obrótów tylko zwalnia tak przy ok 1100 obr a nie robił tak na dawce 4.0) oraz jeszcze nie reaguje na gaz tak jak reagował przed całym tym zamieszaniem więc podejrzewam, że finalnie ustawię dawkę na ok 3.4-3.6 mg na skok

Jakbyście mogli to zerknijcie i napiszcie swoje uwagi co do aktualnego stanu rzeczy. Dzięki.

Opublikowano

Dawka jest już OK ale nadal kąt wtrysku waha się w zbyt dużych granicach w 000 MB od wartości 53 do 60 jednostek a w BS jest prawidłowo.

Nawet przy dawce 2.0 mg/skok powinien silnik prawidłowo schodzić z obrotów i reagować na procent wciśnięcia pedału gazu w 010 dynamicznie lub 002 statycznie i powinien być żwawszy.

Opublikowano
  • Autor

To co powinienem dalej sprawdzić? Brak błędów, przyspieszenie OK, a przy dawce 4.0 schodził normalnie z obrotów plus reagował odpowiednio na gaz. Porównałem z logami z sprzed naprawy to miałem ustawioną dawkę na 3.4-3.6 i kąt wtrysku był w grupie 000 na poziomie 60-61 jednostek... Dziś postaram się przestawić dawkę tak jak było przed naprawą i zobaczę czy dalej będzie mi tak kąt wtrysku skakać.

Opublikowano

Zrób dynamicznie 004.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Zmieniłem vagiem dawkę na 3,4 do 3,6 i jest tak jak było przed uszczelnianiem pompy. Kolejne logi wrzucę dopiero pod koniec tygodnia ze względu na wyjazd...

---------- Post dopisany 06-03-2013 at 11:13 ---------- Poprzedni post napisany 12-02-2013 at 20:49 ----------

Zrób dynamicznie 004.

Wybacz, że wracam do tematu po dosyć sporym czasie, ale złośliwość rzeczy elektronicznych nie zna granic.... A więc do rzeczy, od ostatniego postu zrobiłem jakieś 2 tyś km i jestem pewien, że auto jest zmulone w dolnych obrotach i wolniej przyspiesza.. Tak jakby musiał chwile pomyśleć od naciśnięcia gazu do przyspieszenia, spalanie w normie.

Poniżej logi:

Statyczne:

Log (0 - 000)

Log (2 - 001)

Log (7 - 003)

Log (6 - 004)

Log (1 - 007)

Log (5 - 013)

Log (3 - 018)

Log (4 - 023)

Basic Settings:

Log (0 - 000)

Log (1 - 003)

Log (2 - 004)

Dynamiczne:

Log (0 - 000)

Log (1 - 001)

Log (5 - 003)

Log (6 - 004)

Log (4 - 008)

Log (3 - 010)

Log (2 - 011)

Opublikowano

nie ma sie do czego przyczepic.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za ocenę. Czuć jednak różnicę w przyspieszaniu porównując do stanu sprzed uszczelniania i całej tej naprawy.....