Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odpalenie i krotka jazda z olejem ponizej minimum

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Szukalem tematu ale sa tylko nieco zblizone a moja sytuacja jest nastepujaca:

Odebralem samochod po roku od mechanika (stal naprawiony po lekkiej stluczce) po tym jak wykupilem go od swojej dziewczyny. Samochod stal rok. Zapalil elegancko i przejechalem nim 2 kilometry do domu ale zaniepokojony glosna praca zajrzalem 'na zimno' na bagnet i stan jest ponizej minimum, cos tam jest ale niewiele. Mam w zwiazku z tym 2 pytania:

- Czy nic sie nie stalo z silnikiem (zadne kontrolki sie nie pala - na razie nie odpalam juz z obawy o silnik)

- Jaki olej zalac teraz, zeby chwile pojezdzic jeszcze do wymiany, zobaczyc jak chodzi silnik i czy nie ma wyciekow (prawdopodobnie byl wlany syntetyk ale to nic pewnego)

Samochod to Audi A4 B5 1998 1.6 benzynka. Z gory dziekuje za wszelka pomoc i pozdrawiam!

Opublikowano

Po 2km z olejem poniżej minimum jeśli coś tam na bagnecie było nic mu się nie stało. Ale oczywiście nie jeździj tak bo to słabe rozwiązanie :naughty:

I nie kombinuj tylko od razu wymień olej na MOTUL x-cess 5w40 i wtedy dopiero zobaczysz czy silnik chodzi prawidłowo.

BTW niezły mechanik skoro tyle czasu auto naprawiał :grin:

Opublikowano
Po 2km z olejem poniżej minimum jeśli coś tam na bagnecie było nic mu się nie stało. Ale oczywiście nie jeździj tak bo to słabe rozwiązanie :naughty:

I nie kombinuj tylko od razu wymień olej na MOTUL x-cess 5w40 i wtedy dopiero zobaczysz czy silnik chodzi prawidłowo.

BTW niezły mechanik skoro tyle czasu auto naprawiał :grin:

Dziekuje za szybka odpowiedz! Ulzylo mi! Samochod stal tyle bo dziewczyna nie miala pieniedzy zeby zaplacic, ja zorganizowalem kase ;) Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam!