Skocz do zawartości
IGNOROWANY

czujnik poziomu oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio zmienialem u siebie uszczelki pokrywy zaworow, bo olej niemilosiernie spierdzielal mi z silnika, jak sie okazalo byly tam stare i juz popekane (doslownie jak beton :decayed:) uszczelki.

No i uzupelnilem olej jakies 2l. na bagnecie, a przed wymiana bylo ponizej minimum. A kontrolka na FISie o stanie oleju sie nie zapalila.

Mozecie powiedziec kiedy dokladnie sie ona zapala? Ile musi ubyc oleju zeby zaswiecila sie? Bo u mnie 5,5 l wchodzi. wiec bylo 3,5 l i nadal nie bylo kontrolki. Bo to troche dziwne zeby kontrolka miala sie zapalic np. wtedy gdy juz nie bedzie smarowania.

Czyzby czujnik byl do bani?

Opublikowano

wiesz co nie wiem jak to jest ale u mnie w 1.6 jak mialem wcześniej to zchodziło troszke ponizej minimum na bagnecie i sie fis świecił że jest minimum oleju ale jak mi montowali gaz i niechcacy złamali ta rurke ktura prowadzi bagnet do miski i wymienili na niby taki sam a terz jak schodzi wiecej niż wtedy ponizej minimum i sie nie świeci to wydaje mi się że załozyli dłuższą rurke i dlatego pomiar jest na bagnecie fałszywy. bo fis najpierw powinien ci na zułto zaświecić że jest minimum a jak to bedziesz olewał to już potem na czerwono ale to już jak nie bedzie oleju i smarowania

Opublikowano

u mnie zapala sie wtedy:

bagnet.jpg

jak ta ostatnia wypustka sie zaczyna

Opublikowano

aha a powiedz bo ja też tak miałem miej wiecej u siebie jak u ciebie jest i potem jak mi ta rurke zmieniani to teraz schodzi ze 3mm poniżej minimum i nic to może być tego wina ?

Opublikowano

no to kicha, to widocznie czujnik kaput, bo u mnie grubo ponizej minimum bylo i nic nie swiecilo, a test kontrolek robilem to swieca. A z wymiana tego czujnika to wiaze sie spuszczenie oleju mam rozumiec?

Opublikowano

tak bo jak go odkrecisz to wszytsko spłynie , bo jest od dolu, nizej niz spust, poczekaj na wymiane oleju sobie, jesli myslisz o kupieniu zamiennika to zastanow sie dwa razy bo juz nie jeden tu narzekal na zamiennik, a ori hella chyba z 370 zł :kwasny: a z uzywkami wiesz jak jest

---------- Post dopisany at 19:23 ---------- Poprzedni post napisany at 19:21 ----------

piotrek wyjmij ta rurke która Ci dali, kup nowa ori po numerach z etki a nie jest droga na allegro parenascie zlotych i wtedy bedziesz pewny

Opublikowano

bo czujnik w zamku maski jest jak otworzysz ja to komp czyta ze sprawdziles i dolales ewentualnie, jesli mlody zapala Ci sie ta kontrolka w odstepach ok 100 km to znaczy ze cos jest kaput

Opublikowano

No dzieki wielkie za porade już odpalam etke i szukam tego u dobieram . pozdrawiam

---------- Post dopisany at 19:26 ---------- Poprzedni post napisany at 19:25 ----------

no to kicha, to widocznie czujnik kaput, bo u mnie grubo ponizej minimum bylo i nic nie swiecilo, a test kontrolek robilem to swieca. A z wymiana tego czujnika to wiaze sie spuszczenie oleju mam rozumiec?

kolego jeszcze jak spuścisz olej to możesz przekrecić kluczyk do zapłonu jak nie bedzie oleju i zobaczyc czy wtedy na pustej misce pujdzie czy nie jak nic nie bedzie to napewno czujnik

Opublikowano
tak bo jak go odkrecisz to wszytsko spłynie , bo jest od dolu, nizej niz spust, poczekaj na wymiane oleju sobie, jesli myslisz o kupieniu zamiennika to zastanow sie dwa razy bo juz nie jeden tu narzekal na zamiennik, a ori hella chyba z 370 zł :kwasny: a z uzywkami wiesz jak jest

---------- Post dopisany at 19:23 ---------- Poprzedni post napisany at 19:21 ----------

piotrek wyjmij ta rurke która Ci dali, kup nowa ori po numerach z etki a nie jest droga na allegro parenascie zlotych i wtedy bedziesz pewny

no wlasnie tak zrobie, ale to za 10tys km dopeiro :-D bo tyle co wczensiej zalalem motula 5,5l to po 3k km ucieklo te 2l co pisalem i teraz po zmianie uszczelek dolalem znowu, takze zmienie na pewno przy wymianie i oczywiscie ori.

Aha a jak juz mowicie o kontrolce maski i FIS, jak otwieram maske przy odpalonym aucie to na FISIE powinno byc widac ze maska otwarta? bo ze drzwi i klapa to mi sie pojawia, ale maska to raczej nie

Opublikowano

W b5 nie było jeszcze info o otwartej masce

Opublikowano

no u mnie tez nie ma takiej informacji wiec pewnie nie było