w-s-m Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 WITAM. Wczoraj rozsypala mi sie odma od odpowietrzenia skrzyni korbowej, w sumie to samo wejscie do bloku(przykrecane na 2 sruby) mechanik dorobil mi koncowke i dziala, ale do rzeczy;d. Dzisiaj chcialem sprawdzic czy nie cieknie z tego miejsca olej i zauwazylem ze rurka plastikowe co idzie bezposrednio od odmy jest peknieta dosc powaznie, pewnie poszla od naprezenia, i moje pytanie jest nastepujace, czy w tej rurce przepompowywany jest olej czy tylko powietrze, bo zakleilem to tymczasowo tasma aluminiowa, narazie nic nie leci, a musi to wytrzymac do soboty bo dopiero mam wolne zeby jechac do mechanika.
Lukasz_N Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 Tam jest tylko cisniene powietrza, w ktorym znajduja sie pary i skropliny oleju i spalin. Mozesz bez obaw do soboty przekulac
w-s-m Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Opublikowano 21 Lutego 2013 uf:D bo jak mialem rozsypane na dole wejscie do bloku to olej ciekl jak cholera
prezesik18 Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 To zależy od stanu silnika i jakości oleju. Jak jest silnik już zużyty i olej kiepski to wtedy te zjawisko się nasila (opary oleju) to wtedy mogą pojawić się "wycieki".
w-s-m Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Opublikowano 21 Lutego 2013 chodzilo mi o to czy nie wywali mi olej, wycieki niech sobie beda byle dalo rade do soboty;D
prezesik18 Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 Całego oleju nie wywali Ale jak ktoś długi czas jeździ z rozwalona odmą to są ślady po oleju na bloku silnika.
radioo11 Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 wymien to sam jest to naprawde proste a koszt odmy to ok 60zl,co do jazdy z peknieta odma mi na 150km wywalalo ok 0,5 litra oleju z tym ze jezdze na co dzien po duzych wzniesieniach.
andrzej22 Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 To zależy od stanu silnika i jakości oleju. Jak jest silnik już zużyty i olej kiepski to wtedy te zjawisko się nasila (opary oleju) to wtedy mogą pojawić się "wycieki". A co ma jakość oleju do tego, ze cieknie przez dziurę w plastikowej rurze ? ---------- Post dopisany at 20:34 ---------- Poprzedni post napisany at 20:30 ---------- wymien to sam jest to naprawde proste a koszt odmy to ok 60zl,co do jazdy z peknieta odma mi na 150km wywalalo ok 0,5 litra oleju z tym ze jezdze na co dzien po duzych wzniesieniach. Radek nie przesadzaj, że jazda po wzniesieniach ma wpływ na tracenie oleju przez dziurawą odmę a jakie tu u nas wzniesienia ? he he
prezesik18 Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 To zależy od stanu silnika i jakości oleju. Jak jest silnik już zużyty i olej kiepski to wtedy te zjawisko się nasila (opary oleju) to wtedy mogą pojawić się "wycieki". A co ma jakość oleju do tego, ze cieknie przez dziurę w plastikowej rurze ? Kiepskiej jakości olej ma dużą odparowalność.
andrzej22 Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 To zależy od stanu silnika i jakości oleju. Jak jest silnik już zużyty i olej kiepski to wtedy te zjawisko się nasila (opary oleju) to wtedy mogą pojawić się "wycieki". A co ma jakość oleju do tego, ze cieknie przez dziurę w plastikowej rurze ? Kiepskiej jakości olej ma dużą odparowalność. Nie przesadzajmy... jest dziura to cieknie, nie dorabiajmy teorii do tak oczywistych rzeczy.
radioo11 Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 Radek nie przesadzaj, że jazda po wzniesieniach ma wpływ na tracenie oleju przez dziurawą odmę a jakie tu u nas wzniesienia ? he he he he jestem z okolic frysztaka wierz mi ze sa tu górki zajefajne ze czasami 2 nie wychamujesz silnikiem. po za tym odme miala cala polamana przy srubach byla w 3kawalkach,takze lalo konkretnie.
Wajsik86 Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 im niżej rozwalona tym więcej oleju wyleci,ale nie będa to znaczne ilości do soboty przelatasz.Druga sprawa wymień sobie na jednoczęściową bez tej gruszki np na taką jak w 1z wychodziła.Im mniej połaczeń tym mniej problemów.No chyba ze już taką masz.Pasuje bo obie są zamienne takie coś:
w-s-m Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Opublikowano 22 Lutego 2013 no kurde Wajsik86 o takie cos mi chodzi a Ci angole zaj..... nie maja takiego czegos w podróbce ani nawet z ta gruszka tylko serwis i to kosztuje kupe kasy a kumpel mi dorobil ta koncowke gdzie sa sruby i zapodał gumowy waz do gruszki a teraz peklo przy samym wejsciu do odmy w glowicy bo bylo troche naprezone i peklo;/ jutro wymienimy to na gumowy waz i bedzie git:D
Rekomendowane odpowiedzi