Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Wyciecie kata i rezonans pomiedzy 2.5-3 tys obrt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wyciałem kata w swoim drugim samochodzie golfie 4 1.4 16v i teraz pomiedzy 2.5 tys a 3 mam taki wstretny dzwiek, takie buczenie, dodam ze dzieje sie to tylko przy narastaniu obrotów. podczas tego jak obroty wzrsotna i trzymam go w tym zakresie to nie buczy, czyzby taki efekt braku kata :( ten dzwiek mnie dobija bo jest taki wstretny :( co poradzicie ?

Opublikowano

masz wstawiona jakas rurke,strumienice czy pusta puszke?

Opublikowano

rura o takiej samej srednicy

Opublikowano

Ja rozciąłem kata, wybebeszyłem go i w środek wspawałem rurkę. Wygląda jak ori i nie ma żadnego rezonansu :th:

wiesz Ty masz diesla to chyba troche cos innego, ja doczytałem sie ze gosc z el-tec napisał cos takiego:

Witam serdecznie!

Najtańszym sposobem rozwiązania problemu jest montaż strumienicy, która faktycznie działa jako tłumik (75 lub 90zł).

U Pana katalizator ceramiczny działał jako tłumik, teraz efekt jego wybicia jest tragiczny - rozprężanie się spalin w pustej puszcze po katalizatorze - co obok brzęczenia także nie polepsza aż tak osiągów jak tłumik przelotowy (około 350zł)...

Oczywiście jesteśmy w stanie wykonać dla Pana zarówno tłumik jak i strumienicę do Pańskiego Probe.

Oczywiście, zapraszam na oględziny.

Jeśli jest wstawiona rurka - trzeba zobaczyć jaka rurka o jakiej średnicy i jak wstawiona, czy szczelnie pospawana itp.

Jesli z rurką ok, i nie ma rozprężenia spalin w pustym koatalizatorze - możliwe, że to pierwsze rozprężenie spalin następuje w tłumiku środkowym,który wcale do tego nie jest przystosowany - i on hałasuje...

Może być mnóstwo możliwości - powodów Pańskiego niezadowolenia, które "okażą się" podczas oględzin.

Wszystkie potrzebne elementy z reguły mamy w firmie "od ręki"

czyli wychodzi na to ze musze strumiennice wspawac :(

Opublikowano

Strumienica ale nie luskowa bo ona spowoduje jeszcze wiekszy rezonans,sa strumienice wyciszajace.

Opublikowano

Strumienica ale nie luskowa bo ona spowoduje jeszcze wiekszy rezonans,sa strumienice wyciszajace.

jakis link z allegro np ?

Opublikowano

lukjar7 ja nie napisałem, że zrobiłem to moim dieselku - czy na forum nie można mieć innego auta jak w podpisie ? :tongue4:

nie napisałeś w jakim autko to pomyslalem ze w chlastunie z podpisu, to mowicie zainwestować w strumiennice ktora to wyciszy czy moze w jakiś przelotowy tłumik srodkowy i koncowy, bo dodam ze srodkowy jest juz do wymiany

Opublikowano

lukjar, a dlaczego wywaliłeś tego kata ? Tak trochę zejdę lekko z tematu jeśli pozwolisz....

Opublikowano

Msasz tlumiki do wymiany i dziwisz sie dlaczego jest rezonans :blink:

Opublikowano

lukjar, a dlaczego wywaliłeś tego kata ? Tak trochę zejdę lekko z tematu jeśli pozwolisz....

bo wydawało mi sie ze jest zapchany,[br]Dopisany: 29 Czerwiec 2008, 14:30 _________________________________________________

Msasz tlumiki do wymiany i dziwisz sie dlaczego jest rezonans :blink:

moze i mam ale jutro kat pojdzie na swoje miejsce.