Kwiatuszek91 Opublikowano 26 Lutego 2013 Opublikowano 26 Lutego 2013 Witam wszystkich zaznaczam jestem tu nowa i prosze o zrozumienie!! szukam i nie potrafie znalesc odpowiedzi na pytanie.. Do rzeczy.. Posiadam Audi A4 1.9 TDI 2004 r. od 2 dni swieci mi kontrolka check engine. Z autem nic sie nie dzieje nie traci na mocy praca silnika jak zwykle.. jednak niepokoi mnie spalanie! otóż spala mi 7-12 a nawet 30l/100km przy jezdzie w miescie jak i w obszarze niezabudowanym... Jutro wybieram sie na warsztat jednak chcialam sie Was poradzic? Co sie dzieje?
radioo11 Opublikowano 26 Lutego 2013 Opublikowano 26 Lutego 2013 witam przy takim przepale to na baku ile robisz? 200km? niemozliwe to jest bo ropa by ci sie z wydechu wylewala,kontrolka oznacza awarie i jak na moje oko to pompowtryski siadly,no ale to pokaze diagnostyga vag u mechanika.
Kwiatuszek91 Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Opublikowano 26 Lutego 2013 witamprzy takim przepale to na baku ile robisz? 200km? niemozliwe to jest bo ropa by ci sie z wydechu wylewala,kontrolka oznacza awarie i jak na moje oko to pompowtryski siadly,no ale to pokaze diagnostyga vag u mechanika. auto mam od miesiaca.. na poczatku spalalo srednio 5-7L w zaleznosci od jazdy. tak jak napisalam od 2 dni swieci mi kontrolka silnika... auto jezdzi jak na zawsze bez zarzutu tylko spalanie raz wynosi 6,5L a po chwili (np po zwolnieniu, ruszaniu ) 29L/100 km sama nie moglam uwierzyc.. doczytalam sie o czujniku temp paliw. Ile za taka naprawe pompowtrysków?
1977andrzej Opublikowano 26 Lutego 2013 Opublikowano 26 Lutego 2013 Odnosnie spalania to moze przelaczylas sobie na FIS ze spalania sredniego na chwilowe. Wtedy pokazuje duze wartosci przy ruszaniu lub mocnym przyspieszeniu.
Kwiatuszek91 Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Opublikowano 26 Lutego 2013 Odnosnie spalania to moze przelaczylas sobie na FIS ze spalania sredniego na chwilowe. Wtedy pokazuje duze wartosci przy ruszaniu lub mocnym przyspieszeniu. Sprawdze gdzie sie to przelącza/ wyłącza ? ale czy w ten czas zapala sie kontrola silnika? Panowie jutro sie wszystko wyjasni mam nadzieje
radioo11 Opublikowano 26 Lutego 2013 Opublikowano 26 Lutego 2013 a to inna kwestia spalanie chwilowe nie oznacza wlasnie spalnia auta,jedz na komputer niech odczytaja bledy i wyjasnia czemu swieci check. jesli pompki siadly to koszt duzy ok.3tys ale ja mysle ze to nie to. 7,5 to tez nie duzo tym bardziej w miescie.
Kwiatuszek91 Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Opublikowano 26 Lutego 2013 a to inna kwestia spalanie chwilowe nie oznacza wlasnie spalnia auta,jedz na komputer niech odczytaja bledy i wyjasnia czemu swieci check. jesli pompki siadly to koszt duzy ok.3tys ale ja mysle ze to nie to. 7,5 to tez nie duzo tym bardziej w miescie. Nie mam wyjscia jutro jade bo nie narobie na paliwo:/ auto jezdzi bez zastrzezen co mnie cieszy Dzieki za odp milego wieczoru
1977andrzej Opublikowano 26 Lutego 2013 Opublikowano 26 Lutego 2013 a to inna kwestia spalanie chwilowe nie oznacza wlasnie spalnia auta,jedz na komputer niech odczytaja bledy i wyjasnia czemu swieci check. jesli pompki siadly to koszt duzy ok.3tys ale ja mysle ze to nie to. 7,5 to tez nie duzo tym bardziej w miescie. jak nie oznacza spalania auta to czego? nadal to jest spalanie silnika tylko, ze mierzone w danej konkretnej chwili. Jak ruszasz mocno to moze pokazac nawet 25l/100km tylko, ze to jest krotkotrwale. Po osiagnieciu okreslonej predkosci spada do normalnych wartosci, np. 100km/h na 6 biegu to bedzie okolo 6l/100km. Dlatego obserwacja spalania chwilowego..zwlaszcza w miescie gdzie czesto zmieniamy predkosc nie pozwoli sie zorientowac ile tak naprawde auto pali. Lepiej patrzyc na spalanie srednie, ktore jest wyliczane i uaktualnianie co pewien czas z pomiarow chwilowych. Inna sprawa jest palaca sie kontrolka, w ktorej sie nie wypowiadam. Najlepiej podlaczyc pod komputer jak kolega radzi....Moze na lokalnym spocie aby zaoszczedzic na PLNach.
Kwiatuszek91 Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Opublikowano 26 Lutego 2013 a to inna kwestia spalanie chwilowe nie oznacza wlasnie spalnia auta,jedz na komputer niech odczytaja bledy i wyjasnia czemu swieci check. jesli pompki siadly to koszt duzy ok.3tys ale ja mysle ze to nie to. 7,5 to tez nie duzo tym bardziej w miescie. jak nie oznacza spalania auta to czego? nadal to jest spalanie silnika tylko, ze mierzone w danej konkretnej chwili. Jak ruszasz mocno to moze pokazac nawet 25l/100km tylko, ze to jest krotkotrwale. Po osiagnieciu okreslonej predkosci spada do normalnych wartosci, np. 100km/h na 6 biegu to bedzie okolo 6l/100km. Dlatego obserwacja spalania chwilowego..zwlaszcza w miescie gdzie czesto zmieniamy predkosc nie pozwoli sie zorientowac ile tak naprawde auto pali. Lepiej patrzyc na spalanie srednie, ktore jest wyliczane i uaktualnianie co pewien czas z pomiarow chwilowych. Inna sprawa jest palaca sie kontrolka, w ktorej sie nie wypowiadam. Najlepiej podlaczyc pod komputer jak kolega radzi....Moze na lokalnym spocie aby zaoszczedzic na PLNach. Uwazasz ze takie spalanie to norma gdyby nie ta kontrolka? a co myslicie o awarii czujnika temp paliwa? doczytalam sie gdzies o tym...
Dev Opublikowano 26 Lutego 2013 Opublikowano 26 Lutego 2013 Koleżanko, najpierw VAG, to podstawa, potem trzeba bedzie szukac usterki
Krytias Opublikowano 26 Lutego 2013 Opublikowano 26 Lutego 2013 a to inna kwestia spalanie chwilowe nie oznacza wlasnie spalnia auta,jedz na komputer niech odczytaja bledy i wyjasnia czemu swieci check. jesli pompki siadly to koszt duzy ok.3tys ale ja mysle ze to nie to. 7,5 to tez nie duzo tym bardziej w miescie. Nie mam wyjscia jutro jade bo nie narobie na paliwo:/ auto jezdzi bez zastrzezen co mnie cieszy Dzieki za odp milego wieczoru Witam Jest na forum bardzo dobry fachowiec od silników i diagnostyki - tj. VAG Ma na imie Tomek nick Sztomel. A mieszka w Rybniku. Moze sprobuj skontaktowac sie z Nim. Mozliwe ze bedzie mogł Tobie pomoc. Pozdrawiam http://a4-klub.pl/slaskie-91/spoty-rybniku-wiecej-info-1-poscie-125711/
Kwiatuszek91 Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Opublikowano 26 Lutego 2013 a to inna kwestia spalanie chwilowe nie oznacza wlasnie spalnia auta,jedz na komputer niech odczytaja bledy i wyjasnia czemu swieci check. jesli pompki siadly to koszt duzy ok.3tys ale ja mysle ze to nie to. 7,5 to tez nie duzo tym bardziej w miescie. Nie mam wyjscia jutro jade bo nie narobie na paliwo:/ auto jezdzi bez zastrzezen co mnie cieszy Dzieki za odp milego wieczoru Witam Jest na forum bardzo dobry fachowiec od silników i diagnostyki - tj. VAG Ma na imie Tomek nick Sztomel. A mieszka w Rybniku. Moze sprobuj skontaktowac sie z Nim. Mozliwe ze bedzie mogł Tobie pomoc. Pozdrawiam http://a4-klub.pl/slaskie-91/spoty-rybniku-wiecej-info-1-poscie-125711/ Dzieki
radioo11 Opublikowano 27 Lutego 2013 Opublikowano 27 Lutego 2013 i jak panowie mechanicy sprawdzili furmanke?
Kwiatuszek91 Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Opublikowano 28 Lutego 2013 i jak panowie mechanicy sprawdzili furmanke? Okazlo sie ze to czujnik temp paliwa wiec nieduzy koszt. Nie jest tak zle jak myslalam. Audi jak facet- trzeba o niego dbac.
Dev Opublikowano 28 Lutego 2013 Opublikowano 28 Lutego 2013 i traktowac jak psa... dawać żreć i wypuszczać na noc :polew::polew: dobrze że sie tylko skonczyło na jakiejs pierdółce
Kwiatuszek91 Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Opublikowano 28 Lutego 2013 i traktowac jak psa...dawać żreć i wypuszczać na noc :polew::polew: dobrze że sie tylko skonczyło na jakiejs pierdółce heheh dobre ;P ale nie wpuszczac gdy uciekl i skomli szczescie w nieszczesciu
Rekomendowane odpowiedzi