solto1 Opublikowano 26 Lutego 2013 Opublikowano 26 Lutego 2013 Stage 1 14-12-2011 Seria AVF + sam chip Stage 2 25-02-2013 AVF + turbo BRD + FMIC + cat out(wydech na dwie rury-swap) + egr out (programowo bo fizycznie jest) Jako ciekawostkę mogę powiedzieć że różnica między run 2 a run 3 na wykresie wynika z korekty wałka rozrządu - napinacz "uginał się " do wartości 3,6 na wolnych obrotach . Po delikatnym muśnięciu rozrządu (wartości w logach 0.0 do 0.5 ) i po zchamowaniu bez ruszania programu w serii wypluł 6 koni więcej. Jednak skorygowany rozrząd daje radę do około 3500 obr potem znowu napinacz "mięknie " do ok. 3,5 i prawdopodobnie jak twierdzi tuner w efekcie końcowym ucieka ok. 6-7 km i Nm.
MAGIC87 Opublikowano 26 Lutego 2013 Opublikowano 26 Lutego 2013 Dobry wynik:wink: troche faluje na poczatku
pocas Opublikowano 26 Lutego 2013 Opublikowano 26 Lutego 2013 Dobry wynik? Skok o 10 KM względem chipa to dobry wynik?:>
MAGIC87 Opublikowano 27 Lutego 2013 Opublikowano 27 Lutego 2013 No taa... bo kazdy silnik jest idealny... i kazdemu na BRD pozwala na przekroczenie 200 KM:wink: jakby nie patrzec to prawie 10 letnie auto, i dwa ze pompki pewnie na wiecej nie pozwoliły
solto1 Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Opublikowano 27 Lutego 2013 Powiem wam że jeździ się nieźle , aczkolwiek brakuje trochę tego " dołu " z oryginalnej turbiny ale trzeba się po prostu trochę przestawić na inny styl jazdy. Wiadomo każdy jak planuje takie mody to ma nadzieje że wyjdzie 200/400 ale cóż. Auto odpycha się całkiem przyzwoicie , i bez dymnie. Gdyby jeszcze skorygować o te trzy stopnie rozrząd to pewnie by było ze 193-4 km i400 nm , ale z koleji w dolnych partiach obrotów by się znacznie pogorszyło bo wałek był by w minusie więc tak zostawiliśmy. Generalnie silnik jest dość zdrowy bo na blacie ma 270 tyś , ale poprzedni właściciel po przebiegu ok 100 tyś. w serwisie wymieniał silnik oprócz głowicy. Mam jeszcze pytanko , a mianowicie czy może ktoś załatwić historię serwisową na piśmie , bo jak byłem w serwisie to powiedzieli mi że nie mogą mi dać bo to własność firmy.
juby_p Opublikowano 28 Lutego 2013 Opublikowano 28 Lutego 2013 historii na piśmie ci nikt nie da może jedynie centrala VW, a jak ktoś da ryzykuje zwolnieniem z pracy A wałek rorzadu to masz w dobrym stanie?
solto1 Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Opublikowano 28 Lutego 2013 W sumie to wałka nie oglądałem, ale raczej wykluczam jego zły stan. Ufam tunerowi że to napinacz się już trochę urobił.
juby_p Opublikowano 28 Lutego 2013 Opublikowano 28 Lutego 2013 tuner bez zdjęcia dekla nie prześwietli ci silnika, a napinacz swoja drogą
koterni Opublikowano 1 Marca 2013 Opublikowano 1 Marca 2013 solto1 marnie wyszło,sprawdź kondycje silnika bo coś nie domaga no chyba że przebieg już z 600.000 to cudów nie będzie
solto1 Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Opublikowano 1 Marca 2013 Silnik zdrowy, suchy , chodzi ładnie i równo , zmiany oleju robię co 15 tyś i od zmiany do zmiany nie dolewam ani grama a przebieg udokumentowany. Gdyby z silnikiem było coś nie tak to na samym chipie nie osiągnoł by takiego wyniku a i seria była niezła.
P-U-M-A Opublikowano 1 Marca 2013 Opublikowano 1 Marca 2013 Kurde jakimś ekspertem nie jestem ale strasznie pofalowany masz ten wykres. To co powoduje że mocy nie ma w górnej części obrotów to problem napinacza rozrządu jeżeli synchro tak wariuje jak piszesz. Zmień napinacz i rolkę, synchro ustaw około -2 i korekta będzie lepiej:wink:
Rekomendowane odpowiedzi