Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z Bluetooth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi: Mam problem z Bluetoothem. Radio RNS-E HIGH, Moduł z końcówka H. Podłączyłem wszystko kablem Kabel Bluetooth Audi RNSE RNS-E Plug & Play A4 (3012152614) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. do tego mikrofon ORYGINALNY MIKROFON DO BLUETOOTH AUDI,VW - nowy (3028584710) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. . Na radiu mam ikonkę zasięgu bluetooth ale nie mam ikonki od BT - Telefon Samsung Galaxy S+ łączy się bezproblemowo. W zakładce tel. jest informacja "Telefon Play" oraz poniżej, że można korzystać z takich funkcji jak odbierz ignoruj odrzuć. Jak Ktoś do mnie dzwoni radio się wycisza i pokazuje mi informacje na RNS ale jak już odbieram to ani w głośnikach nie mam dźwięku połączenia ani nie działa mi mikrofon. Tak samo jest jak ja dzwonie. Co może być nie tak w podłączeniu. Wydaje mi się, że wina jest w kodowaniu ale nie wiem gdzie szukać błędu. :kwasny:

Opublikowano

dawaj kodowania rns-e i blutka:wink:

Opublikowano
  • Autor

Niestety moim vaguem nie są rady szczytach robił mi to elektryk wczoraj i z tego co pamiętam to rnse ma 0311612 natomiast do Bt należy wejść przez kanał 77 ale u mnie telefonu nigdy nie było i się nie da :-(

---------- Post dopisany at 09:37 ---------- Poprzedni post napisany at 09:30 ----------

Sorki za błędy ale pisze z telefonu

Opublikowano

niewiem czy kodowanie rns-a gadasz z pamięci ale jest złe:wink: jeśli masz kiere multi i tel to powinno wyglądać tak:

0311715 a kodowanie blutka tak: 0011822

Opublikowano
  • Autor

A powiedz mi czy kanał 77 musze jakoś za kodowac żeby był aktywny? Bo mi on nie działa. W aucie nie mam tel i nie mam multi kierownicy. Tylko rns e high

---------- Post dopisany at 11:39 ---------- Poprzedni post napisany at 11:03 ----------

Znalazłem na forum a3 że w kanale 19 can getway trzeba telefon dodać. W nie wiem czy to prawda. Ale warto spróbować.

Opublikowano

poczytaj te dwa tematy , wystarczy same zwijaki:wink:

http://a4-klub.pl/warsztat-zrob-to-26/all-rns-e-7428/

http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/b6-b7-instalacja-fabrycznego-modulu-bluetooth-21473/

zakoduj oba urządzenia wedle rozpisek , co do nie możliwości połączenia sie vagiem z kanałem 77 przejrzyj przejściówke którą zakupiłeś :wink:

Opublikowano
  • Autor

Kolego czytałem go chyba z 5 razy hehe :grin: i wszystko jest fajnie jak się da wejść w kanał 77 Telefon :wink: Może mi ktoś sprawdzić jaką ma wartość w kanale 17 - instruments cluster pod kodem 62 ??

---------- Post dopisany at 14:33 ---------- Poprzedni post napisany at 14:11 ----------

Mała aktualizacja po zmianie kodowania w 17 - kod 62 dodanie i zmianie z 21 na 23 BT się uruchomił czyli mamy menu książkę tylko dalej nie ma tego piep*** dzwieku :kwasny:

---------- Post dopisany at 14:37 ---------- Poprzedni post napisany at 14:33 ----------

pytanie jaka ma tam być poprawna wartość czy 23 czy jeszcze inna. I nadal nie da się wejść do 77 Telefon

Opublikowano

jak dlamnie coś jest namieszane z przejściówką i kodowaniami :eusathink:

Opublikowano

Spróbuj dojść czemu nie możesz się połączyć z modułem (77), bez tego nie wiesz jak jest on zakodowany i jakie ma wartości w adaptacji, ciężko Ci pomóc w teorii, bo jak domin79 pisze może rzeczywiście coś z tą przejściówką. Zadzwoń jeszcze do sprzedającego i popytaj co może być nie tak, oni piszą że też montują, więc może się już spotkali z takim problemem z ich przejściówką.

Opublikowano
  • Autor

Mi się wydaje ze trzeba jakoś tel zaadaptować żeby można było wejść w 77 a później już z górki

---------- Post dopisany at 15:27 ---------- Poprzedni post napisany at 15:20 ----------

Spróbuj dojść czemu nie możesz się połączyć z modułem (77), bez tego nie wiesz jak jest on zakodowany i jakie ma wartości w adaptacji, ciężko Ci pomóc w teorii, bo jak domin79 pisze może rzeczywiście coś z tą przejściówką. Zadzwoń jeszcze do sprzedającego i popytaj co może być nie tak, oni piszą że też montują, więc może się już spotkali z takim problemem z ich przejściówką.

No ale z ta przejściówka nie ma dużej filozofii bo tam trzeba było wziąć się w 6 i 12 pin oraz kline wziąć w odpowiedni port.

---------- Post dopisany at 15:30 ---------- Poprzedni post napisany at 15:27 ----------

Zamiast wziąść ma być wpiac. Pisze z telefonu

;-)

---------- Post dopisany at 21:10 ---------- Poprzedni post napisany at 15:30 ----------

brak pomysłow??

Opublikowano

Jakim interfejsem się łączysz - pytam bo w magistrali BT jest widoczny ale Twój pogram go nie widzi więc tu jest pierwszy problem. Jeśli chodzi o brak mic/dźwięku - na 99% coś jest namieszane z przewodami (sprawdzić prawidłowość podłączenia przewodów NF+, NF-, mic+ i mic-).

Opublikowano
  • Autor
Jakim interfejsem się łączysz - pytam bo w magistrali BT jest widoczny ale Twój pogram go nie widzi więc tu jest pierwszy problem. Jeśli chodzi o brak mic/dźwięku - na 99% coś jest namieszane z przewodami (sprawdzić prawidłowość podłączenia przewodów NF+, NF-, mic+ i mic-).

Ja łącze się najtańszym za 30 zł i kanal 77 nie odpowiada, wczoraj próbował mój kuzyn kablem za 3000 zł oryginalnym i też lipa. Kabel jest plug&play moje lutowanie to tylko + i - tel oraz k-line. wszystko w odpowiednich portach sprawdzone. Telefon się ładnie łączy jest ikona zasięgu ale nie ma ikony BT pokazuje mi na fisie i navi jaki numer dzowni - nie da się skopiować książki adresowej no i nie ma dźwięku dodatkowo podczas rozmowy daje opcje wycisz mikrofon i jest info "usługa nie jest zainstalowana"

Opublikowano

Ja łącze się najtańszym za 30 zł i kanal 77 nie odpowiada, wczoraj próbował mój kuzyn kablem za 3000 zł oryginalnym i też lipa. Kabel jest plug&play moje lutowanie to tylko + i - tel oraz k-line. wszystko w odpowiednich portach sprawdzone. Telefon się ładnie łączy jest ikona zasięgu ale nie ma ikony BT pokazuje mi na fisie i navi jaki numer dzowni - nie da się skopiować książki adresowej no i nie ma dźwięku dodatkowo podczas rozmowy daje opcje wycisz mikrofon i jest info "usługa nie jest zainstalowana"

To że zwykły VAG-COM się nie połączy to rozumiem ale... co to za interfejs za 3000zl. Nazwa i wersja oprogramowania... Coś namieszaliście ale z podanych informacji nie wynika jeszcze co. Podłączcie się VCDS-em i sprawdźcie czy jest połączenie.

Opublikowano
  • Autor

Kuzyn ma elektrykę samochodową łączył się oryginalnym VCDS który kupił z licencją z 3 lata temu kiedy tyle kosztowały. Kodowanie RNS-E jest następujące 0310722 a bt niestety się nie da z racji braku dostępu do 77. Dodatkowo w Kanale 17 kod 62 dodano +2 żeby na fisie się wszystko wyświetlało. Wydaje mi się, że trzeba jakoś uruchomić telefon (może wystarczy go aktywować, żeby później do niego wejść w 77) ??

Opublikowano
Kuzyn ma elektrykę samochodową łączył się oryginalnym VCDS który kupił z licencją z 3 lata temu kiedy tyle kosztowały. Kodowanie RNS-E jest następujące 0310722 a bt niestety się nie da z racji braku dostępu do 77. Dodatkowo w Kanale 17 kod 62 dodano +2 żeby na fisie się wszystko wyświetlało. Wydaje mi się, że trzeba jakoś uruchomić telefon (może wystarczy go aktywować, żeby później do niego wejść w 77) ??

Źle Ci się wydaje - nie trzeba go w żaden sposób aktywować (wystarczy, że ma podłączony K-line i już powinien być widoczny dla interfejsu). Względnie w adaptacji zegarów w kanale 62 dodajesz BT do magistrali CAN - no ale to już zrobiłeś. Napiszę to samo co wcześniej - sprawdzić czy przewody są dobrze podłączone (CAN jest skręcony?).

Opublikowano
  • Autor

Can skręcony tzn??? K-line jest wpięty do pinu nr 5 w kostce RNS-E. W adaptacji zegarów 62 dodałem 2 do 21 czyli 23 jest pytanie czy ktoś już kiedyś coś nie mieszał i ta wartość nie powinna być inna??

Opublikowano
Can skręcony tzn??? K-line jest wpięty do pinu nr 5 w kostce RNS-E. W adaptacji zegarów 62 dodałem 2 do 21 czyli 23 jest pytanie czy ktoś już kiedyś coś nie mieszał i ta wartość nie powinna być inna??

Dwa przewody służące do komunikacji w magistrali CAN (LOW i HIGH) powinny być ze sobą skręcone celem wzajemnego znoszenia potencjału - zapobiega zakłóceniom.

Wartość 23 na kanale 62 jest OK - w magistrali zakodowane są zegary, radio, navi i telefon czyli tak jak ma być.

Przez zdanie "K-line jest wpięty" mam rozumieć, że w RNS-E był już wcześniej osadzony i lutowałeś kabelki?

Opublikowano
  • Autor

Dwa przewody służące do komunikacji w magistrali CAN (LOW i HIGH) powinny być ze sobą skręcone celem wzajemnego znoszenia potencjału - zapobiega zakłóceniom.

Wartość 23 na kanale 62 jest OK - w magistrali zakodowane są zegary, radio, navi i telefon czyli tak jak ma być.

Przez zdanie "K-line jest wpięty" mam rozumieć, że w RNS-E był już wcześniej osadzony i lutowałeś kabelki?

Tak w RNS-E był już w miejscu k-line kabelek i jest dolutowany tak samo tel + i - może z tym coś jest nie tak??

Opublikowano

Tak w RNS-E był już w miejscu k-line kabelek i jest dolutowany tak samo tel + i - może z tym coś jest nie tak??

RNS-E jest oryginalne czy dokładane? Jaki kolor miał kabelek K-line i gdzie wpinałeś się z + i -?

Opublikowano
  • Autor

RNS-E dokładał kolega alvaro jak tworzył tą furmanke. Kabel k-line jest niebieski i został dolutowany do kabelka o kolorze chyba brązowym wiem, że na pewno te kabelki się różniły kolorystycznie razem siedzą w porcie 5 zgodnie ze schematem na radiu natomiast + i - tel do portów 12 i 6. + i - jest wpięty do innej kostki niż K-line.