Skocz do zawartości
IGNOROWANY

RNS-E nie czyta mapy i napęd głośno chodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dopiero co przestał czytać mapę, to teraz napęd zaczął hałasować na płycie CD.

Laser będę czyścił(IPA) a z napędem da się coś zrobić?

Opublikowano

Możliwe że laser się męczy z odczytaniem płyty i hałasuje. Mechanizm też da się naprawić tylko na odległość to raczej niewykonalne.

Opublikowano

Tylko dlaczego na jednej CD hałasuję a na innych nie? a płyta jest prosta(sprawdzana w innym napędzie). Czekam za wyjmakami i będę rozbierał

Opublikowano

Tak jak napisałem na odległość ciężko jednoznacznie zdiagnozować problem. Różne płyty mogą się różnie zachowywać przy kiepskim laserze. Nie upatrywałbym tutaj problemu w tym że płyta jest krzywa aczkolwiek to też ma wpływ na pracę lasera. Czy płyta faluje czy nie, dopiero widać jak jest obracana w mechanizmie, tak na oko to nie zauważysz 1mm odchyłki.

Opublikowano

plyty ORI ?? jesli nie to z nadrukiem ??

Opublikowano

z nadrukiem

Opublikowano

no wlasnie... wez na spocie bo jezdzisz regularnie mam nadzieje od kolegi plyte bez nadruku i zobacz co i jak :wink:

te z nadrukiem bywaja nie do konca wywazone i bywa pozniej tak jak napisales...

Opublikowano

No to jest dramat... wyczyściłem laser, był brudny (bardzo). Ale ku mojemu zdziwieniu nowa płyta navi wygląda tak:

IMG_0955.jpg

Po włożeniu CD wibrują jak oszalałe, niektóre słychać jak ocierają o coś. A DVD nie umie się rozpędzić. Po prostu jest coraz gorzej :facepalm:

Kupiłem RNS-E od kolegi forumowicza 3 tyg. temu i było ok. Narazie on próbuję coś wymyśleć :thumbup1:

Pewnie napęd do wymiany, ale od czego takie wibracje?

Opublikowano

A tam od razu do wymiany, trzeba popatrzyć o co ociera i dlaczego są te wibracje. Trzeba rozebrać mechanizm i poprawnie poskładać.

Opublikowano

No tak, ale tam jest tyle małych blaszek i sprężynek, że ja się na to nie piszę :doh: za drogi sprzęt...

Opublikowano

Innego wyjścia nie ma, nie wystarczy postukać aby było dobrze. Zanieś to do kogoś kto da sobie z tym radę.

Opublikowano

racja, nic mi innego nie pozostanie, jak wysłać to w dobre ręce :wink:

Opublikowano

dokladnie :wink:

Opublikowano
dokladnie :wink:

Mówisz że te bez nadruku lepiej odczytuje RNS-E?:whistling: Bo u mnie też ma problem z 2013 płytką. A jak się ma cała reszta do ORI? Te jeszcze łatwiej chodzą?