egon_81 Opublikowano 12 Marca 2013 Opublikowano 12 Marca 2013 Dopiero co przestał czytać mapę, to teraz napęd zaczął hałasować na płycie CD. Laser będę czyścił(IPA) a z napędem da się coś zrobić?
airbob Opublikowano 13 Marca 2013 Opublikowano 13 Marca 2013 Możliwe że laser się męczy z odczytaniem płyty i hałasuje. Mechanizm też da się naprawić tylko na odległość to raczej niewykonalne.
egon_81 Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Opublikowano 14 Marca 2013 Tylko dlaczego na jednej CD hałasuję a na innych nie? a płyta jest prosta(sprawdzana w innym napędzie). Czekam za wyjmakami i będę rozbierał
airbob Opublikowano 14 Marca 2013 Opublikowano 14 Marca 2013 Tak jak napisałem na odległość ciężko jednoznacznie zdiagnozować problem. Różne płyty mogą się różnie zachowywać przy kiepskim laserze. Nie upatrywałbym tutaj problemu w tym że płyta jest krzywa aczkolwiek to też ma wpływ na pracę lasera. Czy płyta faluje czy nie, dopiero widać jak jest obracana w mechanizmie, tak na oko to nie zauważysz 1mm odchyłki.
addassko Opublikowano 15 Marca 2013 Opublikowano 15 Marca 2013 plyty ORI ?? jesli nie to z nadrukiem ??
addassko Opublikowano 15 Marca 2013 Opublikowano 15 Marca 2013 no wlasnie... wez na spocie bo jezdzisz regularnie mam nadzieje od kolegi plyte bez nadruku i zobacz co i jak te z nadrukiem bywaja nie do konca wywazone i bywa pozniej tak jak napisales...
egon_81 Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Opublikowano 16 Marca 2013 No to jest dramat... wyczyściłem laser, był brudny (bardzo). Ale ku mojemu zdziwieniu nowa płyta navi wygląda tak: Po włożeniu CD wibrują jak oszalałe, niektóre słychać jak ocierają o coś. A DVD nie umie się rozpędzić. Po prostu jest coraz gorzej Kupiłem RNS-E od kolegi forumowicza 3 tyg. temu i było ok. Narazie on próbuję coś wymyśleć Pewnie napęd do wymiany, ale od czego takie wibracje?
airbob Opublikowano 17 Marca 2013 Opublikowano 17 Marca 2013 A tam od razu do wymiany, trzeba popatrzyć o co ociera i dlaczego są te wibracje. Trzeba rozebrać mechanizm i poprawnie poskładać.
egon_81 Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Opublikowano 17 Marca 2013 No tak, ale tam jest tyle małych blaszek i sprężynek, że ja się na to nie piszę za drogi sprzęt...
airbob Opublikowano 17 Marca 2013 Opublikowano 17 Marca 2013 Innego wyjścia nie ma, nie wystarczy postukać aby było dobrze. Zanieś to do kogoś kto da sobie z tym radę.
egon_81 Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Opublikowano 17 Marca 2013 racja, nic mi innego nie pozostanie, jak wysłać to w dobre ręce
Wandej Opublikowano 18 Marca 2013 Opublikowano 18 Marca 2013 dokladnie Mówisz że te bez nadruku lepiej odczytuje RNS-E? Bo u mnie też ma problem z 2013 płytką. A jak się ma cała reszta do ORI? Te jeszcze łatwiej chodzą?
Rekomendowane odpowiedzi