wesz82 Opublikowano 13 Marca 2013 Opublikowano 13 Marca 2013 Wszystko rozchodzi się o to ze około roku temu zmarła nam mama zaś w poprzednim tygodniu zmarł tato:smutas::smutas: Prawo do dziedziczenia należy się dla nas troje ale jest problem z" bratem" tzn Tato nie życzył sobie żeby ten idiota kręcił się po domu. Jak tato leżał on podstępem ukradł jego klucze bo tato po śmierci mamy zmienił zamki i nie dał mu klucza. Dużo bólu zadał on rodzicom i mamy dowody na to,do tego wszyscy( w rodzinie )wiedzą że tato nie życzył sobie a żeby" brat "nie dostał ani grosza i jakim jest skurwy:blowup:,zaś tato zmarł nagle i nie zdążył tego zapisać w formie notarialnej itp... Proszę mi powiedzieć czy wiecie może jak mogę go wydziedziczyć i czy w ogóle mogę to zrobić???? Jest jeszcze jedna sprawa tzn odnośnie mieszkania żadne z nas nie mieszka tam zaś siostra jest tam zameldowana i też jest zameldowana w Anglii gdzie mieszka i teraz zastanawia mnie czy mogę wymienić zamki(dodam ze siostra jest po mojej stronie)i zakazać mu wejścia do domu pod groźbą wezwania policji.Tam są jej rzeczy i nie chce by ktoś tym bardziej on miał do nich dostęp.Skoro ona jest tam zameldowania to ona ma prawo rządzić tym mieszkaniem a dopiero po decyzji sądu mieszkanie będzie dzielone. Proszę pomóżcie mi bo chce uszanować wolę taty żeby ten bezuczuciowy drań nie postawił nogi w tym domu.
miszaj Opublikowano 13 Marca 2013 Opublikowano 13 Marca 2013 Na poczatku kolego przyjmij kondolencje. Co do twoich pytań to odsyłam cie na fora prawnicze, udziela ci porady za darmo i raczej kompetentnie (a nie cos w stylu "wydaje mi sie" badz " u kolegi to wygladalo tak ze..."), badz udaj sie na najblizszy uniwersytet na wydział prawa. Kazdy wydział prawa organizuje minimum raz w tygodniu darmowe porady prawne. Pozdrawiam i zycze powodzenia
YOGI3000 Opublikowano 13 Marca 2013 Opublikowano 13 Marca 2013 Jeśli nie został wcześniej wydziedziczony to niestety macie problem. Najlepiej to idz do prawnika w swoim mieście (1h to ok 50-100zł, a może i za darmo udzielą porady) chociaż na 100% nikt Ci i tak nie powie dopóki sąd nie odczyta testamentu.
wesz82 Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Opublikowano 15 Marca 2013 Dzieki bardzo za podpowiedzi. Zamki wymienione i jak coś będzie kombinował to dzwonie na policje,w końcu nie ma prawa jak na razie do domu,chodż pewnie jak znam jego skamieniałe serce to do 2 tyg przyjdzie wezwanie...
C. Opublikowano 18 Marca 2013 Opublikowano 18 Marca 2013 Niestety. Jeśli ojciec nie zostawił testamentu to każdemu z rodzeństwa przysługuje taka sama część majątku dziedziczonego. Każde z Was dostanie 1/3 wartości. Będziecie musieli spłacić brata z mieszkania lub sprzedać majątek i podzielić na 3. Nie ma innej opcji. Co innego gdyby ojciec u notariusza przed śmiercią porozpisywał swój majątek, wtedy brat mógłby nic nie dostać. Zapewne złożył by pozew o zachowek po rodzicach, ale łatwo byłoby to oddalić. Natomiast w tej sytuacji bez testamentu i podziału majątku wszytsko idzie na 3. Każdemu z dzieci po równo.
Rekomendowane odpowiedzi