Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AKE] Wymiana oleju (Czy mechanik mnie oszukał)??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj byłem u mechanika, aby wymienić olej, no i zauważyłem całkiem nową dla mnie metodę jego wymiany.

Od zawsze jak wymieniałem olej w "starym" samochodzie to mechanik podnosił auto odkręcał korek z miski olejowej i w taki sposób spuszczał zużyty płyn. Natomiast wczorajszego dnia byłem bardzo zaskoczony jak widziałem, gdy mechanik wciskał coś na kształt rurki do miski olejowej przez otwór, w którym jest umieszczony bagnet do pomiaru poziomu oleju. Po chwili wlał nowy olej. Byłem bardzo zaskoczony takim rozwiązaniem. A gdy o wszystko zapytałem mechanika - zapewniał mnie, że cały olej odessał. I tu chciałbym postawić pytanie czy ktoś spotkał się z taka metodą wymiany oleju. Czy faktycznie taką metodą można usunąć cały olej z silnika? No i jeszcze najważniejsze - ile oleju powinno wejść do silnika mojego auta (2, 5TDI, model silnika AKE, 2002r.) - mechanik wlał (rzekomo) 6 litrowych butelek oleju - czy to możliwe.?

Zaniepokojony takim sposobem wymiany oleju dzisiaj sprawdzam stan oleju - był ok (prawie MAX) tylko barwa oleju na bagnecie raczej nie była żółta w kolorze czystego oleju, lecz, dużo ciemniejszy.

Zanim podjadę do tego warsztatu zrobić im awanturę, chciałbym prosić o opinie na ten temat.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Rafał.

Opublikowano

powiem tak.nie rób scen.wszystko masz jak nalezy zrobione a to ze olej jest czarny to w dieslu normalka :cool1:

Opublikowano

Hmm najbardziej zastanawia mnie jak można wcisnąć rurkę o takiej średnicy aby można było odessać 6L. oleju w ciągu chwili przez otwór od bagnetu pomiaru oleju. Skoro z pewnym oporem wchidzi tam bagnet wykonay z cienkiego drutu. ?

Opublikowano

Hmm najbardziej zastanawia mnie jak można wcisnąć rurkę o takiej średnicy aby można było odessać 6L. oleju w ciągu chwili przez otwór od bagnetu pomiaru oleju. Skoro z pewnym oporem wchidzi tam bagnet wykonay z cienkiego drutu. ?

rurka wchodzi bez problemu dziwi mnie tylko ,ze nie znales takiego systemu wysysania oleju ktory jest znany juz wiele lat :gwizdanie:

Opublikowano

To normalne są 2 metody wymiany oleju, a która lepsza to zdania są podzielone. Było o tym na forum poszukaj i poczytaj. Jak Ci odciągali ten olej to powinieneś widzieć ile go sciągneli bo przez rurkę gdzieś musiał spływać przecież. Ogólnie nie masz się czym martwić :)

Opublikowano

Mnie zastanawia te 6L które wlano. Mi po bardzo długim spuszczaniu i odessaniu resztki z gniazda filtr oleju, nie wchodzi więcej jak 5,1 L.

Ja bym szybko sprawdził dokładnie poziom godzinę po zatrzymaniu samochodu i odessał nadmiar.

Opublikowano

80% warsztatów zajmujących się wymianą oleju stosuje odsysarki, co jakis czas toczy się dyskusja na forum co lepsze odsysanie czy spuszczanie i powiem ze jest 50% na 50z% :good: Olej będzie czarny zaraz po nalaniu i to jest normalne, myśle ze mechanik zrobił wszystko OK.

Opublikowano

:) :)

Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Troche mnie uspokoiliście, całe moje zdziwienie stąd, iż dotychczas serwisowałem moje "stare" auto u znajomego mechanika i On zawsze spuszczał olej "tradycyjnie" przez korek w skrzyni na rozgrzanym silniku. Po za tym po wymianie oleju (w silniku benzynowym) na bagnecie był widoczy czyściutki zółtawy olej a nie ciemny jaki obecnie zaobserwowałm. Nie sądziłem, że w silnikach wysokoprężnych świeżo wlany olej odrazu zmienia barwę :mysli::blink: ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...