Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 APU] Silnik przerywa po wymianie świec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam następujący problem..

przedwczoraj wymieniałem świece z ngk na championa, wczoraj wszystko chodziło elegancko a dziś rana jak jechałem do pracy zaczął mi silnik przerywać:/ i to tak porządnie...

Co to może być? dodam że jak wymieniałem świece zdjąłem cewki to na świecach był olej... nawet sporo jego tam było ale chodziło na starych świecach, wyczyściłem ten olej wytarłem wszystko założyłem nowe świece i przerywa:/

jeśli chodzi o te wycieki oleju to wiem że musze wymienić uszczelke pod klawiaturą i właśnie dziś to zrobie..

ale co zrobić z tym przerywaniem? świece dokręciłem dobrze wszystko pozakładałem jak należy:( pomocy:)

Opublikowano

Wygląda że to wina świec :).... Ja kiedyś w Escorcie wymieniłem świecie z orginałów po przebiegu 90 tyś. na nowe Beru :thumbdown:..... silnik po odpaleniu traktor, i cały się trząsł tragedia :wallbash:..... I co zrobiłem?... Stare świece wyciągnąłem z kosza i założyłe, auto chodziło OK :good:.. A nowe Beru wylądowały w koszu :thumbdown:......

Opublikowano

no ale ja wczoraj caly dzien przejezdzilem na nowych swiecach i bylo elegancko....

co ja mam zrobic:D

Opublikowano

Zmień na świece NGK - czyli takie same jak były, a nie championy.

Skoro na starych NGK wszystko było ok, to kup takie same i wtedy zobacz co się będzie działo.

U Ciebie w APU są NGK PFR6Q.

Opublikowano

U Ciebie w APU są NGK PFR6Q

Dokladnie takie platynowe i tylko NGK do 1.8t a ty pewno zalozyles inne i to moze byc przyczyna koszt takich swiec to mniej wiecej okolo 200zl, mozesz zapytac kolegi misiora bo cos mowil ze posiada takie swieczki w swej ofercie za okolo 120zl, napisz jeszcze czy caly czas przerywa czy nie czy na zimnym czy na cieplym, moze cewka ci pada, ale zacznij od swiec.

Opublikowano

koszt takich swiec to mniej wiecej okolo 200zl

W Inter Cars komplet takich świec to koszt 160 zł.

Opublikowano

swiece z powrotem włożyłem stare czyli właśnie takie ngk jak piszecie bo takie miałem i na nich chodził ok i dalej przerywa:/ i na gazie i na benzynie ale tylko jak sie jedzie do 3000 obrotó to rwie pozniej na benzynie idzie normalnie.. a na gazie rwie caly czas...

Opublikowano

To w końcu na tych starych przerywa czy działa dobrze ?

Opublikowano

wiec tak:

przed wymiana swiec wszystko bylo ok.. pomyslalem wymienie swiece bo niedawno kupilem auto i nie wiem kiedy poprzedni wlasciciel wymienial... miałem ngk pfr6q kupiłem nowe championy, zalozylem championy i bylo ok, nastepny caly dzien przejezdzilem tez bylo ok, dzis rano jechalem do roboty i zaczelo przerywac i na gazie i na benzynie.... siedzialem cale popoludnie i grzebalem szukajac dziury w calym, w koncu wyjalem nowe swiece i wlozylem z powrotem te stare i tak, na benzynie chodzi ok nie przerywa, natomiast na gazie do okolo 2000-2500 obrotów przerywa troche, jak sie go wcisnie, powyzej 2500 obrotów idzie ok... juz sam nie wiem co to, podejrzewałem cewki ale juz sam nie wiem co to moze być... ;(