Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Duże spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam A4 1.8T quattro i na krótkich odcinkach w mieście ok 5 km przy temperaturze minusowej, spalanie wynosi ok 16-17 litrów. Za niedługo zabieram się za wymianę rozrządu, oleju, filtrów i świec. Mam nadzieje ze spalanie trochę spadnie, a może to jest standardowe spalanie??

Pozdrawiam

Opublikowano

15-16 to jest norma na niedogrzany motor

z fisem da sie zejsc na ok 12-13l ale co miasto to inne spalanie - mowa o krotkich odcinkach wylacznie

Opublikowano

na poczatek czujnik wody, termostat i sonda do sprawdzenia

ewentualnie do wymiany

Opublikowano
  • Autor

termostat raczej dobry, bo nagrzewa się po przejechaniu 4 km i trzyma cały czas na 90 stopni, mam ten samochód dopiero 3 tygodnie ale spalanie zaczyna mnie przerażać :facepalm: , takie spalanie mam tylko w mieście i to na krótkich odcinkach, będę musiał go sprawdzić na trasie, ale to już po wymianie rozrządu i filtrów, świec i oleju. dam do mechanika niech to ogarnie.

Opublikowano

przejedz sie pare kilometrów ze stała prędkoscią i sprawdz jak zachowuje sie wskaznik temperatury

co wyszło na VAG-u ?

Opublikowano
  • Autor

Wskaźnik po 4 km w temperaturze -7 jest na 90 stopni i nie zmienia położenia. VAG-a nie mam, spalanie wydaje mi się takie duże przez moje krótkie odcinki jazdy. Devastation a ile tobie pali twoja quattro?

Opublikowano

teraz jakieś 11.7-12.3 ale ja mam AJL-a a ta franca pali więcej jak AEB

najpierw wymien czujnik wody na nowy i tylko ori

Opublikowano
  • Autor

dzięki, zaczne od tego. pozdrawiam

Opublikowano

Mi na krótkich odcinkach po mieście / rano dom praca i powrót 2x3km/ pali 14-15 litrów - auto w pełni sprawne. Temperature jak ci łapie 90 i trzyma to jest OK ale możesz jeszcze na klimatroniku sprawdzic co pokazuje. Ogólnie podłącz VAGa gdzieś i posprawdzaj sonde i przepływke.

Opublikowano

nie szukajcie dziury w całym ;] co miasto to inne spalanie i odcinki też są inne

naucz sie oszczednie jezdzic to jeszcze urwiesz litr/dwa i to bedzie tyle jesli chodzi o miasto

ja mieszkam wbrew pozorom w niewielkim miescie, moje wyprawy samochodem z reguly to 2-3km postoj pol dnia i powrot kolejne 2-3 km (z kilkoma przestojami na swiatlach), silnik sie nie dogrzewa i automatycznie spalanie rosnie (w wakacje jest dosyc spora roznica bo pali 2-3l mniej w miescie), zeby ciut przyoszczedzic zapinam jak najczesciej czwarty bieg, ok 1200obr (nie pamietam) i sie tocze z lekko wcisnietym gazem 50km/h, wtedy fis pokazuje chwilowe ok 6-7l, dwumas i tak idzie do wymiany ;]

Opublikowano

Dlatego napisałem że VAG i mozna dla spokoju sprawdzic przepływke i sonde, ale nie kombinowac nic i nie wymieniac jak błędami nie sypie. Czujnik temp jak jest tak jak kolega pisze, to też bym zostawił w spokoju.

Opublikowano

witam was koledzy ja mam ajl z lpg no i srednie spalanie gazu przy cyklu mieszanym oczywiscie przy normalnej jezdzie to 12/100 ale powiem wam ze jak zaczołem sie cieszyc moca zaraz po kupnie to bezynki brała 15/100 takze kwestia jazdy :)

Opublikowano

mój palił 14.3l/100km, też dobrze sie nagrzewał i prawidłowo wskazywał temperaturę

ale obserowałem sondę lambda i wychodziło że za czesto pokazuje na bogato

po wymianie czujnika od razu spadło do 12

Opublikowano
  • Autor

Witam

Dziś byłem u mechanika i podłączył komputer, były 2 błędy z czego 1 dotyczył sondy lambda, błędy zostały skasowane, dziś i jutro mam pojeździć i jutro znowu podpinamy komputer i sprawdzamy czy się nic nie pojawiło.

Pozdrawiam

Opublikowano

tomek a jaki czujnik dokładnie kupiłeś?

sonda to pierwszy podejrzany zawsze jeśli chodzi o wysokie spalanie :)

Opublikowano
tomek a jaki czujnik dokładnie kupiłeś?

ori w ASO

Opublikowano

a miales cos na nim procz numeru OEM? jakas firme?

Opublikowano

made in Luxemburg

Opublikowano

juz wiem jaki producent, dla potomnych - FAE, taki sam mialem ori tez ze znaczkiem

Opublikowano

ale to był czujnik temp. płynu chłodniczego czy sonda?