Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam mały problemik z netem z UPC. Dokładniej chodzi o liczbę przypisanych urządzeń i ich dostępu do sieci.

Prawdopodobnie mam możliwość podłączenia tylko dwóch urządzeń do routera (Thomson TGW 850).

Jednym jest komp stacjonarny podłączony przez kabel i problem pojawia się z drugim urządzeniem, ponieważ mam PS3 (które do tej pory normalnie się łączyło), mam też telefon (SGS3) i laptopa.

Do tej pory przez wifi łączyła się tylko PS3 i było ok. Następnie doszedł też telefon i nie było problemu. Dopiero jak w laptopie wyszukałem sieć i się dołączyłem zaczęły się dziać cyrki. PS3 już nie wyszukuje sieci, tak samo w telefonie. Wyskakuje błąd uwierzytelnienia.

Router już zresetowany przyciskiem z tyłu. Dodatkowo odłączony od prądu, aby jakieś tam ustawienia z pamięci wykasować. Nic to jednak nie dało.

Na chwilę obecną podłączony jest tylko komp stacjonarny. Laptop aktualnie jest poza domem, więc nie ma opcji połączenia. PS3 jest wyłączona a mimo to na telefonie nie chce się połączyć :facepalm:

Może ma ktoś jakąś radę? Napisałem już do działu technicznego UPC ale nie podejrzewam, że coś wymyślą :kwasny:

Opublikowano

Spróbuj wejść w ustawienia routera. Może będzie tam jakas zakładka dotycząca ilości możliwych połączeń.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Ustawienia routera tylko z poziomu przeglądarki mam dostępne i niby tam jest połączony tylko mój komp stacjonarny :doh:

thomsonw.jpg

Opublikowano

Zakladka wireless która masz na górze. Pokaż co tam masz. Sprawdzales haslo czy jest ok?

Opublikowano

wirelessp.jpg

Hasło na pewno dobre bo po resecie ustawienia wróciły do fabrycznych i hasło jest fabryczne. Ale na 100% wpisuję poprawne

Opublikowano

66457504.jpg

Niby widać, że nikt nie jest połączony a jednak. Problem dalej jest :facepalm: Sieć mi wyszukuje ale nie mogę się połączyć i wyskakuje błąd autoryzacji.

Opublikowano
http://img708.imageshack.us/img708/2253/66457504.jpg

Niby widać, że nikt nie jest połączony a jednak. Problem dalej jest :facepalm: Sieć mi wyszukuje ale nie mogę się połączyć i wyskakuje błąd autoryzacji.

Jest jeszcze taka opcja jak filtrowanie po adresach MAC. Wtedy router dopuszcza do połączenia tylko "zapamiętane" adresy MAC.

Na załączonej fotce masz tam chyba taka opcje choć nie znam tego routera i nie jestem pewien.

Opublikowano

Próbowałem już dodawać MAC mojego fona ale to też nic nie daje. Jakby gdzieś w ustawieniach pamiętał ile jest urządzeń :facepalm:

Z drugiej strony wydaje mi się, że kiedyś dawno temu nie było takiego problemu nawet jak było więcej sprzętu podłączonego przez wifi :doh:

Jutro do nich dzwonie i dowiem się o co kaman. Jak już wyjaśnię sprawę wrzucę tutaj info.

Opublikowano

Od siebie tylko mogę dodać, że mam identyczny router u rodziców w domu i przyłączonych jest do niego chyba z 5 urządzeń (TV po kablu, komp stacjonarny po kablu, dwa laptopy po wifi, tablet po wifi) i ja czasem łącze się z nim telefonem i nie ma żadnych problemów. Sądzę, że problem leży w twoim routerze. Sądze, że będziesz musiał udać się do BOK po nowy router.

ps. spróbuj jeszcze w zakładce z okna powyżej ustawić MAC restric mode: Deny

Opublikowano

Zmien metode uwierzytelnienia na wpa 2 lub samo wpa, powinno pomoc :)

Opublikowano

Jak bede w domu to jeszcze poprobuje. Tylko dziwi mnie to, ze tak nagle sie to zmienilo. Wydaje mi sie, ze tak samo jak kokega pisze, tez mialem swego czasu podlaczonych wiecej urzadzen.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Przyszła odpowiedź od analityka UPC, żeby w panelu sterowania w menu zarządzania połączeniami bezprzewodowymi usunąć dane urządzenia z sieci WiFi (w moim planie taryfowym może być tylko 5 urządzeń). Teraz pytanie, gdzie w Windows 7 znajdę to menu do zarządzania połaczeniami bezprzewodowymi? Mam coś takiego jak połączenia internetowe ale tam nie ma opcji podglądnięcia sieci WiFi i sprawdzenia urządzeń do niej podłączonych.

---------- Post dopisany at 21:07 ---------- Poprzedni post napisany at 11:37 ----------

Od siebie tylko mogę dodać, że mam identyczny router u rodziców w domu i przyłączonych jest do niego chyba z 5 urządzeń (TV po kablu, komp stacjonarny po kablu, dwa laptopy po wifi, tablet po wifi) i ja czasem łącze się z nim telefonem i nie ma żadnych problemów. Sądzę, że problem leży w twoim routerze. Sądze, że będziesz musiał udać się do BOK po nowy router.

ps. spróbuj jeszcze w zakładce z okna powyżej ustawić MAC restric mode: Deny

Jakie piwo pijesz :decayed: Pomogło zmienienie Mac Restrict Mode na Deny

deny.jpg

Tylko czy teraz zawsze będę musiał mieć tam wpisany adres MAC urządzenia, które będę chciał podłączyć? I czy ktos wie dlaczego tak to trzeba było zrobić, żeby zaczęło normalnie hulać? Przecież nic nie zmieniałem a samo też by chyba się nie zmieniło?

Opublikowano

Jeśli masz ustawione Allow to łączą sie tylko mac-i wpisane poniżej a jeżeli Deny to wszyskie tylko nie te wpisane. Rozumiesz?

Opublikowano
Jeśli masz ustawione Allow to łączą sie tylko mac-i wpisane poniżej a jeżeli Deny to wszyskie tylko nie te wpisane. Rozumiesz?

Tak :thumbup:

Opublikowano

Miałem ten gówniany router. Zrób mu hard reset i poustawiaj na nowo. Jak będzie wariował ( ten sprzęt tak ma) to dzwoń do nich i niech go wymienią ale na zwykły modem cisco a router sam dołożysz. Ja 4miesiące walczyłem z pedałami, żeby mi to wymienili.... dopiero jak porobiłem logi z kilku dni to okazało się iż problem jest u nich.... dodatkowo wyszło, że na szafie (rozdzielni) mają za mało slotów :decayed: Postraszyłem UOKiK i raz dwa router wymienili i wzięli się za robotę :grin: Dzisiaj net śmiga aż miło....

Opublikowano

Wiesz ja jako takich problemow z nim nie mam. Predkosc lacza ok, sygnal w mieszkaniu jest dobry i nie zanika. Tylko teraz wyszedl taki kwiatek i nie wiadomo dlaczego, bo ja nic w ustawieniach nie zmienialem.

Wazne ze zaczelo to wszystko chodzic. Musze jeszcze tylko sprawdzic czy oprocz telefonu inne urzadzenia mi sie polacza.

Opublikowano
Wiesz ja jako takich problemow z nim nie mam. Predkosc lacza ok, sygnal w mieszkaniu jest dobry i nie zanika. Tylko teraz wyszedl taki kwiatek i nie wiadomo dlaczego, bo ja nic w ustawieniach nie zmienialem.

Wazne ze zaczelo to wszystko chodzic. Musze jeszcze tylko sprawdzic czy oprocz telefonu inne urzadzenia mi sie polacza.

Mi się z tym routerem wszystko łączyło.

Opublikowano

Mi tez sie laczylo do czasu. Przeciez o tym jest temat.

Nie chce mi sie tlumaczyc drugi raz. Wszystko napisane w pierwszym poscie.

:hi:

Opublikowano
Jakie piwo pijesz :decayed: Pomogło zmienienie Mac Restrict Mode na Deny?

to super, że pomogło - polecam się na przyszłość :banan: