Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Telefon nie widzi Bluetooth z RNS-E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka!

Na wstępie chciałbym przeprosić jeżeli takie tematy już były na forum - szukałem trochę ale nie znalazlem odpowiedzi.

Mam problem z podłączeniem telefonu. Samochód kupiłem niedawno, poprzedni właściciel miał iPhone'a i bez problemu mógł prowdzić rozmowy z wykorzystaniem RNS-E - na FISie pokazywalo sie kto dzwoni, dzwiek byl w glosnikach auta. Chciałem tak podłączyć swój telefon (Samsung z systemem Android). W internecie znalazlem kilka instrukcji wg których wystarczy wyszukać dostępne urządzenia bluetooth, wybrać odpowiednie i wpisać kod PIN ustawiony wczesniej w RNS-E. Problem w tym że żaden z moich telefonów nie widzi modułu BT w Audi. Przez to nie mogę dokonać parowania urządzeń. Czy muszę w jakiś sposób usunąć poprzednie urządzenie? Albo włączyć widoczność Bluetooth modułu w samochodzie?

Pewnie pojawią się zaraz pytania o wersje modułu i samego RNS-E - szczerze mówiąc nawet nie mam pojęcia jak to sprawdzić :( auto kupiłem tydzień temu, sporo rozmawiam w samochodzie więc postanowiłem zapytać o to na forum. Proszę o wyrozumiałość i będę wdzięczny na wszystkie konstruktywne odpowiedzi :)

Opublikowano

Szukaj urządzeń bluetooth zaraz po przekręceniu zapłonu, po kilku lub kilkunastu minutach moduł bluetooth przechodzi w tryb ukryty.

Po sparowaniu, telefon będzie łączył się automatycznie. :wink:

Opublikowano
  • Autor

Hmm teraz jak pomyślę to z BT bawiłem się bez kluczyka, bez zapłonu. Może to była przyczyna - sprawdzę dziś po pracy ;) dzięki za tak szybką odpowiedź! :)

---------- Post dopisany at 21:03 ---------- Poprzedni post napisany at 09:49 ----------

Pomoglo :) wielkie dzieki :) temat mozna zamknac.

• 6 lat później...
Opublikowano

Mój telefon nie widzi żadnych urządzeń. Próbowałem kilka razy, równiez zaraz po zapłonie i ciągle nic. Po wciśnięciu przycisku telefon pojawia się ekran w zielonej kolorystyce z napisem po angielsku że telefon nie jest dostępny. Macie Państwo jakieś sugestie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.05.2019 o 20:20, Krzysiek2808 napisał:

Mój telefon nie widzi żadnych urządzeń. Próbowałem kilka razy, równiez zaraz po zapłonie i ciągle nic. Po wciśnięciu przycisku telefon pojawia się ekran w zielonej kolorystyce z napisem po angielsku że telefon nie jest dostępny. Macie Państwo jakieś sugestie?

A masz moduł Bluetooth? 

Opublikowano

Zerkałem pod fotel pasażera i jest tam w podłodze plastikowa zaślepka i kilka kostek. Głębiej się nie wykopywalem że względu na brak czasu. Chyba trzeba wywalić fotel żeby tam więcej zobaczyć

Opublikowano

Najłatwiej spróbować vagiem podłączyć się z 77-telefon,lub sprawdzić czy kostki za radiem są obsadzone przewodami od modułu BT. 

Opublikowano
16 godzin temu, pila24 napisał:

Najłatwiej spróbować vagiem podłączyć się z 77-telefon,lub sprawdzić czy kostki za radiem są obsadzone przewodami od modułu BT. 

Vcds próbowałem ale bez skutku, prawdopodobnie mam chiński kabel który nie daje możliwość połączenia z radiem ani pdc. Będę próbował kiedyś innym kablem. A radio akurat mam na wierzchu więc poszukam jakie pinu powinny być podpięte w radiu  przy tym module. Jeszcze jedno, tylko moduł z końcówką Q daje możliwość wyświetlania kontaktów na navi i wymierania połączenia za pomocą przycisków navi?

Edytowane przez Krzysiek2808

Opublikowano
8 godzin temu, Krzysiek2808 napisał:

Jeszcze jedno, tylko moduł z końcówką Q daje możliwość wyświetlania kontaktów na navi i wymierania połączenia za pomocą przycisków navi?

Każdy moduł w wersji high daje takie możliwości. Oczywiście im nowszy moduł tym sprawniej będzie działał.

U mnie moduł w wersji S współpracuje z bns 5.0 bardzo sprawnie.

Opublikowano

Wygląda chyba na to, że nie mam instalacji pod telefon 

Waszym zdaniem lepiej montować Ori moduł i osobno ewentualnie moduł do muzyki czy od razu taki moduł (zmieniarka) z funkcją zestawu głośnomówiącego?

IMG_20190528_190533.jpg

IMG_20190528_190616.jpg

Screenshot_2019-05-29-11-12-54-480_pl.allegro.png

Opublikowano
11 godzin temu, Krzysiek2808 napisał:

Wygląda chyba na to, że nie mam instalacji pod telefon 

Waszym zdaniem lepiej montować Ori moduł i osobno ewentualnie moduł do muzyki czy od razu taki moduł (zmieniarka) z funkcją zestawu głośnomówiącego?

IMG_20190528_190533.jpg

IMG_20190528_190616.jpg

Screenshot_2019-05-29-11-12-54-480_pl.allegro.png

Mając ori BT do rozmów-masz wyświetlanie na fisie kontaktu,dodatkowo radiem typu bns;rns możesz wybierać numery,przeglądać książkę itp. Również z kierownicy MF można obsługiwać telefon. Do muzyki mam inny moduł( podpięty jako aux) ale chcę mieć możliwość zmiany utworów z poziomu radia (w przyszłości tez z kiery MF) i będę zmieniał również na WEFĘ ale taką z samym BT.

Więc do rozmów ori blutek będzie lepszy. U mnie telefon równocześnie obsługuje oba moduły(jak jeden działa to drugi jest w oczekiwaniu).

Opublikowano

ok. czyli pewnie jak będę szukał to dowolny ori moduł w wersji high (za wyjątkiem K) skoro mówisz ze na radiu wyświetlą mi się kontakty z telefonu i  dodatkowo moduł bluetooth do muzyki. rozumiem, że na telefonie wybiera się z którym modułem chcę się połączyć i nie ma możliwości jednoczenie słuchać muzyki z tel w samochodzie i mieć w gotowości zestaw głośnomówiący.