Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ B5 AGA] Furmanka Brachiego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem jak mechanik skręcał , bo jak on zasuwa to ja bujam się na huśtawce ogrodowej u kuzynki za płotem z piwem w ręku:grin:

Dolne przednie wahacze pokazywał mi diagnosta -miały luz i popękane gumy na tulejkach ,natomiast te co dodatkowo wymienił mechanik miały wyczuwalny luz -nie znam nazwy ich , ale to były te najwieksze chyba

Opublikowano

największe są dolne, z tego co wiem to wahacze się skręca na tulejach jak samochód stoi na kołach bo jak wisi i się skręci śruby na tulejach później postawi na kolach to moment i zrywa gumy bo napręża je jak bycze jądra ciężar samochodu

Opublikowano

No tak i po długim czasie okazało się , że wachacze były jakieś trefne ori z Allegro . Jestem po wymianie pozostałych górnych (tym razem Lemforder od kolegi TOM77) oraz termostatu Wahlera i czujnika temp płynu chłodzącego . Wymieniłem również płyny tj hamulcowy , wspomagania i chłodniczy. Podłączyłem również grzanie lusterek wg opisu forumowego pod tylnią szybę oraz zamontowałem wyświetlacz temperatury zew. wraz z niezaleznym od klimy czujnikiem temp. zew. Musiałem również zabezpieczyć jakoś przed zimą miejsca gdzie pokazały się już pęcherzyki pod lakierem i aby jakoś to wyglądało poleciałem sprayem wszystko od listew drzwiowych w dół . Zobaczymy czy starczy do wiosny bo tak z czystej ciekawości zastosowałem spray dwuskładnikowy i sam jestem ciekaw jak długo wytrzyma . Po prawie roku bez listew dolnych powróciłem do nich bo drażniły mnie przejscia progów z błotników na drzwi - kupiłem ori i konstrukcyjnie są inne niż te co były wcześniej , chodzi mi o brak metalu wewnątrz , czyli szansa ,że nie zgniją . Auto zostało w pośpiechu lekko spolerowane i nawoskowane a potem przyszły deszcze i kiepska pogoda (czytaj -barowa) i wolne od pracy się skończyło . Pozostała do zrobienia wymiana szczotek silnika dmuchawy , bo sie kończą i zamykam sezon grzebania w aucie dla frajdy . Na koniec kilka fotek z prac:

IMG_1693.jpg

IMG_1699.jpg

IMG_1729.jpg

IMG_1731.jpg

IMG_1734.jpg

IMG_1735.jpg

IMG_1741.jpg

---------- Post dopisany 23-11-2013 at 14:46 ---------- Poprzedni post napisany 28-09-2013 at 21:45 ----------

Miał być koniec grzebania przy aucie , a wyszło inaczej -Silnik dmuchawy do wymiany . Okazało się ,że też jakiś inny typ , niż znakomita większość z Was ma w swoich niuniach . Na aukcji był jeden , to zaraz kliknąłem -kup teraz i po 2 dniach był u mnie . Podłączyłem i kupa bo zasysa a nie dmucha - no tak Angol . Próbowałem zamienić cześci z zepsutego (oprócz szczotek , komutator się sypał) , ale poza pobrudzeniem wszystkiego w obrębie 1,5 m kwadratowego pyłem z zużytych szczotek nic nie wskórałem . Szukałem dalej i za coś ponad 2 stówki kupiłem zamiennik , króry działa bez zarzutu i jest NOWY. Morale niskie po takim stanie rzeczy , więc trzeba podnieść . Zaczynam zbierać graty na przyszły sezon . Planuję samemu zaprojektować i zrobić nową zabudowę car audio. Wczoraj wpadły pierwsze fanty:

IMG_1789.jpg

IMG_1790.jpg

IMG_1791.jpg

IMG_1792.jpg

IMG_1793.jpg

Boczki w prawie salonowym stanie wraz z 4 głośnikami ,które pewnie sprzedam i wszystkimi "pstryczkami" wytargałem za 130 PLN +KW. Teraz w wolnym czasie będę rezał panele pod głośniki nie wychodząc z domu ,a jak będzie gotowe to tylko podmienię . Wzmacniacz udimension ProX 840.4 też udało sie kupić w dobrych pieniądzach :wink: cdn.....