Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ B5 AGA] Furmanka Brachiego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Czas w końcu na przedstawienie mojej furmanki:

W majowy długi weekend zeszłego roku sytuacja mnie zmusiła do kupienia na szybko samochodu na dojazdy do pracy wiec padło na

Audi A4 B5 2,4 V6 sedan benzyna w kolorze achatgrau LY7L wyprodukowany w końcu 1997 roku.

Jest to typowa seria z kiepską klimą Diavia i grzanymi taboretami.Na blacie w momencie kupna 342800 km :shock3:

Stan samochodu w momencie kupna nie był szczytem moich marzeń ale dałem mu czas do końca tej zimy na przekonanie mnie ,czy warto pakować w niego talary.

W wolnych chwilach (mało ich niestety) lubię dłubać przy aucie więc zostaje bez względu na koszta.

Do tej pory zrobiłem:

1.Wahacze kpl ori + amory Sachsa P+T

2.Końcówki drążków TRW

3.Kupiłem 2 kpl takich samych felg 16"(lato-zima) + nowy komplet opon letnich Bridgestone Ecopia EP150 czyli układ jezdny ogarnięty

4.Wymieniłem przednią szybę , bo pękła od kamienia na obwodnicy trójmiejskiej (pamiątka po przygotowaniach do euro)

5.Włożyłem skromne car audio z poprzedniego auta i dorobiłem gniazdo USB w desce rozdzielczej

6.Wymieniłem kierunki boczne na dymione

7.Naprawiłem ułamany zawias w łokciu

8.Wymieniłem styrane przez mechanika ślizgi przedniego zderzaka na nowe

9.Wywaliłem gnijące listwy dolne drzwii zabezpieczyłem (albo tak mi się wydawało)lakierem w sprayu.

10.Zakupiłem nową baterię Centra Futura 74Ah

Więcej grzechów nie pamietam.....

Planuję systematycznie polepszac stan pojazdu wg kolejności: bezpieczeństwo ,niezawodność , wygoda , wygląd + to co wpadnie do głowy spontanicznie dla poprawienia humoru.

Sprawy techniczne zostawię mojemu mechanikowi więc nie wnikam co i kiedy będzie wymieniane.

Z mojej strony do wymiany na pewno kratki nawiewów , które już zamówiłem u kolegi duffy , fotele , obszycie kiery i gałki u kolegi z forum ,Wymiana drzwi i przednich błotników w kolorze lub malowanie całego auta.

Plany grube , ale przynajmniej pasja się rozwija.

Acha i jeszcze jedno JEST KOZA i będzie koza- poprostu lubię zwierzaki:grin:

2012_07_15_0016.jpg

2012_07_14_1126.jpg

2012_07_15_1154.jpg

2012_07_15_1143.jpg

2012_07_15_1159.jpg

2012_07_15_1164.jpg

Opublikowano

ładna. Ale dziwny masz ten klimatronik

Opublikowano
ładna. Ale dziwny masz ten klimatronik

wyglada podobnie do tego co było montowane w passatach

Opublikowano

hehe autko długo na allegro było zawsze ten climatronik mnie szokował ktoś ładnie rezał

Opublikowano
  • Autor
hehe autko długo na allegro było zawsze ten climatronik mnie szokował ktoś ładnie rezał

Całkiem możliwe ,że długo wisiał na allegro , ale w tamtym czasie wyboru nie było w moich okolicach ,a samochód potrzebny od zaraz......

Tak nawiasem mówiąc był jeden avant w dużo lepszym stanie ale granatowy kurzołap z silnikiem 125-cio konnym czyli muł , do tego identycznego tydzień wczesniej kupił syn i było by gadanie ,że stary z zazdrości kupił taki sam:wink:

Opublikowano

ja taki klimatronik miałem w audi b4 competition

Opublikowano
ja taki klimatronik miałem w audi b4 competition

aha:decayed:

pochwal się teraz swoim 2.4:naughty: zobaczymy jaki tu masz klimatronik:decayed:

Opublikowano

No, ładny szarak :good: I widać że właściciel się nim odpowiednio opiekuje więc jeszcze posłuży :good:

Opublikowano

Climatronic dobry :decayed:

Opublikowano
  • Autor
No, ładny szarak :good: I widać że właściciel się nim odpowiednio opiekuje więc jeszcze posłuży :good:

Dzięki za wsparcie . Na razie zbieram graty na długi weekend i dziś doszło takie coś:

2013_04_15_1094.jpg

Jutro dojdzie chyba osłona przegubu zewnętrnego bo dotychczasowa się kończy

Opublikowano

Co to ?

h0qzbjqhfh0qzbjqhf2012_07_15_1143.jpg

Opublikowano
  • Autor

Najzwyklejszy pendrive podłączony do radia. W tym miejscu była niezaadoptowana kratka ,taka jak kilka innych w tym aucie (czujniki klimy) i raziło mnie to trochę , więc dorobiłem USB.Dla przykładu , tam gdzie Wy macie czujnik temperatury wewnetrznej nad klimatronikiem , ja nie mam nic , ale za to ten czujnik jest w tunelu za lewarkiem od biegów patrząc od strony silnika

Opublikowano

Tam była dokładana ta klima?

Opublikowano
  • Autor
Tam była dokładana ta klima?

Nie wiem jak było ,ale z fabryki wg VIN-u wyszedł chyba bez klimy i np. grzanych taboretów oraz łokcia. Podejrzewam , że dealer w Danii sam zakładał , gdyż jest to taniej . Pracuję w firmie robiącej jachty motorowe i często się robi tylko przygotowanie pod klimę , TV i audio , a resztę odbiorca sam zakłada.

---------- Post dopisany 18-04-2013 at 17:04 ---------- Poprzedni post napisany 16-04-2013 at 23:20 ----------

Taki mały bonus :grin:

IMG_1402.jpg

Opublikowano

Ja w zeszłym roku żyłem w przekonaniu że mnie te podświetlane kratki nie interesują ale jak się okazało zimą że czasem w nocy trzeba było coś tam poprzestawiać to sam wyprowadziłem się z błędu i dopisałem kratki do listy życzeń :decayed:

A nie przeszkadza Ci ten pen tak w okolicach kolana?

Opublikowano
  • Autor
Ja w zeszłym roku żyłem w przekonaniu że mnie te podświetlane kratki nie interesują ale jak się okazało zimą że czasem w nocy trzeba było coś tam poprzestawiać to sam wyprowadziłem się z błędu i dopisałem kratki do listy życzeń :decayed:

A nie przeszkadza Ci ten pen tak w okolicach kolana?

Ten przeszkadzał , ale teraz mam taki mikry -łamany tylko do auta i jest ok.

Opublikowano

Całkiem możliwe ,że długo wisiał na allegro , ale w tamtym czasie wyboru nie było w moich okolicach ,a samochód potrzebny od zaraz......

Tak nawiasem mówiąc był jeden avant w dużo lepszym stanie ale granatowy kurzołap z silnikiem 125-cio konnym czyli muł , do tego identycznego tydzień wczesniej kupił syn i było by gadanie ,że stary z zazdrości kupił taki sam:wink:

ja mam 1.8 125 km i nie narzekam powiem Ci :) ja wiem że 2.4 to nie 1.8 ale muli do 3 tys obrotów :polew:

Opublikowano

Bardzo fajny egzemplarz,po opisie wnioskują,że trafił w dobre ręce,bezawaryjności:wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie.

Dlugi weekend za nami , więc krótki opis co zmieniłem w aucie:

2 maja na przeglądzie wyszło ,że dolne 2 wahacze się wysr..... ,trochę mnie to wkurzyło bo w zeszłym roku wymieniałem na ori i przejeździły zaledwie 10000 km . Szybki dojazd do znajomego mechanika i on od siebie dorzucił jeszcze 2 do wymiany :facepalm: Z dostepnych w sklepie w danym dniu , wybrałem Febi i takie mi zamontowano ,do tego osłonę przegubu oraz wymiana oleju i filtrów i stałem się lżejszy o tysiączka . Później poszło wszystko zgodnie z planem , czyli wymiana kratek na poliftowe i odnowa lakieru (kupa roboty ehhhh) Kosmetyki użyte to Meguiars , z racji tego , że mam blisko do sklepu z w/w , a do tego dostałem masę gratisów . Tak minął mi długi weekend przerywany jedynie smazeniem kiełbasy nad ogniskem , czy grillowaniu. Teraz praca i czekanie na następną okazję i pomysły. Wpadł już następny bonus:

IMG_1418.jpg

IMG_1419.jpg grzane lustra oraz zamówiony dziś wyświetlacz temperatury .Przy następnej okazji bedę chyba też myślał nad podświetleniem klamek wewnętrznych , bo przy wymianie lusterek boczki muszą być zdjęte-jedna robota.

Na koniec pytanie do Was : Czemu wahacze tak szybko zdechły ? Mój typ to mechanik spartaczył lub zleżałe gumy i sól drogowa zrobiła swoje .

Pozdrawiam.....

Opublikowano

a mechanik skręcił na tulejach jak samochod stał na kołach czy wisiał?

---------- Post dopisany at 22:21 ---------- Poprzedni post napisany at 22:20 ----------

a tak w sumie to wktórym miejscu wahacze padły?