Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stukanie i syczenie z baku paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lepirj odkręć prawe przednie koło, potem osłone nadkola i przy drzwiach pasażera powinna być czarna kwadratowa pucha. To filtr węgla aktywowanego od odpowietrzania zbiornika paliwa. na samym dole tej puchy, przy zwężeniu jest w środku wkładka filcowa. I zapewne jest zapchana. Wtedy jak jest pełny bak, to potrafi zassać paliwo z baku i wylatuje koło drzwi pasażera. No i dodatkowo czuć smród benzyny. Kupujesz kawałek filca, rozkręcasz filtr, wycinasz plastikową siatkę na jego dole, wkładasz nowy filc - oczywiscie o wiekszej średnicy niż srednica otworu (żeby węgiel się nei wysypywał), skręcasz i problem znika. To też dodatkowo moze powodować falowanie obrotów na biegu jałowym - na benzynie.

Opublikowano

Benzyny to mam około 15L w zbiorniku, teraz nie jeżdżę autem ale okaże się w przyszłym tygodniu, co i jak. Ale z powodu ilości paliwa to wątpie żeby zasysało, no i nie cyka ten zaworek jak auto pracuje

Opublikowano

Bo jest prawie pusty bak. Zalej do pełna - to zobaczysz.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A powiedzcie mi jak zdjąć te cybandy, aby wymienić ten zawór filtra węgla aktywnego[?] :decayed:

Opublikowano

sprawa prosta odkręcasz koło od pasażera (lepszy dostęp będzie ) i potem odkręcasz te śruby do masz na około i osłona powinna ładnie zejść filtr masz przy drzwiach pasażera taki stożek niby :)

Opublikowano
sprawa prosta odkręcasz koło od pasażera (lepszy dostęp będzie ) i potem odkręcasz te śruby do masz na około i osłona powinna ładnie zejść filtr masz przy drzwiach pasażera taki stożek niby :)

Dziękuje kolego za odpowiedź, ale bardziej chodziło mi o ten zawór co jest nad filtrem powietrza:wink:

Opublikowano

Aha napisałeś filtr węglowy i dlatego opisałem że znaduje się w nadkolu :) z tego filtra to ściągasz wężyki normalnie je wyciągając nie powinno być wielkich problemów z tym :) tylko on musi być zamontowany w odpowiednim kierunku strzałka jest pod tą gumową otoczką na zaworku :)

Opublikowano
Aha napisałeś filtr węglowy i dlatego opisałem że znaduje się w nadkolu :) z tego filtra to ściągasz wężyki normalnie je wyciągając nie powinno być wielkich problemów z tym :) tylko on musi być zamontowany w odpowiednim kierunku strzałka jest pod tą gumową otoczką na zaworku :)

Czyli nie trzeba je jakoś rozpinać[?]

Bo problem jest dość dziwny, zaworek cyka, a nadal jest syczenie z baku i raz mam pół kotła paliwa a raz zaświeci się rezerwa. Co dalej robić, czy zmienić filtr węgla aktywnego[?] Bo z tego co widze jest powietrze w zbiorniku...:facepalm:

Opublikowano

tzn jak ten zawór cyka to nie znaczy że jest sprawny :) tylko ściągasz te wężyki a żeby zobaczyć czy to nie filtr to odepnij od zaworu ten przewód który wchodzi w nadkole i dmuchnij w niego jeżeli dasz radę to znaczy że filtr jest drożny i padł zaworek (oczywiście będziesz miał jakiś tam opór przy wdmuciwaniu powietrza :) ). A w sprawie tego poziomu paliwa to podejrzewam że coś z pływakiem jest nie tak zapewne bez wyciągnięcia jego się nie obejdzie :) nie jest to trudna sprawa, czami jest tak że pływak wyjdzie z szyny ale czasami jest tak że się wygnie i wtedy albo nowy albo próba naprawy :) Poczytaj sobie posty od początku tam ja i inni opisaliśmy mniej więcej co i jak :) Jeżeli nie będziesz czegoś wiedział to pisz będziemy pomagać :)

Opublikowano

Właśnie i tu zaczyna się moje podejrzenie, bo:

Jeden kolega pisze, aby poprpstu tą rurkę ściągnąc, czyli na chłopski rozum biorę ją w ręke i mocno ciągne, a znów Ty ja74687 piszesz, aby odpiąć przewód. Możesz mi wytłumaczyć na chłopski rozum czy ściągnąć go siła, czy rozpiąć jakoś ten cybant[?]:decayed:

I ROZUMIEM, ŻE MAM PRÓBOWAĆ DMUCHAĆ NA WYŁĄCZONYM SILNIKU :grin: [?]

Opublikowano

jak sa takie upały jak teraz to nie ma co rozpinać tej opaski tylko mocniej pociagnij i sam zejdzie, założyć nie problem jak guma ciepła to i elastyczna:wink:

Opublikowano

Ale sęk w tym, że na tej gumie masz opaskę, która zaciska przewód gumowy na zaworku :decayed:

Opublikowano

no ja wiem, ale sam sprawdz że jak jest +30 w słońcu i auto chwile w tym upale postoji to zsuniesz ten wezyk bez uszkadzania czego kolwiek i tak samo łatwo go założysz z powrotem.

Opublikowano

Jutro po powrocie sprawdzę i na wszelki wypadek popsikam wd 40 i przedmucham, nie zaszkodzi, a może pomóc i później jak coś, to się odezwę:wink:

Opublikowano

Poczekaj z wymiana zaworka. Najpier sprawdz czy jego dopowietrzenie jest drozne. Jest to gumowy wezyk ktory wychodzi pod samochod. Znajduje sie pod nadkolem z przodu po stronach pasazera od strony sciany grodziowej. Tez tak mialem i w koncu wciagnelo mi bak. A ten wezyk byl tak zasyfiony pia hem ze normalnie beton sie tam zrobil.

Opublikowano
Zapewne uszkodzony zawór węgla aktywnego. Znajduje się on z przodu, pod maską, w okolicy prawego błotnika (od strony pasażera) podczas pracy musi on cykać.

Kolega tak napisał, a ja zrobiłem w następujący sposób:

- ściągnąłem wężyki psikałem wd 40 w zawór, czy jak tam zwał tak zwał,

- przedmuchałem sprężarką

Cyka jak cykał na postoju po odpaleniu auta jest ok, nie wiem jak w jeździe.

ALE

Dmuchałem w wężyk co wchodzi w nadkole i powietrze normalnie z minimalnym oporem szło, czyli na chłopski rozum dało się w niego wdmuchać powietrze, a następnie ono wylatywało spowrotem.

CZY TAK POWINNO BYĆ, CZY NIBY WSZYSTKO JEST TERAZ OK:decayed: Chodzi mi głównie nie o zawór, ale o filtr węgla aktywnego pod nadkolem.

Opublikowano

wyczyściłem wężyki itd i przestało śmierdzieć, jak bedzie wiecej czasu to się dobiore do niego :)

Opublikowano

MANIUNI89 tak jak ci koledzy pisali poprostu go ściągnij nic nie trzeba odpinać powinien ładnie zejść :) I wtedy dmuchnij w ten wężyk co wchodzi w nadkole sprawdzisz wtedy drożność jeżeli jest drożny i problem występuje to wymiana zaworku :)

Opublikowano
MANIUNI89 tak jak ci koledzy pisali poprostu go ściągnij nic nie trzeba odpinać powinien ładnie zejść :) I wtedy dmuchnij w ten wężyk co wchodzi w nadkole sprawdzisz wtedy drożność jeżeli jest drożny i problem występuje to wymiana zaworku :)

Próba generalna odbędzie się w niedziele:wink: I napisze wnioski:decayed:

---------- Post dopisany 23-06-2013 at 17:57 ---------- Poprzedni post napisany 21-06-2013 at 23:11 ----------

I jakiś dziwny ten problem, bo znów zapala się rezerwa i wskazówka co jakiś czas się sama podnosi i opada potem w dół. Zaworek cyka, filtr węgla aktywnego w porządku. Zostaje zajrzeć do baku...Dziś niedziela, w poniedziałek zaczynam:decayed:

Opublikowano

zapewne z pływakiem problemy nie obejdzie się bez zajrzenia do baku :) a syczenie ustąpiło ?? :)