Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak świateł MIJANIA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam oto taki problem. Nie świecą mi światła mijania. Wszystkie inne działają (postojowe, drogowe, kierunki itd.).

Bezpieczniki sprawdzone, żarówki sprawdzone. Jakieś uszkodzenie przy samej lampie odrzucam, bo nie działają ani lewa, ani prawa.

Wie ktoś co to może być?

Opublikowano

Moze cos przy manetce od swiatel.

Opublikowano

Właśnie z tego co mi wiadomo nie ma przekaźnika odpowiadającego za światla mijania... Może właśnie coś przy manetce? Dziwna sprawa. Jutro podjade do jakiegoś elektryka.

Opublikowano

cześć, udało Ci się zdiagnozować usterkę??? Mam to samo i stało mi się to wczoraj. Zauważyłeś może czy masz buczek oznajmiający o tym , że masz zapalone światła jak otwierasz drzwi?? U mnie tego nie ma, nie wiem czy to może mieć związek z tym.

Opublikowano

Witaj, właśnie niestety nie wiem co to może być. Wymieniłem właśnie manetkę na inną i dalej to samo.

Bezpieczniki sprawne, żarówki sprawne. Manetka też jest sprawna (po przełożeniu na inną dalej to samo - wszystkie światła działają oprócz ŚWIATEŁ MIJANIA).

@tomo_r6 - tak, jest sygnał dźwiękowy - on się załącza już przy postojowych. Więc w pozycji mijania też go słychać.

Macie jeszcze jakieś pomysły?

Czy sprawy związane z alarmem/centralnym zamkiem mogą mieć coś z tym wspólnego?

Nie wiem od kiedy nie mam już tych świateł (ostatnio jeździłem ciągle za dnia). Ale jakiś czas temu bawiłem się z zepsutym centralnym i niedziałającymi pilotami.

Od tego czasu nie mam centralki ani alarmu. CO więcej słyszę cały czas ciche wycie alarmu (musiałem go wyłączyć kluczykiem pod maską). A dioda od alarmu miją w rytm kierunkowskazów :facepalm:

Opublikowano

Nie wiem czy akurat w Twoim roczniku auta to może być ale prąd do świateł mijania płynie też przez "moduł" informujący o przepalonej żarówce ,to takie czarne pudełko z białym numerem 301 albo (387 trochę nowsze) znajdujące się pod kierownicą.

---------- Post dopisany at 22:01 ---------- Poprzedni post napisany at 21:39 ----------

Jeszcze jeden pomysł (w przypadku świateł poliftowych z żarówkami h7): na krótko podpiąć plusa pod światła (powinny zaświecić) może to brak "masy" - a nie + jest powodem braku świateł

ps.jeżeli masz na żarówkach h4 to minus musi być skoro świecą drogowe ,gdzieś ten plus ginie po drodze

Opublikowano

Po podaniu + na bezpieczniki światła świecą. Czyli coś musi być uwalone na odcinku manetka - bezpieczniki.

Wszystko wskazuje na manetkę, ale przecież jest wymieniona (co prawda używka, więc pewności nie ma, że sprawna, ale nie działa na tej podmienionej dokładnie to samo, co na starej). Czyli raczej mała szansa, że obie są uwalone dokładnie w ten sam sposób.

Nie mam pojęcia co dalej. Trzeba to jeszcze raz rozebrac, tylko roboty trochę z tym jest.

Opublikowano

A plus na bezpiecznikach od swiatel po wlaczeniu manetki jest?

Opublikowano

@wjot1,

Czy udało Ci się rozwiązać problem ze światłami mijania? Mam dokładnie ten sam objaw, kontrolka się pali, wszystkie inne światła działają oprócz mijania z przodu i z tyłu.