Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Profesor Geremek nie żyje...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do wypadku doszło o godz. 13.20 na drodze nr 92 w miejscowości Lubań. Profesor Geremek jechał od strony Poznania. Mercedes Geremka zjechał na przeciwległy pas i zderzył się z Fiatem Ducato - powiedział rzecznik prasowy komendanta głównego Policji Mariusz Sokołowski.

Kobieta, która jechała z Bronisławem Geremkiem i kierowca fiata oraz jego pasażer, trafili do szpitali w Poznaniu i Nowym Tomyślu. Miejsce wypadku zabezpieczyła policja. Ostateczne przyczyny wypadku będą znane po wykonaniu czynności śledczych z udziałem biegłych. Droga krajowa nr 2 jest całkowicie zablokowana. Samochody jadące z i do Berlina kierowane są objazdami.

Bardzo smutna wiadomość, jestem tym najgłębiej poruszony. To ogromna strata dla Polski - powiedział prezydent Lech Kaczyński. Prezydent mówił, że Geremek był jego politycznym przeciwnikiem, ale - podkreślił - to jeden z głównych twórców Sierpnia '80. Zdaniem Lecha Kaczyńskiego, bez wątpienia był to polityk wybitny, mający swoje miejsce w historii.

To ogromna strata. Jest to przeżycie osobiste. Dobrze znałem profesora, byłem z nim w swego rodzaju porozumieniu - powiedział ks. Adam Boniecki, redaktor naczelny "Tygodnika Powszechnego". Boniecki zaznaczył, że był to w życiu Polski ktoś mądry, samodzielnie myślący; ktoś, kto wpływał na wydarzenia swoją mądrością.

Był nie tylko symbolem polskiej dyplomacji. To był wielki, piękny Europejczyk, jeden z najpiękniejszych Europejczyków XX w. Wynosił nas ponad wszystkie nasze kompleksy narodowe. Jednocześnie był człowiekiem, który zawsze potrafił słuchać. Był też wybitnym historykiem. Jego książki o średniowieczu należą do kanonu naukowego - powiedział Jacek Żakowski, dziennikarz "Polityki" w TVN24.

To był wybitny człowiek, który widział wydarzenia w kontekście setek lat. Kandydatów na zastąpienie jego miejsca nie widać - dodał prof. Marian Filar z Demokratycznego Koła Poselskiego.

Marszałek Sejmu Bronisław Komorowski powiedział, że śmierć Bronisława Geremka będzie najbardziej odczuwalna na forum polityki międzynarodowej. W jego opinii profesor miał niewątpliwie ogromny autorytet poza granicami kraju. Komorowski podkreślił, że miał on niewątpliwy szacunek w środowiskach dyplomatycznych.

Odszedł człowiek prawy i wielki patriota - powiedział Bogdan Klich. Minister obrony dodał, że Bronisław Geremek często swoją postawą wykraczał poza ramy polskiej polityki. Bogdan Klich powiedział, że żegna jednego z mistrzów własnej młodości. Szef MON podkreślił, że profesor był wybitną osobą, która była autorytetem dla wielu, w tym dla niego.

To była postać znacząca, polityk słuchany w Europie - powiedział marszałek Senatu Bogdan Borusewicz. To duża strata dla Polski. Jestem przygnębiony. Zawsze był dla mnie bardzo młody, chociaż wiedziałem, że jest starszy ode mnie - powiedział Borusewicz.

[*] [*] [*]

Opublikowano

Coraz mniej madrych ludzi.. :thumbdown:

*

Opublikowano

szkoda go ;(...

Opublikowano

widać był bardzo potrzebny tam na górze [ * ]

Opublikowano

Ktoś go tam na górze bardzo potrzebował

Opublikowano

;( ;( :embarrassed: szkoda spoko kolo był

Opublikowano

[ * ]

Opublikowano

szkoda chłopa , jako nielicznego słuchałem z zainteresowaniem ;(

Opublikowano

przykro że Tacy ludzie odchodzą a nie mają godnych następców :(

Opublikowano

To był gość którego nie można zastąpić wybitni historyk i polityk legenda naszej demokracji - cześć jego pamięci

Opublikowano

historyk wybitny, wspaniały mediewista, jego opracowania dotyczące średniowiecznej Francji budziły respekt

nawet semickie rysy nie miały znaczenia czytając profesora

jednak układy okrągłostołowe, w których brał udział już nie budziły szacunku

tolerował rządy tajnych współpracowników, sam w nich uczestnicząc

bez wątpienia gdyby był przygotowany, lądowałby w 1941 r. ze spadochronem razem z Nowotką, Finderem i innymi moskwicinami

nieść w Polsce nowy moskiewski porządek

ot i łyżka dziegciu

... jeszcze nie jeden autorytet runie, najważniejsza jest prawda :hi:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...