ems Opublikowano 8 Maja 2013 Opublikowano 8 Maja 2013 Najprawdopodobniej mam do wymiany prawą poduszkę silnika i być może poduszkę pod skrzynią. Dzwoniłem do ASO i w oryginale jedna kosztuje praktycznie 500pln a druga ponad 300 ... co jak dla mnie jest delikatną przesadą... dlatego zacząłem się zastanawiać nad zamiennikiem Lemfordera. Poczytałem trochę forum i spotkałem się z opinią, iż zamienniki szybko padają lub średnio spełniają swoje zadanie. Możecie to potwierdzić? Lepiej szukać w tym przypadku używanego oryginału niż nowego zamiennika Lemforder'a?
BWM Opublikowano 16 Maja 2013 Opublikowano 16 Maja 2013 Witam. Podłącze się pod temat. Mam (a raczej miałem) problem ten sam kolega. Kupiłem wszystkie poduszki w ASO ( poduszki silnika lewa z czujnikiem, prawa bez i poduszka skrzyni). Jest jednak jedno ale. Po wymianie poduszek, na kierownicy czuć dalej jakieś drgania, fakt faktem lekkie ale irytujące. Nie mam pomysłu od czego to już może być. Dodam że jest w aucie nowa dwumasa, skrzynia (multitronic) po kapitalnym remoncie, pompowtryski porobione, zawieszenie nowe (oryginalne). Do wymiany jest jeszcze pompa wspomagania, ale raczej wątpię by miało to coś wspólnego z tym. Wie ktoś może co może być przyczyną tego? A co do kolegi ems, polecał bym Tobie oryginalne części, faktycznie, ceny nieraz są szokujące, ale jakość masz pewną i po zamontowaniu spokój na dłuższy czas od taniego zamiennika. No i zamiennik nie zawsze jest tańszy... Przekonałem się na przykładzie poduszki silnika z czujnikiem. Kupiłem ją w ASO za 470 zł, a w sklepie z częściami w Głogowie podyktowano mi za nią blisko 700 zł...
Lars_ZG Opublikowano 16 Maja 2013 Opublikowano 16 Maja 2013 Może właśnie od pompy wspomagania sa te drgania. Zrzuć pasek i wtedy zobacz. A tak z ciekawości rozumiem ze komplet poduszek silnik + skrzynia to 1300 zl tak? I tez jestem zdania ze niektore czesci tj poduszki silnika nadaja sie ori, bo zamienniki sa roznej jakosci ale zazwyczaj dzialaja gorzej niz stare zuzyte. Wiec albo ori albo używka w dobrym stanie.
BWM Opublikowano 16 Maja 2013 Opublikowano 16 Maja 2013 Ok, dzisiaj spróbuję, bo pompa nieraz się zacina, znak że trzeba ją i tak wymienić. Ale wyczytałem dzisiaj jeszcze o "odbojniku", sprawdzę o co chodzi dokładnie. U mnie dokładnie były takie koszta: 1) Poduszka z czujnikiem: 470,- ... zamiennik prawie 2x droższy 2) Poduszka bez czujnika: 160,- ... zamiennik 130,- Lemforder'a 3) Poduszka skrzyni: 370,- ... brak zamiennika czyli wychodzi nam: 1000,- myślę że koszty są do zaakceptowania jeszcze, też zależy dla kogo zwłaszcza gdy głównie na uwadze mamy jakość.
nastradamus Opublikowano 16 Maja 2013 Opublikowano 16 Maja 2013 trochę sobie dziady liczą za ten czujnik w poduszce w porównaniu bez...
Lars_ZG Opublikowano 17 Maja 2013 Opublikowano 17 Maja 2013 ciekawe jeszcze jak z tą jakością. Ktoś jezdzi na ori?
Biszczan Opublikowano 17 Maja 2013 Opublikowano 17 Maja 2013 Wymieniłem poduchy pod silnikiem, oraz cztery poduchy pod skrzynią (prócz centralnej) na ori. Na razie jeżdżę trzy miesiące i jestem zadowolony.
Lars_ZG Opublikowano 17 Maja 2013 Opublikowano 17 Maja 2013 4 poduchy pod skrzynia? Bylem przekonany ze jest jedna poducha skrzyni biegów. W takim razie Biszczan ile kosztuje komplet pod skrzynie w ASO ?
turzol Opublikowano 17 Maja 2013 Opublikowano 17 Maja 2013 4 poduchy pod skrzynia? Bylem przekonany ze jest jedna poducha skrzyni biegów. W takim razie Biszczan ile kosztuje komplet pod skrzynie w ASO ? są 4 metalowo-gumowe na trawersie skrzyni (tańsze) i jedna ta najdrozsza czyli centralna dostępna w oryginale tylko razem z całą łapą
Lars_ZG Opublikowano 17 Maja 2013 Opublikowano 17 Maja 2013 Dobrze wiedziec, dzieki Turzol. pozdro:wink:
Biszczan Opublikowano 17 Maja 2013 Opublikowano 17 Maja 2013 Jakieś 440zł za cztery sztuki prócz centralnej i 815zł za poduchy pod silnik
Lars_ZG Opublikowano 17 Maja 2013 Opublikowano 17 Maja 2013 Czyli dobrze liczylem 1500 za komplet poduszek
Rekomendowane odpowiedzi