Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Trik z przepływką - wersja BETA (można tak powiedzieć)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie

Chciał bym tutaj opisać mały trik z przepływomierzem powietrza w ADR, chodzi tutaj dokładnie o słabą przepływkę. Po pierwsze ostrzegam, że każdy robi to na własną odpowiedzialność.

U mnie, żadnych wielkich problemów z przepływką nie było nie wyskakiwały błędy itp. ale wydawało mi się, że samochód z każdym następnym 1000km był coraz słabszy i miałem jeszcze takie coś że jak delikatnie wcisnąłem mu gaz to zaczął zwalniać. Więc postanowiłem pobawić się z przepływką i co się okazało, że po tym zabiegu samochód nagle ożył nie ma problemów z przyspieszeniem, gdy delikatnie wcisnę gaz samochód nie zamula, i co najważniejsze zmniejszyło się spalanie z ok 10,5 lpg, do ok 9,5l lpg, przy 30% - miasto, 70% - trasa. A więc oto co zrobiłem:

1. Wykręciłem tą blaszkę z tyłu przepustnicy co blokuję tę dziurkę z drucikami (ciężko było to ruszyć ale poszło) :) i dorobiłem taką samą blaszkę, tylko że z plastyku dokładnie wziąłem pudełeczko od patyczków do uszu, odrysowałem i wyciąłem :)

2. Zrobiłem na środku dziurkę w tym plastykowym czymś co dorobiłem i wkręciłem zamiast tej blaszki :) to coś wyglądało tak:

yaiaw7d2qo6b.jpg

ale okazało się że za wiele się nie polepszyło, więc postanowiłem zmniejszyć tą dziurkę. Więc wyciąłem drugie takie coś tylko że z mniejszą dziurką, zamontowałem i ku mojemu zdziwieniu silnik odzyskał życie jak narazie zrobiłem na tym ok 900 km i osiągi są doskonałe o niebo lepiej jak było i te spalanie :banan:. Jak by ktoś się zdecydował na taki zabieg to proponuje zacząć od mniejszej dziurki i potem ją powiększać bo już się jej nie zmniejszy, i obserwować co się z motorem dzieje :)A tak to u mnie po zamontowaniu wygląda:

k1bor62yajos.jpg

Ps. Zrobiłem to dlatego, że kiedyś w necie znalazłem jak podobnym sposobem przepływke od BMW ktoś tak wskrzeszał :) I do tego poprawiły mi się mapy LPG zamieszczam link do rzutu moich map :) Na mapach zrobiłem tyle co na tym plastykowym czymś więc już można coś orzec :)http://files.tinypic.pl/i/00383/vulnwee54vfp.jpg

---------- Post dopisany at 17:07 ---------- Poprzedni post napisany at 15:05 ----------

Dodałem, że to wersja BETA ponieważ cały czas to rozwiązanie sprawdzam i testuje, Czy np.: Nie szkodzi to na przepływkę, itp. Jak narazie po świecach widzę że skład mieszanki jest dobry ponieważ świece mają na sobie szaro - biały osad :) Jak już ktoś to przetestuje niech napisze opinię :) U mnie różnica jest znacząca na plus :)

Opublikowano

No ciekawe rozwiązanie, pytanie tylko za co ta dziurka opdowiada w tym przepływomierzu? Pwnie w jakiś sposób oszukuje przepływkę ale jesli na plus to testuj i patentuj :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Moim zdaniem daje większy przepływ powietrza przez co wskazania się poprawiają :) Tak uważam bo jak zrobiłem ją za dużą to za wiele nie pomogło ale jak zrobiłem mniejszą i był mniejszy przepływ powietrza to jest o niebo lepiej :)

Opublikowano

właśnie i u mnie odczułem ze auto jest słabe jakos tak. sprobuje to zrobic

Opublikowano
  • Autor

Tylko że próbuj od mniejszej dziurki :) U mnie optymalna okazała się dziurka troszkę większa niż ta na śrubki :) Napisz wyniki operacji :)

Opublikowano

kieorwnik opylił byśdwa zestawy do testów do przepływki plastikowej hitachi to podchodzi? opis też byś zrobił ?

Opublikowano
  • Autor

nigdy nie miałem takiej przepływki w ręku więc nie wiem jak tam jest w środku :) Pokombinuj coś w tym stylu co ja zrobiłem tylko na części dorobionej można to zrobić z byle czego ja zrobiłem jak na pisałem z pudełeczka od patyczków do uszu :) odrysowałem ostrym gwoździem i nożyczkami wyciąłem potem wiertłami dziury porobiłem i wsio :)

---------- Post dopisany at 20:45 ---------- Poprzedni post napisany at 20:34 ----------

spojrzałem na google jak ta przepływka mniej więcej wygląda i mi się wydaje, że jest bardzo podobnie jak w metalowej tylko że w plastykowej jakieś ta część co dorobiłem jest na jakiś zatrzaskach i jak narazie nie mam za bardzo pomysłu jak to zrobić. Może wyciągnij ostrożnie to oryginalne i postaraj się zrobić identyczne może będzie pasowało i uda ci się to wcisną żeby dobrze siedziało, a jak nie to jakoś może śrubkami małymi czy coś, na pewno nie może ci się to oderwać bo może szkód narobić :)

Opublikowano

właśnie i ja mam hitachi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

sprawdzałem u siebie bo chciałem zrobic taki patent jak kolega i okazało sie że w mojej przepływce orginalnie niema żadnego otworu mam 2 uszkodzone z całą obudową i tam też niema dziury ale z nadmiaru części wywierciłem mały otwór w swojej i niestety musze powiedzieć ze nic to nie zieniło mógłbyś sprwcezować jakiego wiertła finalnie użyłeś ja na próbe wziołem trójke i zero zmian może w twojej przepływce ktoś cos kombinował wg nie powinieneś też spróbować dorobić detal bez otworu

Opublikowano

właśnie kolego chodzi o to,żeby tam zrobić ten otwór,też tego spróbowałem i powiem,że auto zaczęło się lepiej zbierać od niższych obrotów a nie dopiero w granicach 3000.Ja u Siebie zrobiłem dziurkę wiertłem 4,5 jak zrobiona była 3mm nic nie było czuć,spróbuje zrobić tez wiertłem 5,0

Opublikowano
  • Autor

wiatrol jak u ciebie różnicy nie czuć to może popróbuj z większym otworem a jeżeli i to nie pomoże to znaczy że twoja przepływka ma idealne wskazania. Przecież napisałem że to jest trik dla osób które czują że ich samochód z tysiąca na tysiąc km słabnie:) A u ciebie znaczy że jest wszystko dobrze i osiągnąłeś max moc tego silnika :) Kolego Śliwek niestety ja logami nie dysponuję ale jak narazie po przejechaniu ok 3000 km nie ma żadnego problemu z przepływką a samochód chodzi o niebo lepiej :)

Opublikowano

mi auto też zbiera sie dopiero po przekroczeniu 2500 tys spróbuje wywiercić otwór wiertłem 5 i dam znac jak wyszło

Opublikowano
właśnie kolego chodzi o to,żeby tam zrobić ten otwór,też tego spróbowałem i powiem,że auto zaczęło się lepiej zbierać od niższych obrotów a nie dopiero w granicach 3000.Ja u Siebie zrobiłem dziurkę wiertłem 4,5 jak zrobiona była 3mm nic nie było czuć,spróbuje zrobić tez wiertłem 5,0

właśnie spróbowałem z otworem 5mm i zrobiło się jakby gorzej,tak że chyba 4,5mm to max. bynajmniej u Mnie

Opublikowano

Zrobiłem tak jak pisaliście dziurka oko 4mm ciezko mi powiedziec czy to cos dało raczej nic. Zauwazylem natomiast ze miedzy 4-5 tys obrotow auto na piatym biegu tak jak by sie lekko dusilo i nie chcialo dalej sie wkrecac przy predkosci nie 160-165km/h. Druga sprawa czuc ewidetnie ze przy ruszaniu wkreca sie dopiero po 2500 tys obrotów. Chyba będę musiał wziac kolegę Śliwek i zrobić logi...

Ps. wczoraj podpinalem pod kompa przy zmianie oleju. I jest tylko bład esuqa4a9.jpg zwiazany z Absem ktorego nie ma, sterownik albo pompa nawalila jeszcze za poprzedniego wlasciciela.

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
  • Autor

Jak ci nic nie dało to możliwe że wskazania twojej przepływki są bardzo dobre może spróbuj z mniejszą dziurką a jak i to nie pomoże to zostaw jak było w oryginale :)

Opublikowano

Mineło dwa dni od tego kombinowania, zrobilem juz ponad 200 km i zauwazylem ze na luzie czasami podskakuja obroty od 1000-1200. Na org blaszce tego nie ma ;)

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
  • Autor

Śliwek no napewno w 100% nie są sprawne ale po zastosowaniu tego jeszcze pojeżdżę trochę na swojej (narazie na oryginalną nie mam kasy a podróbki nie kupię ) :) W moim przypadku przepływka nie była wymieniana od nowości więc nie ma się co jej dziwić. largovinch jak tak ci się dzieje to znaczy że u ciebie przepływka jest w 100% sprawna i ja bym radził ci zostawić wszystko w oryginale albo malutką dziurkę zrób taką jak na śrubki bo jak podskakują obroty to jest duże prawdopodobieństwo że masz zbyt wysokie wskazania :)

Opublikowano

wg mnie dlaje bladzicie na oslep. nie neguje samego pomyslu, bo wiadomo przeplywka sie zużywa. ale u jednego blad wskazania jest przykladowo 5% u innego 15% wiec otworki nie beda takie same. i jednego na wolnych moze pokazywac dobrze a przy wysokich zle i odwrotnie.

uwazam, ze najpierw powinno sie sprawdzic uklad czy nie ma nieszczelnosci. pozniej zlogowac przeplywomierz i dopiero wtedy zaczynac zabawe z dziurka jesli wogole bedzie taka potrzeba. zaczynac od malutkiej, i sprawdzac wskazania i ewentualnie rozwiercamy o koloejne 0,5 mm po czym ponownie logowac auto. i tak do skutku ;)

pamietajcie ze przeplywomierz nie moze pokazywac za malo a ni za duzo. trzeba trafic w "normę"