Opublikowano 25 Czerwca 200917 l Łańcuszek rozrządu do ADR z 1995 roku kosztuje 289,00-cena w ASO na Karkonoskiej we Wrocławiu. \ odezwij sie do uzytkownika Tom77 , napewno załatwi ci taniej , o wiele taniej
Opublikowano 5 Października 200916 l Dodatkowe materiały do prac na silniku http://volkswagen.msk.ru/engine/aeb_atw_1_8.pdf pozdr
Opublikowano 26 Czerwca 201016 l podłączę sie pod temat,ma pytanie do autora tego tematu.czy użyłeś tych samych śrub do wałków ,jakim momentem dokręciłeś śruby od wałków te na torx?jaka jest zasada odkręcania i dokręcania tych śrub?
Opublikowano 4 Marca 201115 l Panowie pytanko,gdzie dostane ten ściągacz do napinacza? bo mnie czeka taka operacja. Boję sie żeby pasek nie przestawił przy ściąganiu wałka rozrządu na wale
Opublikowano 4 Marca 201115 l Panowie pytanko,gdzie dostane ten ściągacz do napinacza? bo mnie czeka taka operacja. Boję sie żeby pasek nie przestawił przy ściąganiu wałka rozrządu na wale przeciez i tak bedziesz musial wszystko rozpinac jak zdejmniesz wałki to wyciagnij wszystkie popychacze i wycisnij z nich cały olej napinacz masz do wymiany czy łancuch ???
Opublikowano 5 Marca 201115 l Panowie pytanko,gdzie dostane ten ściągacz do napinacza? bo mnie czeka taka operacja. Boję sie żeby pasek nie przestawił przy ściąganiu wałka rozrządu na wale przeciez i tak bedziesz musial wszystko rozpinac jak zdejmniesz wałki to wyciagnij wszystkie popychacze i wycisnij z nich cały olej napinacz masz do wymiany czy łancuch ??? nie wiem,jeszcze nie zaglądałem,ale chyba sam łańcuch wymienie mam 180tyś przejechane,przynajmniej tak licznik pokazuje choć i tak nie ufam jego wskazaniom bo troche mało jak na ten rok ze szklanek olej wylac? po co? chyba że jak bede wymieniał to stary wypłucze a w nowym zamoczę bo z tego co wiem nowe przed załozeniem sie zamacza w oleju na troszkę czasu.
Opublikowano 5 Marca 201115 l Kolego jak nie wycisniesz szklanek, poskładasz i odpalisz silnik, to bedziesz wiedział po co nalezy to robic oleju ze szklanek sie nie wylewa a wyciska i trzeba robic to za kazdym razem jak zdejmuje sie wałki
Opublikowano 5 Marca 201115 l a nie wystarczy jak na sucho wałem zakręce po robocie? [br]Dopisany: 05 Marzec 2011, 16:29_________________________________________________że niby zawory o tłoki sie stukną?[br]Dopisany: 05 Marzec 2011, 16:30_________________________________________________a poza tym szklanki na sucho mają chodzić w pierwszych momentach pracy silnika? chyba najbardziej wtedy w piz*e dostają
Opublikowano 5 Marca 201115 l robiłeś to juz kiedyś ????? po Twoich pytaniach wnioskuje ze nie, a juz kilku Kolegów z forum bolesnie odczuło skutki nie wyciskania oleju z popychaczy
Opublikowano 5 Marca 201115 l no miałem swój warsztat z kolegom w UK i w sumie uczyłem sie w tym zawodzie [br]Dopisany: 05 Marzec 2011, 16:48_________________________________________________no ale skoro pare osób tak miało to musi coś w tym byc [br]Dopisany: 05 Marzec 2011, 16:50_________________________________________________a tak w sumie to pytałem o blokator do napinacza,więc ponawiam pytanko nie wie kto gdzie go dostane? i mniej więcej w jakiej cenie ?
Opublikowano 5 Marca 201115 l jak to mówił mój kolega " nie narodził sie jeszcze człowiek (lub mechanik) który wszystko wie" [br]Dopisany: 05 Marzec 2011, 17:07_________________________________________________a skoro tak wielu forumowiczów wymieniało te elementy TO MOŻE KTOŚ MA TEN BLOKATOR ??
Opublikowano 5 Marca 201115 l Autor devastation wtrace sie do tematu wyciskania oleju z napinaczy ?? widze juz pare watków w których opisujesz ta procedure. składałem nie jeden rozrząd z napinaczami hydr i nigdy tego nie robilem wszystko zawsze było ok. moze troche wiedzy mi brakuje ale napisz logicznie dlaczego tak sie robi. po złożeniu wałków i spieciu rozrzadu i tak sie kreci wałem i cały olej zostaje wyciśniety przez spręzyny zaworowe wiec nie wiem w czym problem .... ?? co do sciągacza jak nie znajdziesz w necie np allegro napewno mają to w serwisie
Opublikowano 5 Marca 201115 l devastation wtrace sie do tematu wyciskania oleju z napinaczy ?? widze juz pare watków w których opisujesz ta procedure. składałem nie jeden rozrząd z napinaczami hydr i nigdy tego nie robilem wszystko zawsze było ok. moze troche wiedzy mi brakuje ale napisz logicznie dlaczego tak sie robi. po złożeniu wałków i spieciu rozrzadu i tak sie kreci wałem i cały olej zostaje wyciśniety przez spręzyny zaworowe wiec nie wiem w czym problem .... ?? co do sciągacza jak nie znajdziesz w necie np allegro napewno mają to w serwisie :notworthy: :notworthy: no właśnie,olej sam sie wyciśnie
Opublikowano 5 Marca 201115 l taaaaaaaa lepeij dmuchac na zimne przyznam ze nigdy nie skladalem silnika bez wyciskania szklanek a tylko dlatego ze wiele razy naprawialem glowice ktore mialy nie wycisniete kompensatory do wymiany zawsze byly zawory i prowadnice taka operacja trwa kilka minut ale moze uratoqwac ladne pare zlotych
Opublikowano 5 Marca 201115 l jakie prowadnice? jak ręcznie zakręcisz wałem to nie powinno sie nic stać,wałki zrobią swoje.
Opublikowano 6 Marca 201115 l qur...wa nie bardzo rozumiem o co Wam chodzi człowiek chce dobrze a tutaj podnosza sie głosy ".... po co..." a chocby po to aby nie uszkodzic silnika i nie miec problemów z rozruchem po wymianie napinacza i łańcuszka
Opublikowano 6 Marca 201115 l no spoko,każdy ma swoje sposoby człowiek uczy sie na błędach całe życie