Tikas Opublikowano 5 Czerwca 2013 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Wracając do auta ze sklepu zauważyłem że mam obtarty tylni zderzak oraz małe wgniecenie na tylnym błotniku też zarysowany. Mam zamiar szkodę usunąć z AC gdyż sprawcy nie ma.Teraz pytanie czy mógłbym przy okazji naprawić sobie obite drzwi z delikatnym wgnieceniem po prostu ktoś uszkodził mi wcześniej drzwi wysiadając lub wsiadając do auta. Czy muszę to od razu zgłosić (potrzebne auto) szkodę w ubezpieczalni?Jaki najlepiej wariant odszkodowania przyjąć gotówkowy czy bez gotówkowy?Jaka jest kolejność załatwiania szkody z AC bo zastanawiam się najpierw nad podjechaniem do jakiegoś warsztatu żeby zrobił wycenę za nim zrobi to rzeczoznawca.
amaradaar Opublikowano 5 Czerwca 2013 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Nuuu Ba Panie po to masz AC żeby sobie wymieniać co chcesz jak się zepsuje tylko zniżki lecą warsztatową wyceną możesz jedynie pomachać rzeczoznawcy jak będzie odjeżdżał.. zgłaszasz telefonicznie umawiają Cie z rzeczoznawcą i przyjeżdża pod dom na oględziny lub firmę.. w jakiej masz ubezpieczalni...?? jak gotówkowo to będzie ciężko z wyceną żeby starczyło na naprawę.. jeśli chcesz tylko naprawić nic nie "odłożyć" dla siebie to daj bezgotówkowo do aso i nic Cię dalej nie obchodzi..
hubipl9 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Towarzystwo ubezpieczeniowe na pewno nie uzna tego jako jedną szkodę a zgłaszać dwie szkody to się nie opłaci bo dużo zniżek leci. Możesz zgłosić większą szkodę, dać na bezgotówkową do jakiegoś lakiernika i z lakiernikiem się dogadać, żeby jeszcze tamto przy okazji zrobił. Zastanawiam się czy jest sens naprawiać taką małą parkingową wgniotkę na drzwiach. Ja bym nie naprawiał takich drobnostek. Pojedziesz na zakupy i zaraz będziesz miał to samo. Szkoda nerwów. Na Twoim miejscu naprawiłbym tylko poobcierany zderzak i błotnik.
Tikas Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2013 Mam ubezpieczenie takie wykupione że nie przepadają mi zniżki. Mnie to osobiście razi że są wgniecenia i rysy na aucie. Nie po to się tyle kasy wydaje żeby skorzystać właśnie w takich sytuacjach jak np.moja. Czyli rozumiem że przy zgłoszeniu szkody nie mogę drzwi dać też do naprawy? Orientuje się ktoś z forum ile na wycenę się czeka w PZU?
Tikas Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2013 4,5 dni Dzięki. Muszę się jeszcze gdzieś podpytać jak załatwić sprawę drzwi czy tylko zostaje mi dogadanie się tam gdzie będę robił auto.
Rekomendowane odpowiedzi