Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana rozrządu - procedura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Millers 5W40 EE Nanodrive to bdb olej, ale drogi - bodaj 90zł/l, zamiast niego wolałbym wlać któryś z motorsportowych oliw 5W40, które są w podobnej cenie a teoretycznie jeszcze bardziej wyżyłowane pod wzgl. parametrów.

Dużo ciekawiej pod wzgl. ceny (i równie wysokiej jakości) prezentuje się Motul X-cess 5W40 lub X-clean 5W40, bo bańkę 5l można nabyć za ok. 150zł.

Ten drugi wydaje mi się ciut lepszy, a przynajmniej nowsze normy innych producentów spełnia :hi:

Oczywiście oba powyższe spełniają normę VW502 00 która to jest kluczowa dla tego silnika. Na sikach 5W30 zgodnych z normą VW504 00/507 00 ta jednostka moim zdaniem nie pracuje optymalnie. I nie ma znaczenia czy to Castrol czy Motul, bo miałem przez rok tego drugiego (X-clean+ 5W30) i nie polecam.

W skrzyni to co 60tys.km spece od automatów zalecają wymieniać oleum. Mi jeszcze z 20-30tys.km zostało ale już się zastanawiam czy pchać się w dynamiczną wymianę czy może statyczna wystarczy :mysli:

Z olejami to cenna uwaga.

Na pewno wezmę pod uwagę wszystkie polecane.

Millera osobiście sprawdziłem i przynajmniej w fazie początkowej naprawdę robi różnicę w pracy silnika.

Nie wiadomo jak z trwałością parametrów, ale lepiej mieć z czasem parametry Castrola niż od razu :)

Co do skrzyni to warto dbać i wcześniej wszystko wymieniać.

Potem to mało że koszta i często w naj mniej odpowiednim momencie unieruchomienia fury to jeszcze szukanie specjalisty który dobrze zrobi i nie naliczy ile mu do głowy wpadnie.

Ja akurat mam drugi samochód i motocykl, więc małe przebiegi robię i co 30k max. w skrzyni będę wymieniał.

Opublikowano

Aż tak bym nie przesadzał chyba, że rocznie przejeżdżasz ok.5tys.km i olej zdąży się prędzej zestarzeć niż przepracować :wink:

Na Motula X-cess 5W40 przeszedłem w drugim aucie, w którym od nowości, przez ponad 200tys.km zalewany był półsyntetyk 10W40. Zero problemów. Nawet powiedziałbym, że przepalanie oleju spadło, bo wcześniej to schodziło z max. do min. pomiędzy wymianami (robionymi co 30tys.km :P ).

X-cess i X-clean to bardzo uniwersalne oleje patrząc na listę spełnianych norm :hi:

Edytowane przez BeyerBrown

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

jak jest rozrząd przestawiony to będzie wywalać cheka?

Opublikowano

Jak jest przestawiony ponad tolerancję to tak.

[-16...+16]

Opublikowano

kutwa moj mechanior ma tylko takie programy ze w grupie 93 pokazuje tylko 2 kanały a nie 4 jak na vag-com i niby tam pokazuje troche ponad 1 w obu ale to mi sie zdaje ze to zly program i nie pokazuje tego co jest w rzeczywistość

Opublikowano

kutwa moj mechanior ma tylko takie programy ze w grupie 93 pokazuje tylko 2 kanały a nie 4 jak na vag-com i niby tam pokazuje troche ponad 1 w obu ale to mi sie zdaje ze to zly program i nie pokazuje tego co jest w rzeczywistość

Jak w grupie 93 są tylko 2 kanały to ja bym się tym nie sugerował.

Lepiej kupić najtańszy kabelek i samemu sprawdzić lapkiem.

Opublikowano

no właśnie jutro spróbuje na olsztynie ogarnac jakiegos machaniora z vagiem

pytanie czy na VCDS bedzie wszystko tak samo jak na vagu? najbardziej mi chodzi o grupe 93 ktora wiadomo co pokazuje

(ogolnie mysle ze VCDS to poprostu ulepszony vag ale znawco nie jestem)

Edytowane przez Kruk_89

Opublikowano

VCDS wydaje się być dopracowanym i wiarygodnym softem, w tej grupie bzdur na pewno nie pokaże :)

Opublikowano

powiem tak czapki z głów dla Pawła69 :hi: człowiek rzetelny i słowny o wielkiej wiedzy autko cyka że aż miło teraz posłuchać konty jakie zostały ustawione to; 0 ;0 ;0 ;1 :naughty:

teraz na 3biegu ciagnie jak na 2 hehe

Opublikowano

Pogratulować :hi:

Jakie miałeś kąty przed i jak chodził wtedy motor na wolnych obrotach?

Opublikowano

nie chce cie skłamać ale dokładnie nie pamiętam napewno było 3 i 7 ale dalej ni wiem trzeba by bylo Pawła zapytać z tego co wiem zapisywał logi.

na wolnych obrotach jak by deko falowało i drgania było czuc ciezko bylo z 2 ruszyc nieraz jak auto ledwo sie toczylo np przy dojeździe do świateł teraz problemu niema ale zostało też zrobione podciśnienie te gruszki a wczesniej nie działały.

dzwiek silnika jest całkiem inny ładniej i czyściej pracuje:)

Opublikowano

na wolnych obrotach jak by deko falowało

Mam podobnie :kwasny: Choć do utykania jeszcze daleko, silnik jakby nerwowo chodzi.

Daj znać jakbyś się dowiedział co dokładnie miałeś wcześniej w grupie 093.

Nagrałbyś filmik jak chodzi rozgrzane serduszko Twojego autka na postoju? :)

Opublikowano

ty gadasz jak Paweł69 hehe serce pana samochodu:P ok spróbuje cos zmątować

Opublikowano

czyli dobra wiadomość , nie trzeba jeżdzić do Sulejówka 300km :kwasny: . U mnie tak samo odchył kilku stopni a jednak zmienia bardzo dużo :)

Opublikowano

Może w pyrlandii ktoś ogarnia ten motor i daje gwarancję, że ustawi wałki na 0 (+/-1)? A jeśli nie, to nie bierze za robotę kasy :decayed:

Opublikowano

mam filmik tylko ze na fb ale zrobilem ogolnie dostepny jakosc nie za ciekawa i takie 2 stekniecia to moj synek hehe nie mialem go z kim zostawic :P

https://www.facebook.com/photo.php?v=1619627998286379

a i nie smiac sie z braku paliwa ostatnio kase na naprawe wydalem

Edytowane przez Kruk_89

Opublikowano

Gruszki nadal działają nieprawidłowo... po odpaleniu silnika powinny zmienić pozycję i po chwili wrócić do pierwotnego położenia a u Ciebie jak widać nie wróciły... Do sprawdzenia podłączenie wężyków do elektrozaworów

Edytowane przez Gregory87

Opublikowano

raz że gruszki cały czas są ustawione na duży obieg powietrza , a 2 to zmień przewody od podciśnienia :)

Opublikowano

na filmie Kruk 89 gruszki są w prawidłowej pozycji, na biegu jałowym i średnich obrotach do około 4000 tłoczki są wciągnięte, po 4000 lub po zgaszeniu silnika tłoczki się wysuwają. Odłącz środkowy wężyk od trójnika przy pracującym silniku a powinny się wysunąć.

Edytowane przez lmarrio

Opublikowano

gruszki zmieniaja pozycje po zgaszeniu auta i po odpaleniu nie mam jak sprawdzic czy po 4 tysiacach zmeniaja ale dzis sprobuje

gruszki działają jak na tym filmiku dodam ze pierw jest nie działajaće a od połowy po naprawie u mnie teraz tak pracuje jak od 1;30min

swoja drogo moje auto teraz lepiej pracuje niz te na filmiku a przed nastawieniem bylo cos takiego własnie

Edytowane przez Kruk_89