Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[b5 AHU/1Z] Sprzęgło

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc mam parę pytań do was. Mam a4 b5 z silnikiem 1.9 tdi 90 km z 1996 roku nr vin WAUZZZ8DZVA066619. W informacjach w dowodzie mam wpisane 1z natomiast na naklejce w aucie AHU który z tych silników mam? Kolejne pytanie to czy siedzi w nim jednomas czy dwumas ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Opublikowano

skoro na naklejce jest AHU to masz AHU. Z tego co kojarzę to przy 1.9 tdi 90km było wyłącznie zwykłe koło zamachowe, nie dwumas ale pewien nie jestem.

Opublikowano

Dwumas był bodajże dopiero w AFNach, jeśli się mylę:hi:

Opublikowano

1z i AHU mają zwykłe koło zamachowe :) Sprawdź jaki kod jest na pokrywie paska rozrządu i na bloku a i na wlepce w bagażniku :)

Opublikowano

pier**licie glupoty ahu tez ma dwumas pierwsze modele z 96r nie mialy tylko a dalej siedzial juz dwumas tak jak u mnie

Opublikowano
  • Autor

To jak to w końcu jest ?

Opublikowano

Nie ma dwumasu.Mialem calkiem niedawno wymieniane sprzeglo i jest zwykle kolo zamachowe.1.9 tdi 90km 97r.oznaczenie AHU

Opublikowano

skorzystam z tematu, w 1.8 ADR z 95r jest już dwumas?

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedz ; )

Opublikowano
pier**licie glupoty ahu tez ma dwumas pierwsze modele z 96r nie mialy tylko a dalej siedzial juz dwumas tak jak u mnie

W sumie teraz mi się przypomniało ze AHU od bodajże 98r miały dwumas. I kolega moze mieć racje. Gdzieś na forum pojawiła sie taka wzmianka. Ale ile w tym prawdy to nie wiadomo.

Ps :

Kolego nie spinaj sie tak :P

Opublikowano

aNN94, wg VINu Twój samochód jest z 10.96, wtedy był montowany tylko AHU, nie było już 1Z. Co do kół zamachowych to:

1Z jednomas,

AHU do ok 04.97 też jednomas, później dwumas.

ADR dwumas.

Opublikowano

Zgadza się , 1Z nigdy nie miały dwumasy, a AHU w zależności od rocznika, nawet po nr VIN można to sprawdzić np. w jakimś dobrym sklepie motoryzacyjnym. Druga różnica to w 1Z nie montowali fabrycznie sprzęgiełka alternatora , a w AHU już tak.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za konkretna wypowiedz ; ) teraz chociaż wiem ze wymiana nie będzie taka kosztowna.

Opublikowano

Zmieścisz się spokojnie w 1000zł. Ja wymieniałem 2 lata temu to sprzęgło SACHS 600zł + wymiana 250zł. Ale sprzęgło kupione w necie bo w sklepie mi śpiewali 200 zł drożej.