marekg Opublikowano 22 Lipca 2008 Opublikowano 22 Lipca 2008 Pytanko, może głupie ale wolę zaptytać niż główkować czy coś nie tak z autem. Przy pracy w trybie ECON zauważyłem że kiedy mam włączony nawiew tylko na kratki to jest ok. Jeśli jeszcze dodatkowo włączę nawiew na nogi to kratki środkowe zdecydowanie zmniejszają siłę nawiewu (jeśli wogóle się nie wyłączją) natomiast wyczuwalny jest nawiew na nogi oraz kratki po lewej i prawej stronie. Wyłącznie nawiewu na nogi powoduje z powrotem otwarcie kratek środkowych. Dobrze czy coś sie zaczyna kickać? Wcześniej nie zauważyłem nic podobnego albo nawet nie zwracałem uwagi. Nie sprawdzałem jeszcze co się dzieje przy włączonej klimie albo wogóle w trakcie jazdy bo obserwacje zrobiłem w garażu przy wyłączonym silniku. Wyciągnąłem ślicznotke na dwór, troche sobie klekocik poklepał i pobawiłem się tymi nawiewami. Chyba jednak garaż to nie jest najlepsze miejsce na obserwacje hehe. Czuć jednak nawiew na środkowe kratki ale jest one wyraźnie słabszy niż na boczne w momencie kiedy dodatkowo ustawiony jest na nogi. Ostatnie wycieczki w czasie upałów z włączoną klimą niczego dziwnego nie wykazały, dmuchało ładnie bez podejrzeń. Dziś wymieniłem przeciwpyłka i dlatego próbowałem w garażu. Wniosek: im człowiek bardziej wnika tym głupszy się robi i zaczyna szukać problemu tam gdzie go pewno nie ma. Ale i tak dzięki z góry za wszelkie uwagi i sugestie na co należałoby ewentualnie zwrócić uwagę. Pozdro Marek
tasman120 Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 Czesc! Widzę że nie jesteś jedynym. Mam taki sam problem. Tzn właśnie nie wiem czy to problem czy taka uroda tego systemu klimatyzacji. Przy włączonej funkcji auto bardzo słabo wieje środkowymi kratkami, a boczne wieją całkiem mocno. Jednak przy przełączeniu na tryb manualny i nawiew środkowy to wieje już mocno ze środkowych kratek. Podobnie przy ustawieniu góra+środek. Jednak gdy tylko dołączę do tego nogi to wieje jedynie góra i dół a środek jak przy automatycznym, czyli prawie wcale. Po podpięciu do VAG-a nie wykazuje błędów w module klimatronika. Nie mam niestety instrukcji do auta i klimy więc tym się nie mogę posłużyć;/ Powiedzcie proszę czy tak jest we wszystkich B6 czy tylko u nas z kolegą coś nie jest nie tak. I ewentualnie gdzie szukać problemu.
piotrpz87 Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 Przez boczne wam dmucha mocniej - bo powietrze idzie przez kanały pod deską roźdielczą natomiast jak włączycie nawiew na nogi to przymykana jest klapka na nawiew środkowy a otwierana na dół - i to raczej tak ma byc.
akjam Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 Ja też tak mam ale wydaje mi się, że jest OK. Do tej pory nie zwracałem uwagi na to albo raczej nie myślałem nad tym czy tak ma być czy nie.
tasman120 Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 Heh czyli widze ze jednak taka chyba uroda tego systemu:) Dzieki za szybka odpowiedz!
piotros Opublikowano 12 Lutego 2010 Opublikowano 12 Lutego 2010 hej ja tez tak mam wiec tak chyba musi byc.
Krzy0 Opublikowano 12 Lutego 2010 Opublikowano 12 Lutego 2010 Czesc! Widzę że nie jesteś jedynym. Mam taki sam problem. Tzn właśnie nie wiem czy to problem czy taka uroda tego systemu klimatyzacji. Przy włączonej funkcji auto bardzo słabo wieje środkowymi kratkami, a boczne wieją całkiem mocno. Jednak przy przełączeniu na tryb manualny i nawiew środkowy to wieje już mocno ze środkowych kratek. Podobnie przy ustawieniu góra+środek. Jednak gdy tylko dołączę do tego nogi to wieje jedynie góra i dół a środek jak przy automatycznym, czyli prawie wcale. Po podpięciu do VAG-a nie wykazuje błędów w module klimatronika. Nie mam niestety instrukcji do auta i klimy więc tym się nie mogę posłużyć;/ Powiedzcie proszę czy tak jest we wszystkich B6 czy tylko u nas z kolegą coś nie jest nie tak. I ewentualnie gdzie szukać problemu. Tak ma byc w instrukcji obs.jest to opisane jaki i kiedy dmucha z danej kratki na ustawieniu auto
Rekomendowane odpowiedzi