Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana procka w Chorus 1.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymienieł ktoś może procesor 52 pinowy - ten od regulacji głośności w Chorus 1 ???

Gdzie można kupić taki procesor ( podobno nr XC705B32CFNE) i ile mniej więcej kosztuje ???

Opublikowano
  • Autor

A można gdzieś ten procek kupić i samemu wlutować ??? Co się stanie jak nowego procka nie zaprogramujemy pamięcią ze starego ???

Opublikowano

fabi, rozumiem że robisz dokładnie to co ruskie napisali, że trzeba zrobić ?

czyli wgranie software'u ale już zmodyfikowanego ?

Opublikowano

trzeba wysłać radio do ruskich :) dzięki za info, nawet jak to jest 5 albo i 3 lata to i tak już sporo...

Opublikowano

czyli fabi jednym slowem..

jak wsadzisz na nowy procesor stare oprogramowanie gdzie nie znam kodu do radia to nowy procesor tez bedzie sie pytal o ten kod,?

czy mozna ustawic tak byradio sie nie pytalo o kod, u mnie ten sam problem,ale mam radio bez kodu..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

OK czekam na konkretne informacje.

Opublikowano

@fabi_wgw

Czym zgrywasz oprogramowanie z procków? Czy można je programować w systemie? Czy trzeba wylutować? Mam pewien pomysł na ponowne odzyskanie uszkodzonych proców. Możesz dać namiary na programator i soft?

Opublikowano

Pewnie że mogę. Programuje je w zewnętrznym programatorze. Programowanie ROMu możliwe jest tylko w trybie równoległym i jest wykonywalne tylko 1 raz. Programator to Beeprog + adapter 70-0096 DIL48/PLCC52 ZIF 68HC05Bx. Tu masz cennik (Beeproga zastąpił Beeprog+) http://www.elnec.com/sk/content/?action=show_html&file=sw/cenniksk.htm

Soft znajdziesz na stronie.

W układzie tylko można odczytać eeprom, przy próbie czytania romu procesor zrywa połączenie, ale wylutowany procesor w dowolnym programatorze (nawet tym prostym na max232) daje się czytać bez problemu.

Jaki masz pomysł na wykorzystanie procków? W tych procesorach nie zmienisz programu, jest on wypalony fabrycznie przez producenta, jest to obszar ROM (Read Only Memory). Nie można go wymazać ani zmienić. Można w tych procesorach zmienić tylko obszar eeprom, czyli zmienne programu, zapisany między innymi jest tam kod, ustawienie kodowania VAG radia, ustawienie stacji, regulacji barwy dźwięku oraz głośność.

[br]Dopisany: 09 Sierpień 2008, 07:41 _________________________________________________Dodam, że programuję nowe czyste procesory.

Opublikowano

No to D..a :/ Miałem plan żeby zgrać eeprom dwa razy i zobaczyć która komórka pamięci przechowuje informacje volume. Następnie chciałem zdisasemblować kod aplikacji i podmienić adres. Ale skoro jet to ROM to nic się nie da już zrobić z takim procem :/. Można by ewentualnie spróbować pogrzebać w programie tak żeby informacja volume przechowywana była w RAM albo zapisywać do epromu bankami tzn. zmienić adres np po 2k cyklach zapisu. Też musieli takiego dziwolonga wybrać i do tego taki bug w sofcie... :/

Opublikowano

Tak, ruskie właśnie coś takiego zrobili, zdisassemblrowali program, podmienili procedure i skompilowali program. Adres komórki przechowującej poziom głośności jest znany. Wszystko masz opisane tu

http://www.erta.ru/review/chorus-problem_eng.shtml trzeba zmienić adres przechowywania na adres w pamięci RAM, wtedy taki procek będzie działać "wiecznie". Jak chcesz to mogę podesłać wsad odczytany z procesora (ROM+EEPROM) zobaczysz czy jesteś w stanie zmodyfikować program.

Opublikowano

Podeślij na maila. Zobaczymy czy coś da rade zrobić. Muszę zrobić rozeznanie w narzędziach. Może są jakieś software'owe debugery bo robić próbę na żywym organizmie może być kosztowne :D.