Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ustawienie geometri po obnizeniu auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam obecnie 1BA i za niedługo będę zmieniał koła na 17" oraz zawieszenie na niższe o 30 mm. Czy będe musiał zmienić geometrię ? Podejżewam że trzeba będzie przejśc na nastawy 1BV 1BE Zgadza się ?

Opublikowano

Po każdej ingerencji w zawieszenie powinno się ustawiać zbieżność (teoretycznie) albo poczekaj az zacznie opony ciąć :) wybór należy do ciebie :) pozdzr.

Opublikowano

geometria może ulec zmianie nawet po wymianie wahacza. Jak dajesz zawiechę w dół to ustawiaj. Nie ma co żałować 100-150 zł bo opony sa droższe nie mówiąc o prowadzeniu auta

Opublikowano
  • Autor

Panowie źle się wyraziłem. Wiel że na konieć będę robić zbierzność. Chodzi mi na jakie nastawy ja ustawić. Bo inne są dla normalnej A4 a inne dla S4 itd. Ja obniżam samochód o 30 mm. Więc podejrzewam że trzeba będzie ustawić geometrie dla S4. Moje pytanie brzmi do osób które obniżały zawieszenie. Jaką ustawialiście geometrie zawieszenia ?

Opublikowano
Panowie źle się wyraziłem. Wiel że na konieć będę robić zbierzność. Chodzi mi na jakie nastawy ja ustawić. Bo inne są dla normalnej A4 a inne dla S4 itd. Ja obniżam samochód o 30 mm. Więc podejrzewam że trzeba będzie ustawić geometrie dla S4. Moje pytanie brzmi do osób które obniżały zawieszenie. Jaką ustawialiście geometrie zawieszenia ?

ale czym Ty się martwisz :decayed: ,obniż furę, a zbieżność ustaw w zakładzie gdzie się tym zajmują ,Ty będziesz miał problem z głowy a na usługę dostaniesz gwarancję :whistling:

Opublikowano

Czyli z tego co piszecie wynika, ze po wymianie wahacza tez powinno sie ustawiac zbieznosc?

Opublikowano
Czyli z tego co piszecie wynika, ze po wymianie wahacza tez powinno sie ustawiac zbieznosc?
przynajmniej sprawdzić :wink:
Opublikowano

Co wy za bzdury opowiadacie... Możecie całe zawieszenie ściągnąć( no oprócz drążków kierowniczych) i zbierzność sie nie przestawi bo niby co sie przestawi i w którym miejscu?? przecież na każdym awchaczu jest sworzen i wraca w swoje miejsce..

Opublikowano

No to jak wkoncu?

Bo niedlugo wymiana calego zawieszenia i niewiem czy leciec ustawiac

Wczesniej przy wymianach pojedynczych nie robilem tego, jedynie po wymianie drażków ;)

Opublikowano
Co wy za bzdury opowiadacie... Możecie całe zawieszenie ściągnąć( no oprócz drążków kierowniczych) i zbierzność sie nie przestawi bo niby co sie przestawi i w którym miejscu?? przecież na każdym awchaczu jest sworzen i wraca w swoje miejsce..
...dzięki takim klientom mam robotę :notworthy::notworthy: ..... nigdy nie założysz całego zawieszenia (nawet tego samego) w taki sam sposób jak było przed demontażem.:whistling: różnice nie będą kolosalne ale na pewno będzie wymagana korekta zbieżności.

przykład:

1-jedz sprawdzić zbieżność ,

2-później (wróć) zdemontuj i załóż całe zawieszenie (oprócz drążków kierowniczych)tak jak piszesz,

3- jedz sprawdzić zbieżność ,i napisz na forum :whistling:

...kolega i tak zrobi jak zechce :decayed:

Opublikowano

Nie no jasne, wiec dam ci przykład... zbieżność miałem spoko, wymieniłem maglownice ( ci co robili to wiedza ze trzeba wykręcic zawieszenie od strony kierowcy, a bynajmniej amora z wachaczami górnymi) ja jednak odkreciłem calą zawieche od kierowcy i pojechałem na zbieżnośc i jak sie okazało zupełnie nie potrzebnie bo wszystko jest spoko wiec??

Opublikowano

możemy się tak przebijać (przykładami) postami i każdy z nas zawsze wyciągnie "coś" gdzie będzie miał racje ... a nie oto chodzi.

Kolega napisał ze będzie obniżał furę,a nie wymieniał wahacze ,więc poprawka go nie minie .Koniec

Opublikowano
  • Autor

Moje zdanie jest takie. Każda ingerencja w zawieszenie wymaga kontroli i w razie potrzeby korekty geometrii. Teoretycznie jeżeli nie zmienia się długości drążków kierowniczych to zbieżność powinna zostać ta sama. Ale kąty już nie... Z przodu jak mi się wydaje jest kąt bez regulacji z tyłu jest z regulacją. Więc wymagana jest korekta. Jedni będą kontrolować inni nie. Ja tam wole zrobić kontrole bo lepiej jest wydać pare dych niż później mieć dziwne odczucia z jazdy i szybsze zużywanie sie opon.

Mi chodzi o to ze jak przejdę na niższą wysokość to ustawić ustawić geometrie dla 1BE ?

Opublikowano

Jak zmienisz zawieche na nizsza to jasne ze jedz na geometrie bo kąty sie zmienia (chociaż i tak ich nie ustawią bo z przodu nie da sie ustawic, no chyba ze cale sanki przesunąć bo inaczej to nie ma opcji..)

Opublikowano

widzę że zawodowy mechanik z ciebie:facepalm:

Opublikowano

Mówisz do mnie?? Jeśli tak to prosze cie wytłumacz mi jak wg ciebie mozna ustawić kąt pochylenia koła w audi a4 1995-2008??

---------- Post dopisany at 20:52 ---------- Poprzedni post napisany at 19:47 ----------

vokotibi co jest zawodowy mechaniku??

Opublikowano

Zawsze masz jakiś luz na śrubach tulei od wahacza, a że wahaczy jest 8 to różnica może się zrobić spora.

A z tym kątem pochylenia... załóżmy że auto jest po dzwonie i na jednym kole jest 2stN...no i co?

Opublikowano

chlopie nie szukaj luzów tylko powiedz mi gdzie sie ustawia kąt pochylenia kół w a4?? bo o tym rozmawiamy...Ja twierdze ze sie nie ustawia, (ewentualnie sankami) a ty mnie wysmiałeś więc powiedz gdzie wg ciebie sie ustawia??

---------- Post dopisany at 03:11 ---------- Poprzedni post napisany at 03:04 ----------

i nie mów o autkach po dzwonie bo to calkiem inny temat... Powiedz mi gdzie sie ustawia pochylenie kola w a4?? lub lepiej szybko przyznaj sie do błędu że cie ponioslo:)

Opublikowano

No właśnie wyśmiałem cie za tą cytowaną wyżej wypowiedz, że sie zbieżność nie przestawi po wymianie zawieszenia co jest totalną bzdurą i potwierdzeniem tego,że nie znasz się na rzeczy.

Opublikowano

czytaj ze zrozumieniem oke?? Powiedziałem ze się kątów nie da ustawic! Wiec pytam Cie po raz n jak ustawić kąty w audi a4?? Odpowiedz mi na to pytanie??

A że sie zbieżność sie nie przestawi po rozebraniu i złożeniu swojej zawiechy (nie wymiany na sportowe) to juz inna sprawa