Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dwumas spór z warsztatem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o radę ponieważ czuję się oszukany przez warsztat który wymieniał mi sprzęgło + dwumas, poniżej opisze całą sytuację.

Po zakupie auta ok 3 mieś. puściły mi nerwy i pojechałem na konsultację do warsztatu objaw szarpanie przy dodaniu puszczeniu gazu na 1 biegu lekkie muśnięcie gazu objaw: mocne szarpnięcie.

Po przejażdżce pan mechanik stwierdził że to sprzęgło umówiłem się więc na wymianę.

Przy wymianie mieli też zobaczyć w jakim stanie jest dwumas jeśli w kiepskim to wymienić. Oczywiście był w kiepskim więc wymienili komplet (firma sasch)

Po ok 2 miesiącach przy wciśniętym sprzęgle było słychać chrobotanie w skrzyni, pojechałem na reklamację reklamacja została wielokrotnie odrzucana ale po ponad miesiącu w końcu auto do mnie wróciło.

Jeździłem sobie przez ok 8 miesięcy i znów pojawił się problem chrobotania na wciśniętym sprzęgle tym razem głośniej w dodatku biegi nie chciały wchodzić tak gładko jak kiedyś. Pojechałem do warsztatu i stwierdzono że nie mam sprzęgła

więc znów reklamacja. Po wyjęciu zadzwonił do mnie właściciel warsztatu z informacją że sprzęgło jak i dwumas jest przypalony i na 99% reklamacja zostanie odrzucona bo winny jest użytkownik auta. Po 36 dniach dostałem odpowiedź że reklamacja rozpatrzona negatywnie bo winny jest użytkownik auta.

Auto używałem wrzesień - maj, max prędkość którą osiągnąłem to 170km/h i zdażyło się to raz, normalna prędkość to 110-120km/h auto jeździło 90% trasa 10% miasto. Miasto w godzinach porannych bez korków.

Auto nigdy nie zapiszczało, nie było przeciągane na biegach, biegi nie były zmieniane poniżej 2 tyś obrotów (na ogół ok 2,7tyś) Nie trzymam nogi na sprzęgle podczas jazdy. W zimę nie miałem problemu z zaspami. Samochód od 2 wymiany sprzęgła przejechał ok 12 tyś km.

I teraz moje pytanie od czego może przypalić się dwumas oraz sprzęgło przy przebiegu 12 tyś km

Co mógł źle zrobić warsztat?

Co ja mogłem źle zrobić jako użytkownik?

Auto: Audi A4 B5 silnik 1.8T APU przebieg ok 390tyś.

Opublikowano

poewnie sie slizagalo ncaly czas na 100% cos zle zlozyli dociska albo cos innego albo zostawili twoja dwumase nowa zawineli i zmienili tylko tarcze ,okazja czyni zlodzieja cos o tym wiem

Opublikowano
  • Autor

Sprawa wkracza na drogę sądową więc zbieram informację. Niestety większość osób mówi mi że ta sprawa jest z góry przegrana z racji tego że ciężko co cokolwiek udowodnić w kwestii sprzęgła i dwumasu :/

Opublikowano

no i niestety maja racje. Chyba ze ewidentnie cos jest zle poskladane skoro padło po tak krótkim czasie. O ile wogóle załozyli Ci nowy dwumas :(

Opublikowano

Skoro sprawa idzie do sądu to warto aby sprzęgło i dwumasę obejrzał dobry rzeczoznawca, możliwe, że założyli starą dwumasę lub coś źle poskładali:facepalm:

Trudno mi uwierzyć, że komplet sachsa by się tak szybko wysypał, bez względu na to jak jeździsz. Rozumiem, że starych części Ci nie oddali/ nie pokazali więc "wymiana" może być ściemą. Jakoś mało prawdopodobne wydaje się, że nowy komplet mógł być wadliwy chociaż nie można tego wykluczyć.

Tak czy inaczej walcz o swoje bo to nie małe pieniądze, a warsztatem "pochwal się" w odpowiednim dziale (no chyba, że faktycznie nie zawinili).

Opublikowano

zawsze jak cos się w aucie wymienia to się bierze stare części, bo chu. go wie co to za partacze. ja przynajmniej tak robie

Opublikowano

Ja tam też zawsze biorę stare części ;0

Opublikowano

Ja wymieniam u kuzyna bo jak widzę co się dzieje to dostaje dreszczy. Nowiutki dwumas aż kusi żeby zapierdzielić i wstawić jakiegoś używanego dziada.

Wstawiaj opinię o warsztacie w odpowiednim dziale. Mnie partacze chcieli naciągnąć na wymianę połowy auta bez jakiejkolwiek przejażdżki, ceny jak z ASO na gównianych zamiennikach. Wstyd...

Opublikowano

sproboj sciagnac jaki numer seryjny z czesci, jesli wsadzili ci nowe czesci to nie powinny byc starsze niz tych kilka lat, jesli gdzies udalo by sie znalezc rok produkcji danego elementu (lub odkodowac go po numerze seryjnym) i bylby on mniejwiecej taki sam jak produkcja B5 to juz bys mial jakis dowod...

ogolnie ciezko inaczej jest stwierdzic bo sprzeglo po 12tys i 200tys juz wyglada tak samo tak naprawde