Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nieaktualny data i czas - Jak synchronizować ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakiś dwa tygodnie temu sprawdzałem bezpieczniki w moim Audiku.

Nie wiem być może że wyciągnąłem bezpiecznik i mogłem pomylić się z włożeniem i wsadziłem po sąsiedzku...

Od tygodnia mam datę na zegarach 5 maj 2001 i odlicza sobie godzinę nie wiem dlaczego jest 1:40.

Myślałem że przez ten tydzień połączy się z nadajnikiem.... który bezpiecznik odpowiada za to ?

Czekam na waszą pomoc.

Dodaję zdjęcie mojej rozpiski bezpieczników :

8933386000_1373192874_thumb.jpg

:co:

Panowie odświeżam bo nic nie zaradziłem w tym temacie :eusathink:

Dosyłam zdjęcia bezpieczników... może po prostu sprawdzając bezpieczniki wyjąłem któryś i wsadziłem w nie to miejsce ?

1342556900_1373878974_thumb.jpg 4556741800_1373878976_thumb.jpg 1057410800_1373878978_thumb.jpg

---------- Post dopisany 15-07-2013 at 11:07 ---------- Poprzedni post napisany 14-07-2013 at 19:20 ----------

:hi:

---------- Post dopisany at 11:59 ---------- Poprzedni post napisany at 11:07 ----------

Moje zegary...

1767882800_1373882353_thumb.jpg 1468179100_1373882355_thumb.jpg

---------- Post dopisany 16-07-2013 at 15:22 ---------- Poprzedni post napisany 15-07-2013 at 11:59 ----------

:co:

---------- Post dopisany 21-07-2013 at 20:13 ---------- Poprzedni post napisany 16-07-2013 at 15:22 ----------

Panowie który bezpiecznik musiałem wyciągnąć że zresetowała się godzina i data na zegarach ?

Datę i czas ustawiłem ręcznie jednak do tej pory (prawie miesiąc) nie widziałem antenki symbolizującej synchronizacji daty i czasu.

Boję się że coś "uwaliłem" albo po prostu mogłem wyciągnąć bezpiecznik i nie włożyć go na miejsce... da się to jakoś sprawdzić ?

---------- Post dopisany at 20:21 ---------- Poprzedni post napisany at 20:13 ----------

Zapodaję jeszcze rozpiskę bezpieczników z a3-club.net

[8L] Opis bezpiecznikow

Opublikowano

Ale się opisałes :grin: recznie musisz ustawić . Nie widze palemki w liczniku pewnie MODUŁ padł

Opublikowano

a ja bym poczekał, mi kiedyś też znikła jak to mówi wrc palemka i po 2 dniach wróciła i się zegar ustawił :]

Opublikowano

Zegar ustawiłem ręcznie.... ale jak mogłem uszkodzić moduł sprawdzając bezpieczniki ?

O jaki konkretnie moduł chodzi ?

I jak sprawdzić czy to on jest winowajcą...

Palemkę i tak rzadko widywałem...

Hmm ja jakieś 3 tygodnie jeździłem i nie było widać palemki... dopiero nie dawno ustawiłem ręcznie :eusathink:

Który bezpiecznik musiałem wyciągnąć że zresetowałem datę i godzine

Opublikowano

W a4 chyba bezpiecznik 15 odpowiada za licznik , po jego wyciągnięciu resetuje się cały licznik , czasami palma pojawiała się po godzinie a czasem po 3 miesiącach, wyjmij licznik jeśli to jeager to moduł jest wpięty w licznik od tylu taka mala puszka z przewodem i wtyczka na końcu zamontowane na budowie zewnętrzej

Mi się jednak wydaje ze wina jest miejsca gdzie parkujesz i poprostu sygnału brak tak jak piszesz ze rzadko ona bywała

---------- Post dopisany at 12:45 ---------- Poprzedni post napisany at 12:42 ----------

U Ciebie też bezpiecznik nr 15 odpowiada za licznik

Opublikowano

Czyli resetując datę i czas musiałem zresetować licznik bezpiecznikiem nr. 15 ?

Wyczytałem że po restarcie jeżeli w ciągu 3 dni nie złapie zasięgu to przełącza się na tryb manualny... myślę żeby zresetować datę i czas bezpiecznikiem nr. 15 i udać się w trasę

Auto po wyciągnięciu bezpieczników stało kilka dni nie jeżdżone... może zegar przeszedł w tryb manualny ?

Ale co po wyciągnięciu 15-stki skasuje mi się przebieg itp ?

Co prawda kiedyś miałem palemkę pod domem (tam gdzie stoi auto) ale to była mroźna noc.. wiadomo... kto uczył się o propagacjach fal ten wie ;)

W nocy lepiej się rozchodzącą bo nie odbijają je fale słoneczne a mróz pomaga bo powietrze jest suche... gdy jest wilgotne to fale odbijają się od wody w powietrzu ;)

Opublikowano
Czyli resetując datę i czas musiałem zresetować licznik bezpiecznikiem nr. 15 ?

Raczej odwrotnie - resetując licznik poprzez wyjęcie bezpiecznika zresetowałeś też datę i zegar.

Wyczytałem że po restarcie jeżeli w ciągu 3 dni nie złapie zasięgu to przełącza się na tryb manualny... myślę żeby zresetować datę i czas bezpiecznikiem nr. 15 i udać się w trasę

Auto po wyciągnięciu bezpieczników stało kilka dni nie jeżdżone... może zegar przeszedł w tryb manualny ?

Skoro dało się ręcznie ustawić datę i czas, to NA PEWNO zegar przeszedł w tryb manualny.

Ale co po wyciągnięciu 15-stki skasuje mi się przebieg itp ?

Skasuje się tylko licznik kilometrów okresowy, ten mniejszy górny. Dolny licznik kilometrów nie zostanie wyzerowany.

Niedawno wyciągałem zegary z auta żeby wyczyścić szybkę od środka. Po zakończonej operacji i ponownym zainstalowaniu licznika oczywiście godzina i data były przestawione. Ale wystarczyło ok. 10 minut by "palma" wróciła i wszystko zostało zaktualizowane.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

To wychodzi na to że przed trasą trzeba zresetować licznik i patrzeć czy pojawi się palemka...

Ale ja to wiesz jak ustawiałem ten czas... że pociągasz do siebie ten cyncel z licznika i pokręcasz w lewo prawo aby ustawić

---------- Post dopisany at 19:17 ---------- Poprzedni post napisany at 18:52 ----------

Byłem przed chwilą w aucie... tak jak mówicie że licznik resetuje się bezpiecznikiem nr. 15 ;)

Tylko nawet zaraz po resecie mogę go ustawić ręcznie tymi pokrętłami licznikowymi ;)

Po resecie licznik jąkał datę pokazuje ? datę produkcji ?

Opublikowano

Ja mialem wybite na liczniku produkcja 00 a po resecie pokazywał chyba 01.05.1999

Zawsze można ustawić ręcznie

pozostaje Ci tylko czekać aż się sama pojawi , ja nie mialem raz 2 czy 3 miesiące i jakoś później się pokazała , zależy od miejsca parkowania , ale poczytaj sobie temat ww może czegoś ciekawego znajdziesz bo wiem ze można bagien go włączać i wyłączać zegar radiowy

Opublikowano

Hmm... może ten sygnał jest nadawany w danych godzinach ?

Opublikowano

chyba z 2 na 3 w nocy o ile dobrze pamietam

Opublikowano

Już pisałem... ale powtórzę.

Synchronizacja z nadajnikiem odbywa się o określone godzinie. Ale tylko po to, aby zegar ustawił się dokładnie do rzeczywistego czasu ATOMOWEGO

Jeśli w tym czasie odbiornik nie będzie w zasięgu nadajnika, to to nie nastąpi. i tak przez 3 dni(palemka dalej świeci). Po 3 dniach bez sygnału, palemka gaśnie.

Jeśli zegar przejdzie w tryb manualny (jak to ładnie piszecie), to ponowna synchronizacja następuje... jeśli tylko ZEGAR znajdzie się w zasięgu nadajnika, godzina czy minuta NIE MA tutaj znaczenia.

Ważne jest tylko, by w momencie synchronizacji samochód był zgaszony (podświetlenie zegarów wyłączone). więc czasem wystarczy krótki wypad do sklepu, wjazd na stację benzynową lub inny wyjazd w miejsce gdzie jest DOBRY sygnał, a po powrocie mamy ponownie palemkę.

---------- Post dopisany at 18:33 ---------- Poprzedni post napisany at 18:29 ----------

Każda ingerencja w zegar i poprawa godziny czy daty, gasi nam palemkę do momentu ponownego ODbioru sygnału.

Dopiero zmiana kodowania pozwala na STAŁY odbiór lub nie, sygnału radiowego przez MODUŁ.

Opublikowano

Hmm... u mnie jest ten ból że nie mam palemki od resetu...