Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

temperatura rośnie podczas jazdy w trasie powyżej 100km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam problem jak w temacie, a mianowicie gdy jeżdżę po mieście to temp. stoi jak wryta na 90 st. gdy wyjadę w trasę po przejechaniu kilku kilometrów z prędkością powyżej 100km/h temp. wzrasta ...gdy się zatrzymam to momentalnie spada do 90 st. !!! Wentylatory się uruchamiają, pompa wody wymieniona pod koniec zimy na nową , termostat nowy , chłodnice drożne i czyste (sprawdzone), korek zbiorniczka podmieniłem od kolegi z passata i dalej to samo...może ktoś z Was się spotkał z takim problemem bo mi szczerze powiem ręce opadają...

Opublikowano

Wygląda na problem z wydajnością układu chłodzenia, zaczął bym od wymycia chłodnic myjką ciśnieniową, tylko bardzo ostrożnie z odległości ok 15-20 cm, co by nie pozaginać blaszek radiatorów :whistling:

Jak nie pmoże to sprawdź pompę wody , może wirnik "nie trzyma się" wałka napędowego.

W 1.9 na pompie można to było sprawdzić paluchem przez otwór po wyjętym termostacie, w PD być może też:eusathink:

Opublikowano
  • Autor

chłodnice wymyte nic nie dało od tego zaczynałem tą "walkę" ,w efekcie wymieniłem obie na nowe!!! pompa wody sprawdzona jest ok!!!

Opublikowano

I co, dalej się przegrzewa ?

Opublikowano
  • Autor

tak cały czas jest to samo... :/

Opublikowano

zacznij jeszcze od odkamienienia nagrzewnicy małem to samo

Opublikowano

:eusathink:

Ta temperatura to Ci rośnie na wskaźniku na szafie, czy odczytujesz ją na VAG-u ?

Jak na wskaźniku, to podepnij VAG-a i zrób jazdę testową, jak temp silnika nie przekroczy 105 st.C to z motorówką i jej chłodzeniem wszystko O.K., a czujnik temperatury prawdopodobnie do wywalenia :decayed:

---------- Post dopisany at 21:11 ---------- Poprzedni post napisany at 21:08 ----------

A co ma zakamieniona nagrzewnica do temperatury silnika ? :whistling:

Opublikowano

Węże układu chłodzenia twarde, bardzo twarde, miękkie ?? Nie wyrzuca płynu ??

Opublikowano
  • Autor

płynu nie wyrzuca...wąż górny wydaje mi się twardawy.. jak się zabrać za odkamienienie nagrzewnicy?

---------- Post dopisany at 13:57 ---------- Poprzedni post napisany at 13:55 ----------

na vagu tak samo jak na blacie :/

:eusathink:

Ta temperatura to Ci rośnie na wskaźniku na szafie, czy odczytujesz ją na VAG-u ?

Jak na wskaźniku, to podepnij VAG-a i zrób jazdę testową, jak temp silnika nie przekroczy 105 st.C to z motorówką i jej chłodzeniem wszystko O.K., a czujnik temperatury prawdopodobnie do wywalenia :decayed:

---------- Post dopisany at 21:11 ---------- Poprzedni post napisany at 21:08 ----------

A co ma zakamieniona nagrzewnica do temperatury silnika ? :whistling:

Opublikowano

To ile Ci WAG pokazał maksymalnie ?

Ta nagrzewnica to słabo grzeje, że chcesz ją odkamieniać ?

Czy może ma pracować w upały jako dodatkowa chłodnica :decayed:

Opublikowano
  • Autor

temp podchodzi do 130 prawie...

Opublikowano

Nie no to zdecydowanie za duużo :eusathink:

Węże do chłodnicy drożne i chłodnica gorąca ?, na postoju jak go potrzymasz na obrotach (bez klimy) to wentylator się załącza ?

---------- Post dopisany at 14:45 ---------- Poprzedni post napisany at 14:38 ----------

Dedukując ,to coś nie tak z obiegiem chłodziwa, termostat jest ori ?

Sam go wymieniałeś ?

Może włożony odwrotnie ?

Opublikowano
  • Autor

wentylator się załącza tak jak pisałem w pierwszym poście...termostat raczej nie ori wymieniany u mechanika wraz z rozrządem i pompą wody...

Opublikowano

Sprawdź poprawność montarzu termostatu, podejżewam że jest zamonowany odwrotnie :whistling:

termostat_skoda_fabia_felicja_octavia_superb.jpg

Termostat ma dwa grzybki, gdy temperatura płynu przekracza temperature zadziałania, górny grzybek (znadujący się w mosiężnym pierścieniu z gumową uszczelką),przesuwa się razem z dolnym w kierunku pionowo w dół otwierając przepyw na chłodnice, dolny w tym czasie przymyka mały obieg w bloku silnika (zdjęcie powyżej).

W przypadku odwrotnego zamontowania dolny grzybek w ogóle nie zamyka kanału małego obiegu, tylko częściowo blokuje przepływ w dużym obiegu.

Nie wiem czy konkretnie w Twoim przpadku na takie odwrotne zamontowanie pozwala konstrukcja plastikowego krućca, niemniej jednak objawy które opisałeś wszystko na to wskazują, problem z chłodzeniem w takim przypadku powinien się właśnie ujawnić jak jest badzo ciepło, przy niższych temperaturach się nie ujawni, bo część płynu przepływa przez chłodnice. :eusathink:

8f2660e5052013f5med.jpg

Na tym rysunku masz schemat poprawnego montażu termostatu.

Zdjęcie i rysunek zaczerpnięty z netu :decayed:

Jeżeli był zamontowany prawidłowo, to sprawdź jego działanie ( garnek z wodą na kuchenkę i do niej termostat z termometrem):whistling:

P.S. tylko nie jedź na sprawdzenie do tego mecha co ci go montował, bo się nie przyzna że zchrzanił robotę, chyba że będziesz mu patrzył na łapki :decayed:

Opublikowano

U mnie pewien skurw...n odwrotnie zamontował termostat i za***rdolił go na silikonie. Skończyło się na zrobieniu głowicy przez pieprzonego barana.

Opublikowano

Czyli w B5 jednak można odwrotnie .

Pełna profeska :decayed::grin:

Opublikowano
  • Autor

piotrsob1

jutro będę sprawdzał ten termostat i dam znać jak efekty...

Opublikowano

Hey, jak tam efekty ?

Opublikowano
  • Autor

termostat jest włożony ok, wczoraj założyłem "bajpas" aby ominąć nagrzewnice i dalej jest to samo... :/

Opublikowano

To ja bym wymienił termostat, tylko nie żałuj kasiurki i kup ORI :whistling: