Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1.8t dziwnie "pyrka" na wolych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka

No własnie niedawno kupiłem swoje a4 i mam mały problem.

Autko no wolnych obrotach dziwnie pyrka to znaczy strzela z wydechu obroty minimalnie falują ale to wramach 100 czy 200 obr wiec niewiele wzkazowka na orotomierzu minimalnie drga a we wnetrzu trzesie,co dziwne po wlączeniu klimatyzacji silnik sie uspokaja tzn dalej "pyrka" ale duuuużo mniej można by powiedziec ze jest ok.

autko ma przejechane 110 000 tys mil i jedyne co w nim zrobilem to wymieniłem katalizator bo sie oberwał w srodku(własciwie to juz był oberwany jak go kupiłem i nie wiem jak długo ktos tak jezdził ) i zatkał wylot autko strasznie muliło a kat sie grzał do czerwonosci, ale nawet teraz choc jest lepiej to wydaje sie słabe na te 150KM.

Autko ma ksiazke serwisowa i wszysko bylo wymieniane w serwisie audi olej filtry itp. nastepny przeglad ma wpisane na 117000 tys mil

aha jeszcze jedno wymieniłem przeplywomierz bo myslałem ze to przez to tak muli ale nic to nie dało pozatym wkladałem dwa rozne jedem bosha 0280 217 117 a dugi tez bosha tylko ze 0280 217 112 i nie wiem ktory jest do tej wersji silnika choc oba dzialaja na moje oko tak samo.

W serwisie audi tylko zczytali błedy oto one (00561) (00575) (00544) wszyskie sporadic zainkasowali 60 funciakow i tyle zadnych logow nic co do pyrkania zresetowali przepustnice i koniec oczywiscie nic to nie dało.Nie wiem czy moge tak jezdzic a mam dlugą trase do polski za niedługo.

Jeszcze jedno czy mozliwe zeby sonda lamda sie przegrzała jak tak sie katalizator nagrzewal , i czy odpiecie sondy cos powinno zmienic bo jak ją odłaczyłem (tzn kabelek ) na chwile i pojezdziłem kilka mil to w zachowaniu auta nic nie zauważyłem ani mocniejszy ani słabszy nic??? :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

00561 Kontrola dodawania mieszanki

00575 Czujnik ciśnienia w rurze rozgałęźnej

00544 Maksymalny ładunek ciśnienia powietrza przekroczony

W serwisie wykonają to o co ich poprosisz, powiedz że samochód jest słaby i życzysz sobie aby pracował jak nowy :> , tylko niech wcześniej określą jakie pieniądze są na to potrzebne. :cool1: Zazwyczaj, gdy wysokość naprawy przekracza wartość samochodu to nikt Ci nie będzie wciskał że jest nieźle, tylko sprawdzą i ... w domyśle zaproszą do salonu po nowy.

Dudy 77: ten katalizator to wskazuje, że silnik nie jest sprawny i dlatego katalizator szlag trafił. Powiedz jak jest z twoim angielskim, możesz sie dogadać czy pomagają ręce? :confused4: Pogadaj z chłopakami z serwisu, to super ludzie (w moim przypadku tak jest) i bardzo konkretni, napewno nikt Cię nie wyroluje. Będzie krótko i na temat.

Może na początek załącz video jak pracuje silnik i jak sie wkręca do 100km/godzine oraz zdjęcia świec, bez żadnego czyszczenia. :hi: