Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Szarpanie przy hamowaniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam następujący problem w moim A4. Dokładnie chodzi o to że podczas hamowania szarpie samochodem, czuć jak pedał hamulca odbija. Chodzi o prawe koło. Początkowo myślałem że chodzi o tarcze bo były w opłakanym stanie, ranty itd itp. Zmieniłem obie tarcze i klocki i okazało się że dalej jest to samo. Piasty przed założeniem tarcz wyczyściłem . Pomocy.

Opublikowano

Możliwe że masz zaciski do regeneracji,ale najpewniej to kolega Devastation Ci udzieli odpowiedzi bo " siedzi" w temacie hamulcowym.

wysłane za pomocą tapki

Opublikowano

Skad wiesz ze to prawe kolo a nie caly przod ?

Opublikowano

bo czuję jak hamuję że to wyraźnie prawe koło niedomaga .

Opublikowano

w jaki sposób to sie objawia ?

Opublikowano

Jak zaczynam hamować to czuć okropne bicie tak jakby tarcza była krzywa albo kolo niedokręcone. ale tarcze odpadają bo na starych zdezelowanych jak i na nowych jest to samo . no i przy hamowaniu czuć jak pedał odbija .

Opublikowano

krzywa piasta

Opublikowano

od czego się to mogło zrobić ? bo nie przypominam sobie żebym wpadł w jakąś wielką dziurę i nagle zaczęło bić tylko tak jakoś stopniowo

---------- Post dopisany at 21:57 ---------- Poprzedni post napisany at 21:44 ----------

W takim razie odrazu zapytam jakiej firmy kupować łożyska na przód bo skoro wyjmę piaste to wypada wymienić też łożyska ? w sumie jeszcze nie słychać żeby coś się z nimi działo no i piasty gdzie dostać ? allegro ?

Opublikowano

qur..... jak ja kocham to forum

nikt nigdy nie opisze przyczyny, tylko od razu: ... tarcze mi biją....

a Ty sie człowieku spuszczaj co sie dzieje z hamulcami

:facepalm:, a na sam koniec postu niussssss: auto wpadło jednym kołem w dziurę... :doh:

Opublikowano

nie napisałem że auto wpadło w dziurę, napisałem : bo nie przypominam sobie żebym wpadł w jakąś wielką dziurę

---------- Post dopisany 29-07-2013 at 15:00 ---------- Poprzedni post napisany 25-07-2013 at 22:22 ----------

to jak powiesz mi jaka to może być przyczyna ? rzeczywiście piasta jest do wymiany ? jak to sprawdzić, strasznie drażni mnie to szarpanie podczas jazdy ;/

---------- Post dopisany 03-08-2013 at 20:01 ---------- Poprzedni post napisany 29-07-2013 at 15:00 ----------

Problem rozwiązany ;) Okazało się że to wina tylnych hamulców a nie przednich. Zapiekły się suwnice i klocki nie dobijały do tarcz.

Opublikowano
bo czuję jak hamuję że to wyraźnie prawe koło niedomaga .
.
Opublikowano

wiem, ręce opadają, ważne że już działa jak należy ;]