Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wycena szkody z AC po gradobiciu Tychy 10-06-2013

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema wszystkim

Na wstępie mam nadzieje, że kolega alvaro tu nie zajrzy bo mu się może łezka pojawić w kąciku oka :wink:

Kto zna ten samochód ten wie :decayed:

Zacznijmy od początku Auto to tak jak widać Audi A4 B6 z 2001 roku :hi:

Ubezpieczenie "You Can Drive" Grupa Hestia pełne AC

pięknego deszczowego i z gradem wielkości kurzych jajek auto stało na parkingu przed praca w Tychach ( nawet nie wiecie jak mi się serce krajało jak widziałem ja obrywa raz po raz:kwasny:)

Przyjechał rzeczoznawca i naliczył tak:

- 121 wgnieceń

- ubytek lakieru na masce, dachu, prawym tylnim błotniku oraz klapie bagażnika

- ubite 3 światło stopu

- rozbita przednia szyba

- uszkodzone listwy chrom od strony kierowcy wszystkie oprócz tzn łyżwy

Tu mamy kilka zdjęć dla osób o mocnych nerwach i sercach z kamienia :wink:

auto.jpg

szyba.jpg

szyba_2.jpg

maska.jpg

image.jpg

stop.jpg

b_otnik.jpg

image.jpg

Wycena :

wycena.jpg

Mam nadzieje, że jest czytelna :kox:

Pierwsza rzecz to koszt wyceny cześci czyli listwy ozdobne chrom oraz światła stop, które są ostro zanizone nawet jakbym szukał po śrutach to bym nie znalazł w cenach jakie mi zaproponowali :kox:

Kolejna kwestia to koszt jak oni to ładnie ujeli "usługi blacharskiej" czyli wyciągania wgniotów nieco ponad 350 zł za 121 wgnieceń:polew: niech mi znajda firmę, która mi to w tej cenie zrobi :doh:, a co najśmieszniejsze na szkodzie w tej samej firmie auto to Opel Vectra z 2000 roku za 54 wgniecenia koszt usługi blacharskiej to 670 zł :slina: normalnie szok :shock3:

Ceny w ASO za części to 1200 zł jak wysłałem im potwierdzenie to mi odpisali, że w wariancie kosztorysowym na podstawie regulaminu nie mam możliwości rozliczania się na podstawie faktury z warsztatu :polew: dopiero jak uświadomiłem ich, że to nie faktura z warsztatu, a kosztorys cześci, które zakwalifikowali do wymiany to przyjeli odwołanie

Napisałem odwołanie i teraz czekam łaskawie na odpowiedz 30 dni :facepalm:

Co o tym myślicie gdzie iść, żeby wypłacili normalne pieniądze?

Dodam jeszcze, że nie mam udziału własnego w szkodzie i mam wariant kosztorysowy.

Opublikowano

Szkoda auta. Co to za AC jak nie mozna iść bezgotowkowo w ASO naprawiać?

Opublikowano
  • Autor

kolego bo aut powyżej 10 lat już nie chcą w wariancie serwisowym ubezpieczać. :kwasny: jakby się dało to już dawno auto w ASO stoi

Opublikowano

Będziesz naprawiać tradycyjnie, czy bez lakierowania?

Opublikowano
  • Autor

maskę muszę malować bo pękną lakier w 3 miejscach natomiast dach błotnik i klapa z tyłu maja po jednym odprysku wiec wystarczy zaprawki robić. Całość mi gościu wyciągnie metodą PDR a na koniec polerka całego auta.

Opublikowano

No to git, dobra decyzja! Z ciekawości, jeśli nie chcesz publicznie to może być na PW, jak możesz podać oczywiście, jaki koszt wyciągania wgnieceń wyjdzie u Ciebie?

Opublikowano
  • Autor

gość mi to wyciągnie za 2000 zł i w ramach tego od razu wymieni listwy chrom bo z tym też jest trochę dupczenia. Cena jest mega niska zważywszy na to, że firmy śpiewają 30 zł od sztuki czyli w moim przypadku było by to 3600 zł. Tylko smieszy mnie wycena bo ubezpieczyciel uważa, że za 380 zł mi to ktoś zrobi :grin:

Opublikowano
  • Autor

narazie tego nie robię bo zależy co mi odpisze ubezpieczyciel to sprawa może o sąd się obić tylko martwi mnie wygląd bo nie mogę na nią patrzeć:facepalm:

Opublikowano

Współczuje, moje też oberwało tego feralnego dnia, ale patrząc na Twoje fotki to żywioł wyrządził o wiele mniejsze szkody u mnie. Aczkolwiek u mnie szyba przód też oberwała.

Co do wyceny przesłanej przez ubezpieczalnie to chyba liczone jest po cenach używek albo z uwzględnieniem stopy amortyzacji bo za samą szybę przednią mi śpiewali najniżej 550zł z montażem, a szyba Nordglass czyli nie najlepszej jakości. Ostatecznie wyszła mnie 800zł z montażem.

Odwołuj się i walcz z nimi bo ich wycena zakrawa o kpine

Opublikowano
  • Autor

ja wymieniłem na Guardiana koszt to 450 zł już z montażem. Tak się zastanawiałem z kumplem Darkiem (darekmielcz) czy Twoja też oberwała. Z nimi trzeba się odwoływać bo jak kiedyś gadałem z gościem, który się zwalniał to oni mają od góry nakaz zaniżania cen tak długo jak się da. Mi się nie spieszy z naprawą w razie czego będzie rzeczoznawca i sąd :decayed:

Opublikowano

Przy zakupie polisy AC powinieneś się zapoznać z OWU. Jeżeli jest to wariant kosztorysowy, na zamiennikach uwzględniający amortyzację to pójście do sądu nic ci nie da. Jedynie powinieneś wyjaśnić dlaczego potrącili 50% za szybę, bo przy takich uszkodzeniach nie wiem jak rzeczoznawca mógł stwierdzić wcześniejsze na tym elemencie. Ogólnie wycena przedstawiona śmiesznie, żeby maksymalnie ukryć sposób kalkulowania. Nie chcą nawet przedstawić kosztorysu w śmiesznym Eurotaxie.

Opublikowano

kur... oc robimy byle gdzie ....

AC only PZU .. chyba ze ktos tez cos dostal od innych.

PZU ma umowe z Dufałem z katowic i z kimś z tych na wyciaganie wgniotek takze to robia bezgotówkowo .. na nastepny raz ubezpiecz szyby za 80 zł i bedzie git

Opublikowano

Po pierwsze, znajdz OWU ktore obowiazywalo w momencie podpisania umowy. Na dzien dobry mozesz zazadac wyceny w "programie eksperckim" bo tak to jest okreslane w wiekszosci OWU. Niech zrobia wycene w audatex'ie alebo infoexperciei bedzie wiadomo cos wiecej ;)

Opublikowano
gość mi to wyciągnie za 2000 zł

nie jest to jakaś super cena, aczkolwiek ( niestety) Klientowi indywidualnemu ciężko wywalczyć jakąś dobrą cenę :kwasny:

---------- Post dopisany at 23:25 ---------- Poprzedni post napisany at 23:24 ----------

AC only PZU ..

głupoty piszesz kolego :wink:

Opublikowano
gość mi to wyciągnie za 2000 zł

nie jest to jakaś super cena, aczkolwiek ( niestety) Klientowi indywidualnemu ciężko wywalczyć jakąś dobrą cenę :kwasny:

---------- Post dopisany at 23:25 ---------- Poprzedni post napisany at 23:24 ----------

AC only PZU ..

głupoty piszesz kolego :wink:

Potwierdzam, podobnie do PZU jest z AC benefi a duzo taniej. Poza tym wszystko zalezy jak sie trafi, ja z PZU bylem juz trzy razy w sadzie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak ostatecznie z wycena auta? Tak sie zdążyło, ze moje e61 tez trochę dostało i jestem ciekawy jak z wycena, bo póki co maja tyle roboty, ze czekam na termin.

Mi sie to stało w Niemczech, nie mam pojęcia jak wycenia a bardzo mnie to ciekawi a póki co

chciałbym sie dowiedzieć jak w Waszym przypadku w Polsce wycenili

Szkoda naszych autek jednak całe szczęście, ze to wyciągają bez lakierowania

Hm i ilośc moich wgniecen nie przekracza 60 sztuk- chyba

Większość dach, potem maska, jedna wgniotka na blotniku i klapie

Oraz na słupach nad drzwiami

Opublikowano
  • Autor

odwołanie nic mi nie dało wiec zrobiłem inny myk, który mi podpowiedział pracownik Hestii czyli policzyłem wgnioty nawet te najdrobniejsze po dokładnym umyciu auta i wyszło mi 205 szt wiec czekam na ponowne oględziny z nadzieją, że przyjedzie noirmalny likwidator a nie jakiś wieśniak, który musiał do mnie przyjechać za karę.

Opublikowano

Ile liczą za jedno wgniecenie? Ktoś wie?

Opublikowano
  • Autor

to zależy od likwidatora nawet nie od Firmy bo dla przykładu mi policzyli śmieszne 3 zł a inny likwidator z tej samej firmy u zony 11 zł gdzie tu sens i logika to nie wiem tym bardziej, że auto od żony jest 4 razy tańsze niż moje.