Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Po rozgrzaniu brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.

Samochód zanim się rozgrzeje jedzie poprawnie (nominalna moc), może od 0 do 2000 obr./min jakby był troche słabszy, po za tym ok.

Jak samochód się rozgrzeje (nie koniecznie 90st.C) nagle w trakcie jazdy jakby odcinało turbo i nie ma mocy. Wyłączanie silnika nic nie daje.

Tylko rano jak go 1. raz odpalam (samochód w garażu ~18st.C) lub po dłuższym postoju, to mogę się cieszyć jazdą, wkręca się na maksymalne obroty i wszystko jest ok.

Po rozgrzaniu nagle auto traci moc i zbiera się gorzej od 126p :/

Ma ktoś może jakiś pomysł? Poniżej błąd i logi sczytane z VAGa:

Błąd w silniku:

17564 - Czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym - zwarcie do masy/przerwa brak osprzętu/nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY.

[/color]Dynamiczne na zimnym silniku (normalna moc):

Log (0 - 003,011)

Dynamiczne po rozgrzaniu silnika (brak mocy):

Log (0 - 003,011)

Statyczne po uruchomieniu silnika (zimny silnik):

Log (0 - 000,003)

000_002_003.jpg

004_007_013.jpg

014_018_023.jpg

Opublikowano

Aby wyniki pomiarów były miarodajne należy je robić na silniku rozgrzanym. Ten AWX jest po modyfikacji (chipie). Podmień czujnik.

Opublikowano
  • Autor

Po czym widać, że mój AWX jest po chipie? Kupiłem go rok temu i nic z nim nie robiłem, ładnie się zbiera owszem, ale nie myślałem, że już ma w sobie "wirusa". Poprzedni właściciel nic mi nie wspominał, że coś z nim robił i do teraz byłem przeświadczony, że jeżdże seryjną 130stką... (nawet myślałem, żeby podjechać do Spanky'iego na chip).

Opublikowano
Po czym widać, że mój AWX jest po chipie? Kupiłem go rok temu i nic z nim nie robiłem, ładnie się zbiera owszem, ale nie myślałem, że już ma w sobie "wirusa". Poprzedni właściciel nic mi nie wspominał, że coś z nim robił i do teraz byłem przeświadczony, że jeżdże seryjną 130stką... (nawet myślałem, żeby podjechać do Spanky'iego na chip).

program jest i niestety dosyc mocno nadwyrezajacy spreżarke [jezeli jest seryjna] ...

zrob komplet logow , bedze mozna powiedziec wiecej o problemie jak i samej modyfikacji

Opublikowano

Chyba problemem będzie jednak usterka elektryczna gdyż w pierwszym logu ciśnienie doładowania jest OK a już drugi log od razu jest rozpoczęty w trybie awaryjnym (stałe wskazanie 92,4 % wysterowania N75 w grupie 011). Odczytaj błędy w sterowniku silnika i je podaj. Jak nie będzie błędów to zloguj również grupę 010 dynamicznie logując komplet.

Opublikowano
  • Autor

Podejrzewam, że może to być elektrozawór... będę musiał podmienić i sprawdzić

Spanky,

możesz mi napisać jak wykonać komplet logów? Jakie informacje byłyby Ci potrzebne, żeby powiedzieć coś więcej o chipie ?

Opublikowano
Chyba problemem będzie jednak usterka elektryczna gdyż w pierwszym logu ciśnienie doładowania jest OK a już drugi log od razu jest rozpoczęty w trybie awaryjnym (stałe wskazanie 92,4 % wysterowania N75 w grupie 011). Odczytaj błędy w sterowniku silnika i je podaj. Jak nie będzie błędów to zloguj również grupę 010 dynamicznie logując komplet.

3 bieg 1500-4200 rpm , kazdy blok osobno

dynamiczne 001/003/004/007/008/010/011

Opublikowano

popraw logi nie masz gazu na max sprawdź n75 ten filterek w nim czy jest czysty, oraz czy sztanga się nie przycina,

Opublikowano

przepływka mało mierzy( przepływka do wymiany ) , silnik nie dogrzany ( termostat do wymiany ) , turbo przeładowuje ( geometria do sprawdzenia i ewentualnie do czyszczenia ).

Opublikowano

Panowie pragnę zauważyć, że wskazania przepływki mogą wprowadzać w błąd poprzez nierównomierne wysterowanie czujnika położenia pedału gazu. Turbosprężarka nie przeładowuje tylko w zwyczajny sposób mapa doładowania tak wygląda.

Opublikowano

czyli według ciebie doładowanie od ok 3000 obr idzie zgodnie z tym co chce sterownik ?

Opublikowano

Faktycznie Damian, przeoczyłem górne partie, zwracam honor:hi:

Opublikowano

wgraj serie bo program jest bardzo niskich lotów ... szkoda sprężarki na takie wydumki

dopiero po wgraniu zrob ponownie logi i bedzie mozna powiedziec co w aucie wymaga poprawy, a co nie