Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Skąd te plamy oleju ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Musashi napisal:

silniki wysokoprezne to silniki w ktorych zaplon nastepuje w wyniku sprezania nie ma mozliwosci wystapienia samozaplonu. zaplon nastepuje w momencie gdy wtloczone do przestrzeni w komorze spalania, jest rozgrzane do bardzo wysokiej temperatury - po sprezeniu przez obracajacy sie tlok ( zawory sa juz zamkniete) i na to wtryskiwacz podaje dawke paliwa... i jest to jedyny mozliwu moment zaplonu.

oczywiscie skrocilem caly proces zeby nie pisac elaboratu.

blekitny kolor znaczy olej w komorze spalania, skad? juz pisalismy. jeszcze dodatkowym zrodlem oleju w komorze sa zuzyte uszczelniacze prowadnic zaworowych. ale zarowno jak konczaca sie turbina, zuzyte cylindry, czy wspomniane uszczelniacze widac wyrazny ubytek oleju - np 0,5 L/1000km

wiec czym jest zasysanie przez turbine oleju i wtlaczanie go do komor spalania ? co nastepuje potem ?nie samozaplon skoro kluczyk jest pozastacyjka?

pozatym w starych dieslach a moze i w nowszych czasami silnik chodzil jeszcze kilka sekund po wylaczeniu stacyjki a to z powodu nagromadzonego nagaru na denku tloka-to nie jest samozaplon?

Opublikowano

Jeżeli pada turbina i jest bardzo duża ilość oleju w dolocie do komory spalania,może dojść do samozapłonu i silnik wo gule nie zgaśnie aż spali cały olej a obroty mogą dojść do maksymalnych,czyli takich których silnik nie wytrzyma!Oczywiście najpierw go trzeba odpalić. Stary diesel od pali na pych bez aku,wystarczy ruch tłoka. :gwizdanie:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli pada turbina i jest bardzo duża ilość oleju w dolocie do komory spalania,może dojść do samozapłonu i silnik wo gule nie zgaśnie aż spali cały olej a obroty mogą dojść do maksymalnych,czyli takich których silnik nie wytrzyma!Oczywiście najpierw go trzeba odpalić. Stary diesel od pali na pych bez aku,wystarczy ruch tłoka. :gwizdanie:

jest na to sposób :decayed: o stacyjce można zapomnieć

trzeba załadować 5 bieg i wtedy się zdławi ...ale może trochę narozrabiac :kox:

Opublikowano
  • Autor

jest na to sposób :decayed: o stacyjce można zapomnieć

trzeba załadować 5 bieg i wtedy się zdławi ...ale może trochę narozrabiac :kox:

no moze moze :polew:

kolega mi sugerowal zaslepic zawor egr bo bardzo mozliwe ze to przez niego tak kopci z wydechu po nocnym postoju.Ale nie widzi mi sie czegos tam zaslepiac pomijajac to ze nie wiem jak to zrobic :decayed:

Opublikowano

HiRide a może tak dać sobie spokój z tą turbiną - jak tylko gdzies się olej pojawi to większość odrazu ŁooJezuuuuuuuuuu turbine szybko wymień, regeneruj i do Częstochowy na kolanach :kox:

ja się dałem trochę zrobić w człona ale sam sobie to zawdzięczam - nie sprawdziłem dobrze skąd mam olej w dolocie i złapałem się za wymianę suszarki. Okazało się że turbo jest OK a olej wali z tzw."odmy" której defacto nie mamy w 1,9.

Zdejmij pokrywe silnika i po lewej stronie będziesz widział gumowy wężyk którym odprowadzany jest "przedmuch" silnika do turbawki. U mnie wali tamtędy olej na zimny wirnik a ten z koleii dmucha to dalej i syfi cały dolot.

Jeżeli będziesz miał tam mokro to oznacza że silnik ma przedmuchy .. i pewnie jak juz zacznie mocno brać olej ( 0,5 l na 1000km ) to trzeba brać się za pierścienie

Co do samego lejącego EGR'a oczywiście możesz go wymienić na nowy ale zrób to dopiero po tym jak ustalisz źródło zasilania dolotu w olej którego być w nim nie powinno :cool1:

good luck

Opublikowano

.. i pewnie jak juz zacznie mocno brać olej ( 0,5 l na 1000km )

Adam

Takie zuzycie oleju to norma. Teraz to Ty przesadziłeś :gwizdanie:

Opublikowano

Adam

pół litra na 1000 :decayed: o f*ck to mój nawet z przedmuchami nie zjada tyle przez 10 000 :naughty:

Opublikowano

Adam

nie wiem kto tu przesadza .... :wink4::naughty:

Opublikowano

Adam

pół litra na 1000 :decayed: o f*ck to mój nawet z przedmuchami nie zjada tyle przez 10 000 :naughty:

To znaczy ze jest dosc zdrowy. Jesli wywala odmą (mój też tak robi), to może.... albo nie bede pisał, bo znając Twoją schize, od razu sie do tego zabierzesz :decayed:

Opublikowano

Adam

To znaczy ze jest dosc zdrowy. Jesli wywala odmą (mój też tak robi), to może.... albo nie bede pisał, bo znając Twoją schize, od razu sie do tego zabierzesz :decayed:

już nie mam schizy :naughty::decayed: możesz śmiało pisać

Opublikowano
  • Autor

HiRide a może tak dać sobie spokój z tą turbiną - jak tylko gdzies się olej pojawi to większość odrazu ŁooJezuuuuuuuuuu turbine szybko wymień, regeneruj i do Częstochowy na kolanach :kox:

ja się dałem trochę zrobić w człona ale sam sobie to zawdzięczam - nie sprawdziłem dobrze skąd mam olej w dolocie i złapałem się za wymianę suszarki. Okazało się że turbo jest OK a olej wali z tzw."odmy" której defacto nie mamy w 1,9.

Zdejmij pokrywe silnika i po lewej stronie będziesz widział gumowy wężyk którym odprowadzany jest "przedmuch" silnika do turbawki. U mnie wali tamtędy olej na zimny wirnik a ten z koleii dmucha to dalej i syfi cały dolot.

Jeżeli będziesz miał tam mokro to oznacza że silnik ma przedmuchy .. i pewnie jak juz zacznie mocno brać olej ( 0,5 l na 1000km ) to trzeba brać się za pierścienie

Co do samego lejącego EGR'a oczywiście możesz go wymienić na nowy ale zrób to dopiero po tym jak ustalisz źródło zasilania dolotu w olej którego być w nim nie powinno :cool1:

good luck

dzieki sprawdze tego szlaucha co tam sie dzieje :gwizdanie:

Opublikowano

a czy jak wymienie oring i wyczyszcze to ,to czy to cos zmieni

Opublikowano

witam

moze wiecie gdzie mozna dostac te uszczelki? mam podobny problem

Opublikowano

tylko ASO VW/AUDI... 15zł

Opublikowano
  • Autor

witam