Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wady i zalety 4.2 V8 BBK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, rozrząd ASO poprawiało i ma się to tak że obok numerów ori w etce z rozrządu są drugie numery i te są już poprawione czyli części w których pozbyto się wad konstrukcyjnych.

Opublikowano

Różnic ponoć jest na samym końcu w oznaczeniu nr czesci....

Jak fazator końcówkę np miał j to teraz zmienili na n

Opublikowano

Teoretycznie poprawione... A ja jak zmieniałem ostatnio cały rozrząd to niczym się ślizgi nie rożniły...

Darku sam wiesz że nie wiadomo do końca kto co grzebał, u mnie np. ślizgi się różniły kolorystycznie

Opublikowano

Panowie, ważne ze mamy powymieniane....ale za jakiś czas i tak bedzie trzeba coś wymienić...

Opublikowano

Panowie, ważne ze mamy powymieniane....ale za jakiś czas i tak bedzie trzeba coś wymienić...

przy rozrządzie nie planuje nić robić dopóki nie przejadę 200 tyś :P

Opublikowano
;)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, dziękuję szczególnie winczako za kilka wiodących postów.

Borykam się nad wyborem i po intensywnym czytaniu i szukaniu różnych informacji, nie wiem co mam wybrać....

Waham sie między:

A4 B6 3.0T QUATTRO S-line z 2004

A4 B7 3.2TFSI QUATTRO S-line z 2005

S4 B6 4.2 z 2004

Jestem fanem skrzyń automatycznych (upodobania i przyzwyczajenia) także tu pojawiają kolejne pytania odnośnie trwałości tiptronica w stosunku do S4

Jak na razie na pierwszym miejscu jest okaz z otomoto - link

Pomóżcie bo mam "burze mózgów"

Opublikowano

W s4 okazaja czytaj duze koszty.

Ja z tych aut co podałeś wybrał bym a6 c6 4.2 i nawet jesli nie chodzi o bude to o silnik. Zwykły MPI jedynie z rozrządem trzeba uwazać.

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów, dziękuję szczególnie winczako za kilka wiodących postów.

Borykam się nad wyborem i po intensywnym czytaniu i szukaniu różnych informacji, nie wiem co mam wybrać....

Waham sie między:

S4 B6 4.2 z 2004

Jestem fanem skrzyń automatycznych (upodobania i przyzwyczajenia) także tu pojawiają kolejne pytania odnośnie trwałości tiptronica w stosunku do S4

:) :) :) :) :)

Audi s4 okazja- zadzwoń i zapytaj co jest nie tak....

Dopytać o rozrzad,( kosztowna wymiana), sprężarke klimy czy np rozrusznik.... Kupa roboty zeby sie

dostać...

Najwyżej napisz na pw to ci niektóre rzeczy wytlumacze...

:) :) :)

Waham sie między:

S4 B6 4.2 z 2004

Pomóżcie bo mam "burze mózgów"

Zobacz sobie jak to u mnie wyglądało, szukaj po nazwie tematu

1 głosy

S4 B6 AVANT - marzenia sie spełniają...

Rozpoczęty przez PrzemoS4, cze 14 2015 13:21

avant marzenia spelniaja

Edytowane przez PrzemoS4

Opublikowano

W S4 b6/b7 też jest zwykły MPI ;-) co do kosztów to różnie wychodzi. Nigdy nie wiesz co robił i jak były właściciel...

Co do tego z ogłoszenia to moj ma 215 tyś a fotele o wiele lepiej wyglądają ;-)

Opublikowano

Dzieki za wskazowki Panowie,

Oczywiscie sprzedawca zapytany o rozdzad "nie wiedzial" czy byl robiony, szkoda bo wyglada nie nagannie. Wyglada na to, ze kupno zadbanej Eski to tylko od entuzjasty i byc moze od forumowicza.

Jakby co mozna pisac na PW.

Tymczasem zastanawiam sie nad wersjami 3.0/3.2, mozna kupic troche taniej, ale V8.... RAZ SPROBOWALEM I SIE ZAKOCHALEM

Opublikowano

Chyba prawie każdego z nas były właściciel zapewniał że wszystko było robione i jest ok...

Ja miałem faktury nawet na to... I co z tego.

Więc jak kupujesz to mniej około 10 tyś rezerwowej gotówki. Może się przyda, mose nie ;-)

Opublikowano

Co do motoru 4.2 w A6 C6 to z tego co się orientuje są dwa warianty:

Z pierwszych lat produkcji była montowana jednostka V8 MPI o mocy 334km, czyli konstrukcyjnie podobny motor do naszych z S4.

W nowszych rocznikach był już V8 ale FSI o mocy 350km, niby mniej palący, ale za to bardziej kłopotliwy (zasyfione kolektory, olej w dolocie itp.)

Co do 6 biegowego tiptronica:

W S4 była skrzynia 6HP19A. Ogólnie bardzo wytrzymała, w S4 spokojnie daje rade (jest konstrukcyjnie przewidziana nawet na sporo większy moment obrotowy). Pilnować serwisu (olej, filtr) a będzie śmigać.

W A6 siedzi z kolei skrzynia 6HP21, też dość wytrzymała (napędza dużo cięższy Q7).

Tutaj akurat mam porównanie, w mojej S4 160 tyś przebiegu i skrzynia pracuje bardzo ładnie, na dniach będzie miała pierwszą wymianę oleju.

U szwagra w A6 C6, ale 3.0 TDI po przebiegu 260 tyś i trzech wymianach oleju skrzynia potrafi szarpnąć. W aso twierdzą, że po wymianie softu i adaptacji znowu będzie ok.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Panowie jaki silnik 4.2 (oznaczenie)szukać aby wrzucić do B6?

Opublikowano

W S4 b6/b7 na europę jest BBK

Opublikowano

Ja mam wersje wypuszczają na USA....różnica tylko taka ze na USA silnik miał kilkanascie NIutonomertow wiecej......

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Opisze moj przypadek gruchotania przy odpaleniu. Po zakupie każde odpalenie zimnego silnika było z ok 1sek gruchotaniem. Raz na 10 tego nie zrobiło. Wymieniłem te 3 zaworki i proporcje sie odwróciły, tzn raz na 5 zagruchocze, ale delikatniej i krócej troszke. Mam jeszcze plan wlać do oleju dodatek XADO rewitalizant 27ml STAGE1, zmiejsza tarcir i tworzy niby jakaś ceramiczna nano powłokę. Ale najpjerw robię test na OPLU COMBO 1,7 diesel. Jeśli w nim wyczuje jakieś zmiany to użyje u siebie i "może pomoże". Ps. Prowadzę wideorelacje z procesu ceramizacji :D

Opublikowano

Gruchotanie w twoim przypadku może powodować wlany olej słabej jakości lub za gęsty, uszkodzone fazatory lub jakiś ślizg w rorządzie...

Opublikowano

Opisze moj przypadek gruchotania przy odpaleniu. Po zakupie każde odpalenie zimnego silnika było z ok 1sek gruchotaniem. Raz na 10 tego nie zrobiło. Wymieniłem te 3 zaworki i proporcje sie odwróciły, tzn raz na 5 zagruchocze, ale delikatniej i krócej troszke. Mam jeszcze plan wlać do oleju dodatek XADO rewitalizant 27ml STAGE1, zmiejsza tarcir i tworzy niby jakaś ceramiczna nano powłokę. Ale najpjerw robię test na OPLU COMBO 1,7 diesel. Jeśli w nim wyczuje jakieś zmiany to użyje u siebie i "może pomoże". Ps. Prowadzę wideorelacje z procesu ceramizacji :D

Taki preparat działa na metalowe części głównie, które współpracują ze sobą. Tutaj w rozrządzie jest dużo elementów współpracujących (tarcie), ale niestety nie metalowe.

Wysłane z taptalk