farmerstain Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Witam. niedawno kupiłem Audi A4 B8 i chciałbym zamontować rejestrator trasy. moja propozycja, to umieścić kamerke obok lusterka i poprowadzić kabel ładowarki samochodowej pod podsufitką -> wzdłuż słupka kierowcy do skrzynki bezpieczników po stronie kierowcy-> tam zamontować dodatkowe gniazdko zapalniczki i podpiąć pod jakiś bezpiecznik , ale taki który ma zasilanie po zapłonie -> wpiąć ładowarkę do tego nowego gniazdka i zamknąć skrzynke bezpuieczników. Ładowarka jest niewidoczna, kamerka pracuje po uruchomieniu silnika i wszystko cacy.... a teraz moje wątpliwości: 1 - czy można podpiąć sie pod bezpiecznik nie wywołując błędów 2 - pod który bezpiecznik najlepiej się podpiąć, by nie przeciążyć obwodów 3 - może lepiej w wolne miejsce bezpiecznika zamontować bezpiecznik tylko pod to nowe gniazdo zapalniczki do kamerki? ( skad można doprowadzić napięcie, by był to osobny obwód?) Co sądzicie o moim pomyśle?? Może macie jakieś inne, sprawdzone pomysły?? Proszę o opinie i pomoc Pozdrawiam Wojtek ---------- Post dopisany 22-08-2013 at 09:49 ---------- Poprzedni post napisany 21-08-2013 at 14:57 ---------- Proszę o pomoc, Pilna sprawa....
wrclaguna Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Odpwiedziałes sobie juz na pytanie Podpinasz pod bezpiecznik i wszystko bedzie chodzić
farmerstain Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Rozumiem, że nie powinien wyskoczyć błąd, tylko po który najbezpieczniej bezpiecznik się podpiąć? Ewentualnie czy trzeba by prowadzić przewody dodatkowe? Rozumiem, że jeden z przewodów musiałby iść z aku(-) a (+) z bezpiecznika..?? Będe bardzo wdzięczny za info, bo nie chciałbym auta spalić tak od razu....
wrclaguna Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zadnych błedow nie bedzie po lewej stronie masz bezpieczniki . Sprawdz miernikiem ktore sa po zapłonie a ktore maja stale zasilanie . Ciagniesz kabelek wkladsz bezpiecznik i wszystko gotowe.
farmerstain Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2013 ok, to rozumiem, ale co do tych kabelków. z bezpiecznika ciągnę (+) z osobny przewód ciągnę z aku(-) czy może jakoś inaczej, czy może można ten (-) wziąć skądinąd ? może jakiś mały schemacik skad (+) a skąd(-) odpowiedni bezpiecznik już znajde sobie.... Pozdro
wrclaguna Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Mase łapiesz w dolnym słupku A , z AKU nic nie ciagniesz .
farmerstain Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Pisząc Dolny słupek A, masz na myśli....??
wrclaguna Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Pisząc Dolny słupek A, masz na myśli....?? Ja nic nie mam na mysli w kazdym aucie na swiecie słupek A to jest między przednia szybą a drzwiami .
farmerstain Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2013 aaaaaaa ten słupek A.... to już wszystko jasne..... dzięki...
ryniud Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Ja tak podpiąłem mój rejestrator i wszystko chodzi do tej pory bez problemu,u mnie miałem 3 kabelki jeden plus po zapłonie drugi plus normalny a trzeci masa bo zamontowałem dodatkowo czasomierz by aku nie rozładowało.
farmerstain Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2013 oo to super.... a można wiedzieć pod który bezpiecznik podpiąłeś..?? u mnie kamerka bedzie działać tylko po zapłonie, więc chyba nie musze mieć czasomierza.. (a ten czasomierz po co mierzy ten czas..??)
ryniud Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Czasomierz jest po to jak pisałem by aku nie rozładowało,dwoma suwakami ustawiam np.12 v a cztery następne suwaki ustawiają czas pracy kamerki jak idziesz np do centrum handlowego.Dojdzie do 12 v i odłącza prąd od kamerki,zabezpieczenie rozładowania akumulatora.Tu masz link do mojego postu http://a4-klub.pl/wnetrze-99/montaz-wideorejestratora-276225/
Rekomendowane odpowiedzi